Allsvenskan 2022: Sammanfattning Omgång 5

De fem först omgångarna av Allsvenskan 2022 är spelad och här kommer en kort sammanfattning av hur jag uppfattar läget. Det är fortfarande många omgångar kvar samt ett sommarfönster som kan förändra mycket fram mot hösten.

För det första är det otroligt skönt att pandemins restriktioner är över och att så många tar sig till matcharenorna för att uppleva Allsvenskan som redan bjudit upp till oförglömliga upplevelser.

Rent spelmässigt så tycker jag kvalitén gått ner något både på spel och matchtrupperna. Men jag ser det som ett bakslag från pandemin. Jag tror vi kommer få se ett intressant sommarfönster hos många lag och jag tror hösten kompenserar för våren.

Något jag lagt märke till men inte riktigt kollat upp är att många matcher är väldigt målsnåla. Det är egentligen bara Hammarby som lastat in så där ofantligt många mål (13 på 5 matcher är ok).

Bakåt är det också väldigt tätt, det är bara Sundsvall och Degerfors som släpp in över 2 mål per match i snitt på de fem första omgångarna.

Tabell från Flashscore www.flashscore.com
Ladda ner där appar finns!

1 Hammarby IF

Jag var personligen lite tveksam hur Hammarbys nya tränare Marti Cifuentes skulle ta sig an truppen och hur fort det skulle gå innan man började se resultat. Jag kan efter fem omgångar säga att jag är mycket imponerad av hur enkelt han bara tagit alla de bra bitarna från förra säsongen och förfinat det som redan var bra och förbättrat det som var mindre bra. Framförallt tycker jag äntligen att Hammarbys mittfältsspel ser bättre ut än sedan de tog steget upp i Allsvenskan igen. Besara har gjort mycket stor skillnad till lagets balans. Detta är nyckeln till varför Hammarby spelar bra både offensivt och defensivt än så länge i år.

Hammarby är det laget som ser stabilast ut (alla kategorier) i Allsvenskan än så länge 2022.


2 Malmö FF

Med tre vinster och två oavgjorda så ligger Malmö FF tvåa, en besvikelse hos många fans. Det har väl till och med funnits en oro hur det sett ut, speciellt i de inledande matcherna. Den oavgjorda matchen borta mot nykomlingarna Värnamo måste fått många att lyfta på ögonbrynen?

Men, Malmö FF är Malmö FF och de kan vi aldrig räkna ut. Till skillnad från Hammarbys nya tränare har Milos Milojevic haft det tuffare så här inledningsvis. Jag tror det har mycket att göra med att Milos inte lärt sig hela truppen och hur vissa individer hanterar press. Han har enligt mig haft lite svårt med rotationen och hitta rätt. Men jag tycker att han justerar in sig mer och mer.

Jag ser dock varningsflaggor ungefär som jag gjorde under hans tid i Hammarby förra säsongen att man saknar mittfältsspelet. Bollar går för fort fram och tillbaka mellan backar och anfallare. Det gör att man riskerar tappa bollinnehav och åka på kontringar, det kan också leda till att man inte lyckas bygga konsekvent anfallsspel. Malmö har ”bara” gjort 6 mål på fem matcher och jag lägger det på det obefintliga mittfältsspelet. Om Malmö inte klarar av att göra mer än 6 mål på de kommande fem matcherna så kommer de få mycket svårt att ta hem guldet i år.


3 Mjällby IF

Stor överraskning för mig är att Mjällby ligger trea efter 5 omgångar. Segrar över Elvsborg, Djurgården och Sirius imponerar. Även Mjällby har ny tränare denna säsong i form av intressanta Andreas Brännström. Men här vill jag varna lite för samma sak som Malmö, båda har gjort 6 mål på två matcher. Till skillnad från Malmö så bygger Mjällby sitt spel på en stark defensiv och jobbar offensivt på ett mer kontringsbaserat sätt. Jag tror att det behövs göras fler mål för att behålla tredjeplatsen och definitivt fler mål för att klättra. Det innebär att Mjällby behöver chansa mer och spela mer offensivt vilket jag inte tror de vill göra. Efter omgång 10 gissar jag att de tappat någon position men fortfarande ligger hyfsat stabilt i den övre mitten.


4 IFK Göteborg

Också något förvånad att IFK Göteborg ligger så pass högt upp som de gör. När jag ser på IFK Göteborgs trupp så ser jag ett truppbygge som dels är känsligt för skador men också en trupp som är obalanserad. Det finns vissa spelare som man alltid vill spela med och det gör att andra talanger och spelare få stå tillbaka. Har även varit så i vissa matcher att nyförvärv inte ens varit uttagen till matchtruppen vilket kan kännas lite konstigt. Problemet i IFK Göteborg är brist på röd tråd och tanke bakom värvningar. Kanske kan det bero på att det varit stor rotation på huvudtränare, eller så är det något annat? En sportchef som haft för stort inflytande över nyförvärv eller i värsta fall sponsorer/investerare som haft för mycket att säga till om. Det IFK Göteborg behöver är att fortsätta vara konsekvent med sitt arbete, försöka hitta ännu mer tillbaka till sitt DNA. Jag hade så gärna sett Varbergs tränare Joakim Persson i Blåvitt, tror det hade varit en mycket bra kombination.

För fortsatta säsongen tror jag nog att vi kan se Blåvitt falla något i tabellen, det finns för få vapen framåt för att göra de där 2-3 målen per match som man behöver för att ligga i toppen. Det här snacket om att IFK Göteborg saknar bra anfallare bör fortsätta. De behöver ett riktigt bra komplement till Marcus Berg, vi får väl se vad sommarfönstret bjuder på.


5 AIK

AIK ligger på en femte plats efter förlust mot Häcken och Malmö FF. Det som oroar mig mest efter dessa fem omgångar i AIK är att de släppt in hela 7 mål på fem matcher. Ändå sedan Grzelak Bartosz tog över så tycker jag AIKs defensiva spel försämrats från kvartal till kvartal och nu får man nog säga att Richard Norlings defensiva spår är helt borta från klubben. Jag tycker iaf att man på papperet har en av Allsvenskans bästa backlinjer men att man inte riktigt fått det att stämma i år. Både Sotte och Milosevic har sett lite mätta och trötta ut. Lustig har varit mer osynlig denna säsong än förra och Otieno har inte alls nått upp till nivån han hade förra säsongen. Men i övrigt så ser det intressant ut. Tråkigt med skador på Hussein som man verkligen vill se blomma ut i år. Nu spelade han en stund förra matchen och gjorde det riktigt bra så med honom tillbaka i laget tror jag även det defensiva kommer bli bättre.

Framåt finns också mer att önska, jag tycker inte riktigt Jordan Larsson hittat in i spelsystemet än, man drar inte nytta av hans egenskaper, inte än i alla fall. Men lossnar det så kommer AIK ta positioner i tabellen fram till omgång 10 helt klart.


6 BK Häcken

Svårt att veta var vi har Häcken i år, de har verkligen blandat. 2 vinster, 2 förluster och en oavgjord gör att de ändå hänger med hyfsat. Jeremejeff är väldigt viktig för lagets offensiva spel och har själv gjort 4 av Häckens 8 mål denna säsong. (Dock 3 under samma match). Jag tycke också att Oscar Uddenäs och Leo Bengtsson levererat bra.

Om jag får gissa så tror jag Häcken tappat några placeringar när vi sammanställer omgång 10. De känns för ojämna än. Jag hade tippat Häcken väldig långt ner denna säsong och jag tror att risken fortfarande finns att de faller igenom tabellen.


7 IF Elfsborg

Också ett lag som jag trodde skulle gå bättre så här i inledningen av säsongen. Men två vinster, två förluster och en oavgjord match gör att de fått stå tillbaka i tabellen. Exakt vad som inte stämmer i Elfsborg har jag haft svårt att analysera. Man har gjort 8 mål, släppt in 6 så kanske att det handlar om balans. Att våga vinna mer än att förlora? Matchen mot Helsingborg såg ut som en typisk Thelinmatch där Elfsborg släpper in laget och bjudet på ytor. Självförtroende? Kanske att Elfsborg saknar självförtroende just nu? Förlusten mot Mjällby med 2-0 tog nog hårt. Sedan verkar publiken i Borås svika laget också. Kanske handlar det om ledarskap? Man har kört med Jimmy Thelin nu i många år och aldrig riktigt fått till det? Kanske är det dags att hitta någon ny väg? Om tabellpositionen förändras till det sämre under matcherna som kommer tror jag risken är stor för det.


8 Djurgårdens IF

Att vi ska hitta Djurgårdes IF på en åttondeplats efter 5 omgångar trodde i alla fall inte jag? Förlust mot Mjällby och AIK svider, lägg sedan till en oavgjord match mot Göteborg på det så kan ingen i klubben vara nöjd?

Men vad beror det på? Jag tycker de har Allsvenskans näst bästa trupp på papperet, de har många bra spelare att välja på. Visst, några små skador som gjort att de fått rotera något men det ska inte hindra ett lag som Djurgården.

Kan det även här vara en ledarskapsfråga? Kim & Tolle har gjort några år i klubben nu, kan det vara så att de peakat? Att de inte får ut mer än så här? Har det tränats för hårt på försäsongen, jag tycker vissa spelare ser tunga och trötta ut. Magnus Eriksson speciellt? Det saknas något men kan inte sätta fingret på vad det är. Alla lagdelar har spelat bra men ändå inte fått till det. Bara 6 gjorda mål på 5 matcher är väl en orsak så klart men att lägga det ansvaret på tillexempel Victor Edvardsen är fel tycker jag. Han har varit en av de som jobbat hårdast i laget. Så jag tror att det är en kombination av många olika saker det gör också att Djurgården troligtvis kommer att prestera bättre framöver. Allt annat vore en katastrof för klubben.

När vi sammanställer omgång 10 så ligger Djurgården på en högre position än idag.


9 Varberg BoIS

Joakim Persson är en fantastisk tränare, behöver inte skriva så mycket än så. På papperet har Varberg inte alls mycket att komma med men Joakim och ledarstaben gör det otroligt bra. Varberg är ett lag som presterar över sin förmåga i många matcher och det måste vara det bästa känslan som finns hos en tränare.

Men! 3 gjorda mål på 5 matcher är så klart för dåligt, jag tror att Varberg kan få det svårt, speciellt till hösten då matchandet sätter igång på allvar. Jag tror dock att så länge Jocke är kvar i laget så kommer Vargberg att befinna sig någonstans i den lägre mitten av tabellen.


10 IK Sirius

Sirius är ett lag som enligt mig gör mer rätt än fel och det gör att de hela tiden tar steg för att bli ett etablerat Allsvenskt lag. Deras unga tränarstab och smarta värvningar gör att jag ser en ljus framtid för Uppsalalaget. Men de två sista matcherna har det tagit stopp, förlust mot både Mjällby och Hammarby stoppade klättringen i tabellen. Men så kommer det vara med Sirius denna säsong, två steg fram, något steg bak. Deras trupp är något för smal för att konsekvent kunna ge de större klubbarna en match.

Min gissning är att vi kommer se Sirius något högre i tabellen efter omgång 10.


11 Kalmar FF

Då Kalmar FF tappat en rad poängspelare så trodde jag på förhand att de skulle få det svårt, men samtidigt så har Henrik Rydström visat att han kan utföra mirakel med rätt små medel. Men tar det stopp nu? Förlust mot Norrköping och Malmö kanske man inte kan säga så mycket om, men förlusten eller framförallt matchen mot Sundsvall var nog bland det bedrövligaste jag sett av ett Henrik Rydströmlag. Inget fungerade, det fina spel Kalmar visade upp förra säsongen var som bortblåst. Då ska man tillägga att Sundsvall inte spelade någon direkt bra fotboll heller. Detta gör mig tveksam till Kalmar i år. Jag tror Henrik Rydström kommer bli utbränd om han ska ta fler positioner med sitt lag under denna säsong. Jag tror man ligger ungefär på samma position efter omgång 10. Kalmars räddning kan bli sommarfönstret, gäller att få in spetskompetens på planen igen.


12 IFK Värnamo

Nykomling som hade en rätt härlig resa genom Superettan förra säsongen fortsätter att spela riktigt bra taktisk fotboll. Två oavgjorda matcher mot Sirius och Malmö (!) samt en seger mot Degerfors gör att de för stunden ligger över kvalgränsen även om det kan ändras snabbt i botten. Men om IFK Värnamo spelar smart och är nöjd med att plocka några oavgjorda och ta några enstaka vinster när de har chansen så kommer de troligtvis klara sig kvar denna säsong. 4:6 i målskillnad bådar om att laget spelar ungefär så.

Lite beroende på andra lags form så tror jag vi kan se IFK Värnamo på någon lägre placering efter 10 omgångar.


13 IFK Norrköping

Helt klart Allsvenskans största besvikelse så här långt, en 13e plats är för lågt för det spelarmaterial man har. Om vi ska identifiera problemet så tror jag tyvärr det mesta pekar på Richard Norling. Jag har ofta liknat honom vid José Mourinho och även kallat honom The Swedish Mourinho vid några tillfällen och jag tycker Norling går direkt bakom Mourinho i hans fotspår. Båda bygger sin fotboll på ett defensivt spelförstörande spelsätt som passar bra i ligaspel men sämre i cupspel. Men med tiden och hur fotbollen utvecklats de senaste åren så blir det svårare och svårare att basera ett ligaspel på att spela defensivt.
4:6 i målskillnad med den trupp Richard förfogar över är riktigt illa. Här gäller det att Richard börjar bli otroligt självkritisk och börjar tänka i andra banor eller så får Norrköping leta sig något nytt.

Jag skulle rekommendera Sandvikens IFs tränare Tomas Gabrielsson, han är en modern tränare som förstår vikten av att ta offensiva ytor. En otroligt underskattad tränare som skulle kunna göra underverk med en trupp som Norrköpings.

Hur det ser ut om 10 omgångar för Peking beror helt och hållet på Richard Norling (och styrelsen så klart).


14 Helsingborgs IF

Ett lag som jag tycker underpresterat något sett till truppen. Men här har jag sett något denna säsong som jag tror kan rädda laget kvar och även få dem att klättra några steg fram till omgång 10.

Deras tränare Jörgen Lennartsson som jag personligen tycker har spelat en riktig tråkfotboll har börjat hitta nya formationer och spelsätt. Här till skillnad från Richard Norling så verkar det som att Jorgen insett att han måste förändras och förbättras för att anpassa sin fotboll efter tiden. Det har gjort att laget spelat en betydligt bättre fotboll i år och det har nu på slutet börjat ge resultat också efter seger mot Elfsborg och oavgjort mot BK Häcken. Då truppen underpresterat tidigare och de har ett gäng fina individuella spelare på papperet tror jag Helsingborg kommer klättra något i tabellen de kommande 5 omgångarna.
De kommer kanske inte att vara det formstarkaste laget efter 10 omgångar men inte långt ifrån. Mjällby, Djurgården, Norrköping, Degerfors och Värnamo står som utmaningar i de kommande fem matcherna.


15 GIF Sundsvall

Efter en ganska kämpig inledning på säsongen så har det kanske börjat lossna något för Giffarna. Fyra förluster men en seger mot Kalmar gör att man ändå bevisar både för sig själv och fotbollssverige att de kan vinna över Allsvenskt motstånd. Hemma på MP3 är de starka så det är där de får börja fokusera på att ta poäng. Sedan verkar de ha lite problem på målvaktssidan just nu, jag tänker inte säga så mycket mer om det mer än att Giffarna verkar ha lite mer otur än andra Svenska fotbollsklubbar. Vi får se till helgen hur de löser målvaktskrisen, det kan ju i värsta fall vara ett problem som hänger kvar i kommande fem omgångar. Det gör att jag är ganska säker på att Sundsvall befäster någon av de två sista platserna även efter 10 omgångar. Allt annat vore ett mirakel och det verkar sällan hända i Sundsvall.


16 Degerfors IF

Vad händer här? Fem raka förluster och 2:10 i målskillnad. Det är som att klubben slutat tro på sig själv? Degen som gjorde många fina matcher förra året med ungefär samma trupp som de har i år har tappat det totalt. Jag kan inte sätta fingret exakt på vad det beror på men här handlar det mer än om att mittfältet inte presterar eller att tränaren sitter på en utgående spelidé. Här handlar det mer om mental och total meltdown. Hur tar man sig ur ett sådant? För det första måste man ha ledare som har ork, energi och ledaregenskaper att resa sig över alla andra, att hitta inspiration och framförallt att sätta nya tydliga mål. Det gäller att klubbledning, ledarstab och de äldre rutinerade spelarna gör detta tillsammans annars kommer det aldrig gå.

Kanske är man så trött, utbränd och nöjd med resan man gjort fram till nu att det inte finns mer att ta av. Många människor är duktiga på att bygga och driva saker framåt så länge det finns tydliga mål. Men nu är Degerfors i Allsvenskan. Att bara ha ”att etablera sig i Allsvenskan” blir nog ett allt för otydligt och luddigt mål för de flesta. Och i ärlighetens namn hur kul låter ”Etablera sig”? Fotboll handlar om att vinna matcher, skapa upplevelser och ta lag och spelare till nivåer de aldrig tidigare nått.

Degerfors måste hitta något nytt roligt i sitt Allsvenska spel. De måste hitta arbetsglädje och inspiration igen. Gör något oväntat med ledarstab och matchtrupp som skakar om dem positivt.

Jag vill ha Degerfors kvar i Allsvenskan och hur de som klubb och byggd hanterar det jag skrivit här ovanför kommer vara avgörande för deras Allsvenska existens. Efter 10 omgångar gör jag en ny sammanfattning och då får vi se om de tagit tag i detta.