Tippar Allsvenskan 2022

Enkel och ärlig tippning med korta motivationer denna gång.


1. Malmö FF

Motivering: Mest pengar, stor organisation som stöttar truppen och en trupp med minst två bra spelare på varje position. Allt annat än guld vore en katastrof.


2. IF Elfsborg

Motivering: Jimmy kanske inte är den färgstarkaste tränaren men jag tror på att vara konsekvent i fotboll. Man ligger lite i skuggorna av Stockholmslagen och får kanske inte den respekt och uppmärksamhet som man borde få. Elfsborg överraskar i år.


3. Djurgårdens IF

Motivering: Många tror på Djurgården men varför de inte går hela vägen beror på lite för stor omsättning i laget, ser framför mig att det också kommer bli stor omsättning i sommarfönstret. Hinner man få ihop truppen? Två riktigt bra tränare men kanske kan det vara så att man ställer för höga krav på spelare? Det visar sig. Kan mycket väl vara så att de tar en placering till och går förbi Elfsborg, däremot tror jag inte de når på Malmö i toppen.


4. AIK

Motivering: Jag har svårt att Bartosz kan knyta ihop säcken och ta hem ett SM-guld, inte än. Han är fortfarande lite för ung och orutinerad, lite som AIKs trupp. Jag gillar truppen och på papperet ser det mycket intressant ut med många unga talanger. Men i år når man inte högre.


5. Hammarby IF

Motivering: Jag tycker truppen ser för tunn ut i år för att ha chans att vara med i toppen. Inga speciella nyförvärv som är direkt avgörande. Det blir intressant att se vad Martí kan skapa med det han har att jobba med? Jag blir inte förvånad om Hammarby faller igenom tabellen mot hösten. Men spelar säkert och sätter de 5:a i år.


6. Kalmar FF

Motivering: Kanske inte sett så jättebra ut på försäsongen och man har tappat några tongivande spelare men tror ändå att man tar steg speciellt sätt över hela säsongen. Det kommer nog justeras en hel del under sommarfönstret. Kommer aldrig mer underskatta Rydström efter förra säsongen.


7. IK Sirius

Motivering: Jag tycker de jobbar på bra med truppen och har en mycket intressant tränare i Daniel Bäckström. Jag tror han får sitt stora genombrott i år (om nu en sjundeplats kan räknas som genombrott)? Sirius är ett lag som är på väg upp.


8. IFK Norrköping

Motivering: Inte mycket stämmer i Norrköping längre. Jag tycker också man misslyckats i vinterns transferfönster. Detta blir ett kämpigt år för alla Norrköpingsfans. Norling ryker i höst.


9. IFK Göteborg

Motivering: Även Blåvitt får ytterligare en tuff säsong. Ingen ordning bakom kulisserna och ytterligare en säsong med för tunn trupp bäddar för stor besvikelse på västkusten. Denna gamla fina anrika klubb är värd bättre.


10. BK Häcken

Motivering: Häcken får det svårt, jag har länge haft de nedflyttningshotade i år men med tanke på hur det ser ut i andra lag så tror jag det är Häckens räddning i år. Även de har gjort ett sämre fönster än väntat. Det känns lite krystat i klubben just nu. En klubb som var på väg uppåt och skulle etablera sig som Göteborgs bästa har fallit igenom sista åren. Mycket tack vare pandemin kanske och utebliven ekonomi från Gothia Cup? Ett tappat moment helt enkelt.


11. Varberg BoIS

Motivering: Jag tror Varberg är det lag som jobbar hårdast och seriösast av de sex lag som är kvar. Jag tycker också att de har den bästa tränaren. Nästan överraskad att Joakim Persson fortfarande är kvar i klubben och inte värvad av någon större klubb. Men hans styrka verkar vara att få bra utväxling av sina spelare. Om nu Kim och Tolle nästan sätter orimliga krav på sina spelare tror jag Jocke har bättre fingertoppskänsla och kan pressa sina spelare precis lagom. Varberg kommer vara ett helt annat lag nu när serien sätter igång än det vi sett på försäsongen.


12. Helsingborgs IF

Motivering: Enda orsaken till varför jag placerar Helsingborg så högt upp är att de kommer ta många fega poäng och hålla sig kvar på det sättet. Blir inte förvånad om Helsingborg är det lag med flest oavgjorda matcher när säsongen är slut. Jag tror målet här är att bara försöka hänga kvar sedan satsa mer till nästa säsong.


13. GIF Sundsvall

Motivering: Jag tycker mycket görs rätt i Sundsvall men att de också gör en del fel. Man borde absolut sett sig om efter en bättre tränare nu när man gått upp i Allsvenskan. Min gissning är att Sundsvall blir det lag som byter tränare först. Det gör att man kommer göra en stark höst och hålla sig kvar. Tror vi kommer få se många unga spelare ta kliv här under säsongen.


14. IFK Värnamo

Motivering: Intressant lag med intressant tränarstab och nyförvärv. Jag tror Antonsson kommer prestera bättre i Värnamo än vad han gjorde i Halmstad förra året. Värnamo kommer överraska med sitt fina spel.


15. Degerfors IF

Motivering: Bra lag på papper och bra tränare men något saknas. Jag såg redan förra året att man inte hade Allsvensk klass på sitt försvarsspel och det tror jag kommer straffa klubben i år (om man inte ändrar något). Det räcker inte att göra två mål per match om man släpper in tre.


16. Mjällby AIF

Motivering: Lagets kollektiva Lidernsk knäpp är över. Jag tror inte Brännström kan rädda laget från nedflyttning. Otur med skador och mindre bra transferfönster straffar klubben. Den överprestation vi såg förra året kommer att bytas till underprestation.