Tippar Superettan 2024 – Med motiveringar

 1. Degerfors
  Brukslaget vinner serien och går upp i Allsvenskan igen, de har en fortsatt stark organisation och har värvat bra inför 2024. För mig är det tydligt att man försöker studsa upp direkt. Jag tycker de har ett bra tränarteam i William Lundin och Mattias Lindström som blir intressant att följa genom säsongen.
  Se upp för: Gustav Lindgren och Pashang Abdulla (en personlig favorit).
 2. Östers IF
  Det är väl dags för Öster att ta klivet nu, laget känns väldigt komplett och bra balanserat, bör absolut vara ett lag som på allvar tävlar om de översta platserna.
  Se upp för: Adam Bergmark Wiberg och David Seger
 3. Örebro SK
  Alltid stora krav från fansen och i år tror jag man kan möta dessa. Dock fortsatt tveksam till Christian Jädlers kapacitet, men jag tror laget som kollektiv fixar detta.
  Se upp för: Kalle Holmberg och Samuel Kroon
 4. Trelleborgs FF
  Här tror jag att det finns höga ambitioner om att försöka konkurrera om de absolut högsta platserna i år, även om man kanske inte kommunicerar det utåt.
  Jag tror Charlie Weberg får en nytändning och styr upp det defensiva.
  Se upp för: Othmane Salama och Armin Culum.
 5. Varberg BoIS
  Tobias Linderoth gjorde underverk med små medel i Skövde AIK, nu har han en större organisation och en starkare trupp att jobba med och det ger högre placeringar. Men tror inte Varberg studsar tillbaka på samma sätt som Degerfors, en femteplats får de vara väldigt nöjda med.
  Se upp för: Anton Kurochkin och Aulon Bitiqi
 6. Östersunds FK
  Jag har lärt mig att vara ödmjuk och därför tippar jag inte Östersund högre även om jag nog tror chansen finns till det i år. Men detta ska vara första året som man verkligen stabiliserar sig i Superettan för att ta det stora klivet under nästa år.
  Men allt ser bättre ut inför denna säsong, assisterande tränare på plats, ekonomin i balans, komplett trupp och starka spelare.
  Se upp för: Nebiyou Perry och Malcolm Stolt
 7. Landskrona BoIS
  I övre mitten hittar vi Landskrona som jag tror får en svängig säsong med många blandade resultat. Känner mig väldigt tveksam till Max Mölder som huvudtränare så han får bevisa att han fixar detta mentalt i år.
  Se upp för: Kofi Asare och Frederik Ihler
 8. Helsingborgs IF
  Ny tränare i Klebér Saarenpää som jag tror mycket på, klok, ödmjuk och med ett långsiktigt tänk tror jag Helsingborg vänder sin nedåtgående trend i år. De får ta 2024 för att bygga nytt och stabilisera. Jag tror att laget har stor chans att ta högre position om allt bara klickar, men förväntar mig lite grus i maskineriet första månaderna under säsongen.
  Se upp för: Amar Mushin och Ervin Gigovic
 9. IK Brage
  Ny tränarkonstellation efter några år med Klebér gör att man inte riktigt vet var man har Brage 2024. Det känns intressant att se hur Jan Mian och William Bergendahl fungerar ihop under en säsong tillsammans. Det har även hänt en del i laget, vem ska göra målen? Jag tror vi får se några nya stjärnor växa fram under säsongen.
  Se upp för: Emil Tot Wikström och Kevin Nyarko
 10. GIF Sundsvall
  Jag skulle vilja påstå att GIF Sundsvall 2024 är ett högriskprojekt signerat Joel Cedergren och Douglas Jakobsen. De har gjort sig av med många av de rutinerade spelarna och värvat in ungt och talangfullt. Tanken är så klart att man vill bygga nytt men också bygga för att skörda och tjäna pengar på spelarförsäljningar framöver. Vilket ett lag från Norrland måste göra för att överleva ekonomiskt så absolut inget fel med det. Jag tror att om Douglas får stor utväxling på de nya unga spelarna så kommer Sundsvall flyga fram i år. Men… om man inte får större delen av laget att överprestera så kommer man hamna längre ner. Jag ser det som orimligt att få en direkt utväxling direkt av laget utan det kommer ta tid. Jag kommer följa GIF Sundsvall nära i år för de har något spännande på gång och hela upplägget skulle passa som en Welcome to Wrexham, fast Sundsvall då. Men som sagt… kommer de flyga? Det är frågan.
  Se upp för: Yacqub Finey och Pontus Engblom
 11. Sandvikens IF
  Jag tror Sandviken kommer överraska många i år med sitt spelsätt, jag gillar Eldar Abdulics lugn och förståelse för fotboll. De har en intressant trupp och de har gjort en väldigt fin försäsong och bör därmed komma väl förberedda in i säsongen.
  Se upp för: Calvin Kabuye och Lukas Vikgren
 1. Örgryte IS
  Kanske det lag som jag har svårast att placera 2024 då de gjort bra värvningar och har en fin trupp på pappret. Men det hade de även förra säsongen och lyckades inte alls prestera efter förväntan. Jag är väl lite rädd att det blir lika i år. Jag är osäker på om det nya tränarparet med Andreas Holmberg och Tobias Solberg får fart på spelarna? Det har sett blandat ut på försäsongen, med vinst över Värnamo för att sedan förlora mot Helsingborg.
  Se upp för: Edi Sylisufaj och Tobias Sana
 1. Gefle IF
  Mycket nya spelare in och ut, jag tycker Gefle ser svagare ut i år än förra säsongen?
  Ingen lyckad försäsong med förluster mot Brage, Sundsvall, Östersund och Norrköping. Jag har svårt att tippa Gefle högre än 13 och tro inte heller de finns muskler för högre position 2024 om man inte gör kanonvärvningar under sommarfönstret. Att komma efter Sandviken kommer svida.
  Se upp för: Jacob Hjelte och Antonio Yakoub
 2. Utsiktens BK
  Förra årets stora överraskning, fram till hösten iaf när de totalkollapsade.
  Jag tror inte man kommer lyckas lika bra i år, laget är inte lika slagkraftigt och jag har svårt att tro att Bosco kommer orka “rulla bollen uppför berget” på samma sätt som förra säsongen. Det blir ett tufft år för Utsikten som nog har ungefär samma tänk som GIF Sundsvall denna säsong, men inte lika utpräglat och jag tror inte heller man gått in med båda fötterna för att ge de unga spelarna samma förtroende som i Sundsvall.
  De har också gjort en riktigt usel försäsong och bara gjort 2 mål på 5 matcher. Ingen vinst finns inbokad på försäsongskontot.
  Se upp med: Robin Book och Lorent Mehmeti
 3. IK Oddevold
  Laget som jag har absolut minst koll på, gick upp från Ettan Södra efter en stark säsong. Möjligheten finns ju att vinnarmentaliteten från förra säsongen hänger i och ger fördel. Men när jag tittar på truppen och försäsongen så ser jag tyvärr inte någon högre plats totalt sett över säsongen. Jag tror inte heller Oddevold är ett lag som kan skrälla i sommarfönstret.
  Se upp för: Adam Stroud och Assad Al Hamlawi 
 1. Skövde AIK
  När jag fick reda på att Tobias Linderoth inte skulle förlänga med Skövde såg jag slutet på deras tid i Superettan men in kommer Srdjan Tufegdzic som tränade Öster förra säsongen vilket gör att de iaf kan känna sig trygg på tränarsidan.
  Truppmässigt så känns laget obalanserat, jag ser inte riktigt vem som ska göra målen förutom Sargon Abraham (om han nu får upp farten igen). Skövde kommer behöva göra ett mirakelfönster i sommar för att hänga kvar.
  Med endast 2 mål på 7 försäsongsmatcher så är det nog inte bara jag som är orolig för Skövde.
  Se upp för: Sargon Abraham och Mamadou Diagne

Sammanfattning
Jag tror vi får en fortsatt jämn tabell men där några lag kommer skikta sig snabbare i botten än förra säsongen. Jag tror Skövde, Oddevold, Utsikten och Gefle kommer halka efter redan efter några omgångar. På samma sätt tror jag även Öster, Degerfors, Örebro och Trelleborg/Varberg kommer ligga i topp redan efter 5 omgångar och sedan befästa denna fram till sommaruppehållet.

Jag tror Superettan 2024 blir helt fantastisk, publikmässigt så finns det så många fina matcher att se fram emot. GIF Sundsvall – Östersunds FK i redan i första omgången. Vi har många andra fina rivalmöten som Örebro – Degerfors, Landskrona – Helsingborg och Gefle – Sandviken.

Superettan 2024 – Säsongens utmärkelser
Säsongens målskyttar: Örebros Kalle Holmberg och Östers Adam Bergmark Wiberg
Säsongens assistkungar: Örebros Samuel Kroon och Östers David Seger
Säsongens överraskning – Spelare: Sandvikens Calvin Kabuye och Brages Kevin Nyarko
Säsongens överraskning – Lag: Sandvikens IF
Säsongens första “You are sacked”: Gefles Mikael Bengtsson
Säsongens andra “You are sacked”: Landskronas Max Mölder