Allsvenskan 2020 – Sluttabellen! Hur gick det?

11 juni, precis innan den Allsvenska säsongen drog igång tippade jag hur slutabellen skulle se ut. En tabell rakt upp och ner utan några riktiga motiveringar.

Nu när vi har facit så kan vi jämföra hur det gick för mig. Nedan följer även tankar, funderingar och motiveringar. En sammanfattning av Allsvenska säsongen 2020 helt enkelt.

Min Tabell 2020

Djurgårdens IF
Malmö FF
Hammarby IF
IFK Norrköping
IFK Göteborg

BK Häcken
AIK
Östersunds FK
IF Elfsborg
Mjällby AIF
Örebro SK

Helsingborgs IF
Falkenbergs FF
Kalmar FF
IK Sirius
Varbergs BoIS FC
Sluttabell 2020 (Facit)

Malmö FF
IF Elfsborg
BK Häcken
Djurgårdens IF
Mjällby AIF

IFK Norrköping
Örebro SK
Hammarby IF
AIK
IK Sirius
Varberg BoIS

IFK Göteborg
Östersunds FK
Kalmar FF
Helsingborgs IF
Falkenbergs FF

Djurgården som segrare 2020?

Jag hade Djurgården som segrare 2020 mycket tack vare att jag innan säsongen ansåg att de hade den mest kompetenta tränarstaben. Men med facit i handen och vissa incidenter och intervjuer så tar jag tillbaka det. Kim & Tolle (Sjukt Stockholmskt parnamn ändå?) har tappat förtroende hos mig mycket på grund av taskig attityd både mot motståndare och hur man hanterat egna spelartruppen. Innan säsongen hade jag gärna sett de ta över landslaget någon gång i framtiden men nu är jag inte alls säker på att det är en bra idé längre. Varför man inte når hela vägen? Inkonsekvent anfallsspel där man inte hittat en formation där man fått ut max av truppen, varken enklare eller svårare är det. Kanske att man haft för många godisar i påsen att välja på när det kommer till offensiva spelare? Det har varit ett sökande säsongen igenom och därav tar man inte guld.

Grattis Malmö FF

Istället var det Malmö FF som tog segern, ganska enkelt med. Men enligt mig så imponerar de inte, de hade genom säsongen Sveriges bredaste och bästa trupp att tillgå och med det täta matchschema som var tror jag det var en stor bidragande orsak. Dock imponeras jag inte av deras danska tränare och det sätt de spelade på och det var också det som fick mig att tveka på MFF innan säsongen. De fick även en mindre lyckad europasession vilket nog var en missräkning.

Häcken, Elfsborg & Mjällby

Samtliga tre lag som jag hade i mittensegmentet av min tabell tar sig in i toppen. Mest överraskande är det så klart att Mjällby hittade 5:e-platsen. Jag hade ändå på känn att de skulle överraska därav 10:e platsen i min tabell.
Att just dessa 3 lagen skulle hamna topp 5 beror mest på stabilitet och bra organisation i grunden. Av de fem lag i toppen ser jag Malmö FF, Djurgården, Elfsborg och Häcken som guldkandidater 2021 just på grund av stabilitet och långsiktighet i föreningen. Mjällby med ny tränare hamnar utanför den beräkningen.

Häcken utan vinnarmentalitet?

Jag vet att det är ett ämne som tagits upp en hel del och mer blir det ju fler säsonger som spelas där resultaten _nästan_ är i hamn. Man måste sluta vara nöjd för det lilla och börja jaga titlar på allvar. Och som vanligt har man under 2020 varit riktigt dåliga på att prestera när man verkligen haft chansen. Man spelar med nerverna utanför kroppen istället för att visa attityd och storhet. Kanske känner man fortfarande att man är i underläge jämfört med andra klubbar i regionen. Kalla det taskig självbild men det där måste bort. Kanske den viktigaste pelaren för Häcken att jobba med inför 2021 så man inte står där igen och firar en 4:e plats med bullar och saft efter säsongens slut. Det finns kapacitet för så mycket mer där på Hisingen.
Det var också därför jag placerade de längre ner än var de hör hemma.

Mittensegmentet – AIK, en flopp

Jag satte AIK på en 7:e plats, jag hade ganska stor tro att de skulle få en jobbig säsong med en halvskakig trupp och Norlings nya spelsystem. Känner mig kanske mest nöjd av samtliga lag att träffat denna analys hyfsat rätt. Många såg AIK som guldkandidat, något som jag aldrig förstod. Nu slutar de på en 9:e plats tillslut efter tränarbyte, spelsystemsbyte och att man hittade tillbaka till AIK-hjärtat och verkligen kämpade i varje match. Henok Goitom och Seb Larssons rutin och outtröttliga positivitet och glöd gör att laget slapp fastna i botten. Mycket imponerad av de yngre talangerna i laget, man märker att AIK har en väl fungerande akademi.

Mittensegmentet – IFK Göteborg var en missräkning

IFK Göteborg, Hammarby och IFK Norrköping som jag samtliga hade topp 5 sviker mig och lägger sig i mitten. IFK Göteborg borde jag sett från början att de skulle få en tuff säsong men trodde faktiskt på Poja men det blev väldigt spretigt redan från början. Jag tycker man tappade den röda tråden från 2019 där man satsade på unga spelare, nu försökte man balansera med äldre mer rutinerade och ju sämre det gick ju mer feg blev man. Det kändes som någon la sig i Pojas arbetssätt och att han inte fick göra det han ville, eller så började han tveka på sina egna idéer. Jag hade Blåvitt på en 5:e plats men de slutar ändå nere på 12:e plats och hade med lite otur kunnat hamna ännu längre ner. Men en stark avslutning räddade laget från total katastrof.

Mittensegmentet – Hammarby underpresterar

Finns mycket att säga om varför det gick som det gick. Båda lagen underpresterar enligt mig. I Hammarbys fall var det många gånger naivt spel och konstig coachning som var en bidragande orsak. Man tappade ledningar och poäng på grund av att man skulle försöka matcha unga mindre rutinerade spelare. Stefan Billborn har fortfarande en hel del att lära. Möjligt att en mer rutinerad tränare preserat betydligt bättre med den trupp Hammarby haft de senaste säsongerna. 2019 var man absolut en guldkandidat. Så vitt jag vet har Billborn fortsatt förtroende över 2021 och det krävs nog riktigt bra resultat för att han ska få genomföra hela säsongen.

Mittensegmentet – Norrköping i kaos

Norrköping startade otroligt starkt och såg ut att vara en klar guldkandidat men ju längre in i säsongen man kom ju större problem fick man. Med facit i handen så var det säkert rätt skakigt bakom kulisserna under hösten. Man presterar inte alls efter den trupp man har och tappade många enkla poäng. Nu har man tappat många spelare, ledarstaben är utbytt och Rickard Norling är på plats och ska styra under 2021. Det kommer säkert gå bra men tveksam till topp 3 som läget är just nu. Hade jag tippat 2021 med de variabler jag har idag hade jag lagt Norrköping på plats 5-7.

Säsongens hybris – Sirius

Innan säsongen såg jag inget i Sirius som skulle resultera i att de skulle hålla sig kvar, var stensäker på att de skulle ligga bland de tre sista. Men med Henrik Rydströms pondus och spetsspelare i bland annat Vecchia och Björnström så överraskar de stort. Att man fick in tekniska Sugita skapade en ytterligare dimension i anfallet. Men att de började prata om Europaplatser när det gick som bäst kändes lite överdrivet, visst de spelade stundtals bra fotboll men alldeles för ojämna när det väl gällde. Det var som att Rydström hade för få verktyg i verktydslådan och man körde fast. Tänker speciellt på matchen mot Östersund då man hade det totala övertaget av matchen men ändå inte lyckades vinna.
Men de slutar tillslut på en 10:e plats och det är väl helt ok. Frågan är om man kan bygga vidare på detta till nästa år? Uppsala är trots allt Sveriges 4:e största stad och är absolut värdigt ett bra fotbollslag men det kommer nog ta ett tag innan man ser Sirius som ett allvarligt hot.

Örebro överraskar ändå

Örebro så hade jag de på en 11:e plats men de slutar på en 7:e plats. En sak är i alla fall säkert, man visste att de skulle sluta någonstans i mitten. Jag gillar Axel Kjell som tränare och tycker man hade en hyfsat bra trupp. De placerar sig lite högre än jag beräknade mycket tack vare spetsspelare som verkligen kliver fram i viktiga matcher. Kanske också att Örebro inte fått tillräckligt med beröm för det efter säsongen. Många av deras spelare borde värderas högre men man är van att ÖSK är ett mittenlag nu och då känns det kanske lite väl mellanmjölk även om de gör en riktigt bra säsong.

Ja och Varberg då?

Lyckas med säsongens värvning i Astrit Selmani. Utan honom hade man nog (nog) inte tagit den mängd poäng man ändå plockade som nykomling. Jag hade Varberg absolut sist i min tabell men de överpresterar, spelar bitvis överraskande bra fotboll och slutar tillslut på en 11:e plats. Nu får vi se om de kan göra om samma fina säsong 2021 och klara ytterligare kontrakt. Jag tror det kan bli svårt.

Botten – Östersund, Allsvenskans ojämnaste lag?

Ja om vi börjar med mitt kära ÖFK så ska jag försöka vara så objektiv jag bara kan. Jag tippade en ödmjuk 8:e plats men de slutar tillslut 12:a. Efter tränarbytet där Ian Burchnall ersattes av division 4:a tränaren Amir Azrafshan från Djursholm så såg det till en början riktigt bra ut men så förlängde Amir sitt kontrakt med Östersund och man säkrade på papperet Allsvensk plats 2021 vilket tydligen var målet. Man tappar allt och från att gått från botten till mitten så rasar man igen ner till en ovärdig plats strax ovanför kval. Varför man inte lyckas bättre i slutet av säsongen är en gåta för alla. Nu får vi se hur 2021 går men två fönsters transferförbud, men det är en annan historia.

Botten – Kalmar FF kvalar, det visste man.

Den enda fullträff jag hade i min tabell var den minst svårtippade placeringen. Alla visste att Kalmar skulle kvala 2020 för det är så de gör. Det är liksom default i Allsvenskan nuförtiden. De löste kvalet efter två matcher mot Jsödra. Nu har de värvat Henrik Rydström och jag tror det kan vara några placeringar upp 2021 om man bara får flyt. Rydströms styrka verkar vara att få nyckelspelare att prestera så vi får väl se om det stämmer på Kalmar 2021.

Botten – Helsingborgs IF, jag förstår inte?

Jag är fortfarande förvånad att HIF slutar näst sist, jag kan inte förstå det när jag ser truppen på papper. De är alldeles för bra för att åka ur Allsvenskan om man bara ser till det. Vad det i slutändan var som gjorde att man inte tog de poäng som behövdes beror nog inte på en sak utan på en blandning av variabler. Jag tror framförallt skador i tid och otid skapade obalans i truppen och en osäkerhet i spelet. En annan orsak är att man spelat för avancerat, kanske beror det på mixen av otrolig hög rutin blandat med unga spelare. Jag tycker man borde spelat enklare och smartare i många matcher, det får Mellberg ta på sig då detta nog var den största variabeln till missade poäng. Sedan kan man ifrågasätta klubbhjärtat hos vissa spelare i slutet av säsongen. Spelade man av matcherna bara?

Sammanfattning

2020 var en konstig säsong på många sätt men den genomfördes och när vi ser tillbaka på den om några år kommer vi nog fortfarande spekulera i hur det hade sett ut om publiken spelar in eller inte? Jag tror de större lagen absolut har en fördel av mycket publik och bra inramning på matcherna men rent psykiskt tror jag även de mindre lagens publik spelar in för i slutändan är det ju för fansen sporten existerar.

Förhoppningsvis kommer publik återigen tillåtas på arenor under senare delar av 2021. Det kommer nog aldrig bli som förut, jag tror det blir bättre. Ingen kommer ta fotboll för givet till att börja med, inte jag i alla fall. Ser fram emot att åka på bortamatcher, uppladdningar med billig öl och skrika sig hes. Ser fram emot hetsen, glädjen och stämningen.

Tack för att du läst ändå hit!

Allsvenskan 2020 Sluttabell

Min tabell 2020