Östersunds FK – Utgående kontrakt 2022

Säsongen 2022 är färdigspelad och mot alla odds har laget klarat sig vidare för spel i Superettan 2023, i alla fall sportsligt.

Det är fortfarande oklart hur licensnämnden ser på klubbens arbete och ekonomi. Just nu tänker jag låta den biten stå tillbaka för det sportsliga. Här är det aktuella läget i truppen just nu.


Spelare med utgående kontrakt 31 december 2022

Kalpi Ouattara
Långtidsskadad, min bedömning är att han ej erbjuds nytt kontrakt.

Sebastian Karlsson Grach
Det borde nästan vara omöjligt att ta steget från Djursholms u19 lag rakt in i Svensk elitfotboll som han gjort. Men med fysik och attityd har han gjort det bra och det är också något som Magnus sett och uppskattat. Får vi se en fortsättning i Östersund? Jag hoppas det, tror vi har en late bloomer på gång här.

Henrik Bellman
Osäker vad som händer här, min gissning är att ÖFK ger han ett kontraktsförslag och sedan är det upp till honom själv hur han vill göra.

Ludvig Fritzson

Ryktas bort, ÖFK bör väl ändå ge honom ett kontraktsförslag så är det upp till honom själv.

Malcolm Stolt
En symbolspelare som äntligen fått förtroende att spela och gjort det bra. Här hoppas jag att ÖFK står med hatten i handen och ger honom ett riktigt bra kontraktsförslag, det måste vara ledarnas absolut prio 1 när elitlicensen är bärgad.
Han är en av de spelare med utgående kontrakt som jag personligen helst ser stanna. Gärna ett kontrakt över 3 år och sedan en riktigt bra försäljning innan kontraktstiden går ut.
Om Östersunds FK misslyckas att förlänga med Malcolm Stolt så kommer det ses som ett enormt misslyckande. Att se en av fansens stora namn gå som Bosman kommer göra oerhört ont i hjärtat. Men hur det än blir så kommer han alltid vara älskad här uppe.
MALCOLM STOLT SKA INGENSTANS!

Kevin Jablinski
Tyvärr långtidsskadad men ryktas skriva på för ytterligare två år. Nära vän med Magnus Powell sedan tiden i Norge och på Färöarna. Kan möjligtvis se att han ingår i ledarstaben då han ser ut att ha bra ledaregenskaper. Bra nog för att bli Magnus assisterande under 2023?

Erlend Sivertsen
Legendstatus i Norska Kristiansund som inte riktigt blommat ut under sin tid i Östersund. Osäkert kort och här får Magnus och Stefan ta ett beslut, jag har sett han spela för lite och jag vet inte hur de tänker framöver med honom. Min gissning är att man inte förlänger.

Kristian Novak
En av sommarens värvningar som överraskat mig positivt och bara blir bättre och bättre. Novak tillsammans med Mazur känns bara tryggare och tryggare. Här ska vi absolut försöka förlänga!


Spelare med utgående kontrakt 31 december 2023

 • Erick Brendon
 • Jakob Johnson
 • Myroslav Mazur
 • Chiovane Amatkarijo
 • Mansour Sinyan
 • André Österholm
 • Ziad Ghanoum
 • Anton Berg
 • Sam Mensiro

Det finns några av spelarna ovanför som behöver säljas nu i vinter eller nästa sommar för att vi ska säkra avkastning. Eller så börjar vi jobbet med att förlänga kontrakten redan efter nyår.
De jag skulle försöka signa på ytterligare 1-2 år är Erick Brendon, Myroslav Mazur, Chiovane Amatkarijo, Anton Berg och Ziad Ghanoum.
Dessa ska säkras upp då de är troligast att sälja vidare av de med ett år kvar. Jag vill inte riskera att tappa någon av dessa som Bosman.

Mansour Sinyan och André Österholm behöver 6 månader till att säkra sina kort. Sam Mensiro får man känna av.

Jakob Johanson är oprövad och han hade jag försökt skicka ut på lån för att ge garanterad speltid. Friska viljor i division 2 möjligtvis med ungefär samma kontrakt som Ziad har haft under året som gått.

Även Anton Berg behöver a-lagsmatcher högre upp för att ta steg. Han få inte fastna på bänken under 2023.


Spelare med utgående kontrakt 31 december 2024

 • Sadmir Zekovic
 • Aly Keita
 • Simon Kroon
 • Linton Ulloa
 • Andrew Mills
 • Cesar Weilid

Här behöver vi inte fundera så mycket, det gör mig glad att spelare som Aly Keita och Simon Kroon tecknat långtidskontrakt och trivs med livet i Östersund.

Däremot ser jag nog att Aly Keita tar sista chansen till en utlandssejour om chansen dyker upp och det måste vi ge honom.

Det känns som Linton Ulloa ramlat mellan stolarna under 2022, jag hoppas Magnus plockar upp och matar honom full med självförtroende under försäsongen 2023. Jag tror fortfarande på honom även om han fått lite speltid både i IFK Östersund och ÖFK i år. Stora lag har haft koll på honom och med prestation under första halvåret ser jag stor möjlighet att sälja honom redan till sommaren, typ en Peter Amoranförsäljning. Men då måste han börja prestera igen samtidigt som han också får förtroende att ta chansen.

Cesar Weilid kommer få ögonen på sig under 2023 om han fortsätter prestera som han gjort, blir inte förvånad om han blir en av våra sommarförsäljningar. Riktigt stark spelare som gjort att man inte på något vis saknat Felix Hörberg under våren. Stort tack för det Cesar.

Sadmir Zekovic har jag inte fått något grepp om? Är han bra, är han dålig? För lite speltid och för lite förtroende har gjort mig skeptisk. Men fysiskt så ser han stark ut finns viljan och orken att fortsätta utvecklas som människa i Östersund tror jag han kan ta steg under 2023 men då behöver han mogna. Från Malmös akademi till Italienska Catania för att sedan hamna i en mängd lag i lägre Svenskadivisioner gör att han faller in i vår gamla ram av värvningar. En spelare som en gång i tiden varit en stor talang men som på vägen kanske tappat bort sig själv. Här är det upp till ÖFK att jobba med människan mer än fotbollspelaren och för Sadmir själv att pressa igenom motståndet en sista gång för att bevisa för sig själv och alla andra att han verkligen har DET i sig. Många spelare har klarat detta förut i ÖFK och görs allt rätt tro jag vi har en riktigt bra spelare här till nästa höst.


Lånekontrakt

De tre låneavtal vi haft fram till 31 december 2022 börjar gå ut.

Haris Avdiu från IFK Värmano
Är väl ingen spelare som vi fått något tydligt grepp om. Han kommer troligtvis gå tillbaka till Värnamo.

Uche Sabastine från Kano Pillars
Har väl inte gjort något intryck alls, tycker han fick mer chanser än han förtjänade i början av säsongen. Ingen vi behöver behålla anser jag.

Yannick Adjoumani från BK Häcken
Känns som vår spelare men tyvärr bara inlånad, har mer än gärna köpt loss honom om det på något sätt funnits någon möjlighet. Väldigt trygg högerback som passat laget som handsken.
Men det ryktas om att BK Häcken vill ha tillbaka honom, möjligtvis för att förbereda en försäljning. Vi får väl se hur det utspelar sig. Skulle vara oerhört glad om han stannade över 2-3 säsonger till.


Försäljning

Jag är av den ståndpunkten att en elitklubb behöver sälja 3-4 spelare varje fönster för att klara ekonomin. Om vi ser historiskt bakåt så är det först 2018 och bakåt vi haft någorlunda konsekventa transferfönster.

Tyvärr har våra ekonomiska problem gjort att vi har en handfull utgående kontrakt på spelare som jag gärna förlängt med under året men ändå försökt sälja nu i vinter. Ludvig Fritzson och Henrik Bellman till exempel.

Men om vi glömmer det som varit och ser till det som är så skulle jag få sälja några spelare nu i vinterns transferfönster så vore det följande

Aly Keita
Absolut värd som jag skrev tidigare att få en chansen att spela i något lag utanför Sverige och förhoppningsvis tjäna lite större pengar i solen.

Chiovane Amatkarijo
Om det nu är någon som ser hans storhet och möjliga utveckling som mig så vore detta en spelare som absolut borde värvas till en större organisation i en bättre liga. Vågar någon chansa?

Myroslav Mazur
En tuff och hårt mittback som borde vara intressant för andra lag på ungefär samma nivå. Ser en försäljning till något Norskt lag som vill förstärka sitt försvar.

Gör man dessa tre försäljningar rätt tror jag att klubben realistiskt kan få in mellan 5-10 miljoner vilket vore ett välkommet tillskott i kassan. Kanske lite optimistiskt räknat när hela truppen värderas till ca ~10 miljoner men inte är det helt omöjligt.

Kan vi då också göra ett liknande fönster till sommaren samtidigt som Stefan fortsätter värva som han gjort tror jag vi kan börja få snurr på ekonomin igen. Viktigt att jobba med värdet i klubben samt få snurr på den sportsliga framgången. Om det nu blir spel i Superettan nästa år(vilket jag tror) så kommer värdet på truppen behöva ökas, det görs egentligen enbart med gjorda mål, vunna matcher och hållna nollor. Om man ser till de femton sista matcherna vi spelade i Superettan denna säsong så hamnade vi på en 7:e plats med 22 gjorda mål och 17 insläppta. Kan vi fortsätta på den trenden tror jag sommarfönstret 2023 blir bra.


Jokern

Nebiyou Perry
Har dykt upp i höst och tränat med ÖFK igen dock utan kontrakt. Han syntes firandes på lagbilden efter sista matchen mot Falkenberg.
Jag är absolut öppen för att ge honom ett nytt kontraktsförslag om han är intresserad själv. Han skulle i så fall gå in direkt som ersättare för Chiovane om han säljs. Spännande tider!


Kom ihåg att detta är baserat på mina högst amatörmässiga analyser och kanske mest ska ses som underhållning och katalysator för samtal på kafferaster och busskurer. ÖFK engagerar!