Seriepremiär 2023 hemma mot GAIS

Efter en lång försäsong är det äntligen dags för hemmapremiär på Jämtkraft Arena igen.

För motståndet står formstarka GAIS, det utlovas riktigt fint väder under dagen och över 2000 biljetter är sålda. Vi får hoppas på en riktig bra dag helt enkelt!


MATCHFAKTA

  • Superettan 2023 – Omgång 1
  • Motståndare: GAIS Göteborg
  • Arena: Jämtkraft Arena
  • Avspark: 15:00 – Söndag 2 april 2022
  • Stream: Discovery+

Domare: Fredrik Oppong
Assisterande 1: Fredrik Hammarström
Assisterande 2: Conny Hugman
Fjärdedomare: Håkan Modigh


FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Trots en handfull spelare på skadelistan så tror jag ändå förutsättningarna är goda för ÖFK.
Jag räknar med att följande spelare är utanför dagens trupp: Kevin Jablinski, Kristian Novak, Jakob Hedenquist, Jakob Johanson och Albin Sporrong. Det finns också några mer osäkra kort men de låter jag vara så länge. Vi får helt enkelt se vilken startelva/bänk som presenteras en timme innan match.

Jag har plockat ut vad jag tror är vår startelva, en blandning mellan vad jag vill se och hur jag tror Magnus Powell vill starta.

Det blir intressant att se hur och var man kommer använda Calvin Kabuye, lånet från AIK som sägs vara en utpräglad målskytt. Det KAN ju vara så att han går in redan från start?
ÖFK presenterade honom som mittfältare vilket låter lite konstigt men kanske tanken är att han kommer spela på Simon Kroons plats strax bakom Malcolm Stolt? Vad jag hört av de träningar Calvin varit med på har han sett väldigt pigg ut. Intressant lån.

Däremot tror jag vi får se Theo Rask på bänken från start, det tar lite längre att spela in en defensiv spelare i laget än en offensiv. Jag tror Magnus vill försöka fortsätta där man slutade i höstas och ställa ett så tryggt och samspelt lag som möjligt på banan i premiären.

Ni har säkert egna idéer och förslag på hur man bör starta, kommentera gärna på Facebook eller liknande. Alltid intressant att se hur ni andra tänker.


FÖRUTSÄTTNINGAR – GAIS

GAIS har haft en riktigt fin försäsong med många starka resultat, det som står ut mest är segern över IFK Göteborg i Svenska Cupen med 2-1. Den matchen får bli som en referens i min spaning.

Gais ställde då upp med en 4-3-3 uppställning.

Målvakt: Krasniqi
4-back: Wangberg, Norén, Beckman, Binaku
3-mittfält: Lundgren, Åberg, Çelik
3-anfall: Friday, Ahl-Holmström, Lindberg

Målskyttar i den matchen: Axel Norén, Mervan Çelik (Straff)

Om vi ser över hela truppen tycker jag GAIS svaghet är mittfältet, det finns kvalité men det är tunt och med skador på fel spelare så kan säsongen gå åt ett annat håll än de önskar.

GAIS har tagit ut följande trupp till Östersund:

1. Mergim Krasniqi
2. Egzon Binaku
3. Viktor Krüger
4. Axel Norén
5. Niklas Andersen
6. August Wängberg
7. Joackim Åberg
8. Viktor Alexandersson
9. Gustav Lundgren
10. Mervan Celik
11. Julius Lindberg
12. Robin Frej
18. Alexander Ahl Holmström
19. Richard Emeka Friday
20. Chisomnazu Chika Chidi
21. Dino Salihovic
24. Filip Beckman
25. Jonas Lindberg
33. Erik Krantz

Ej tillgänglig: Axel Henriksson

Detta innebär att GAIS kan ställa upp med samma startelva som mot Göteborg.
Men det finns en bredd, speciellt i anfall och försvar som gör att de kan variera.

Varnar speciellt för Mervan Çelik som är lite av en personlig favorit i GAIS, fyller 33 år idag men har en bred rutin och riktigt bra målsinne. Kommer absolut att fiska andrabollar så hoppas ÖFK har ett extra öga på honom.


Förväntningar

Historiskt sett så har premiärmatcher aldrig varit något som Östersunds FK varit bra på men kan vi inte snälla bryta den trenden i år? Vore ju fantastiskt om vi kunde skicka hem GAIS med 0p från Jämtkraft Arena.

I övrigt så känns det ändå att klubben tar steg framåt igen, man försöker i alla fall. Över 2000 sålda biljetter och en massa trevligheter utlovas innan matchen startar.

Jag tror Peja Lindholm är bra för ÖFK men vi får nog förvänta oss en inkörningsperiod nu under våren, jag hoppas alla som jobbar runt laget orkar driva på även om det kommer motgångar. Det viktigaste är att vara konsekvent med sina arrangemang. Vi får också hoppas att laget presterar sportsligt så intresset väx hos de supportrar som slumrat in de senaste åren.

Framåt ÖFK!