Säsongens första vinst!

Dalkurd besegrades hemma på Jämtkraft Arena och säsongens första seger är ett faktum.

Efter oavgjort borta mot topptippade Trellerbogs FF med rätt usla förutsättningar så hade många stora förväntningar inför matchen mot Dalkurd, ett lag som också haltat lite så här i inledningen..


Matchfakta


Resultat: 1-0
Målskyttar: Ludvig Fritzson (Assist: Felix Hörberg)

LaguppställningLaguppställning
Aly Keita
Cesar Weilid
Kevin Jablinski
André Österholm
Kamal Issah
Jordan Attah Kadiri
Ludvig Fritzson
Myroslav Mazur
Felix Hörberg
Simon Kroon
Ziad Ghanoum
Bobby Allain
Sigitas Olberkis
Alex Simovski
Umit Aras
Fabio Nicolas Dixon
Arian Kabashi
Koen Kostons
Suleman Zurmati
Rassa Rahmani
Stefan Wolf
Andreas Katsantonis
Andrew Robert Mills
Peter Amoran
Nikolaos Dosis
Uche Great Sabastine
Mansour Sinyan
Yannick Adjoumani
Sebastian Karlsson Grach

Manager:
Magnus Powell
Jonathan Viscosi
Filip Örnblom
Pashang Abdulla
Ezequiel Montagna
Arash Motaraghebjafarpour
Frank Arhin
Lukas Browning Lagerfeldt

Manager:
Dalibor Savic

Första halvlek

Första halvlek hinner knappt börja innan båda lagen åker på ett gult kort var i den andra minuten.
Kevin Jablinski ryker ihop med Arian Kabashi. Jag trodde det skulle sätta matchbilden något men det var en väldigt lugn och städad match efter detta.

Inledningen av matchen spelar Östersund rätt ok, de har övertaget och man ser att spelidén börja sitta mer och mer. Uppspelen som laget hade problem med i Trelleborgs såg mer flexibelt ut även om Dalkurds höga press inte var lika intensiv.

Det var två lag som kom ut och verkligen ville spela fotboll men man ser också att det är tidigt på säsongen. Många felpass och felbedömningar från båda sidor.

Det var en ganska händelselös första halvlek och ju längre tiden gick ju mer började ÖFK spelarna att flyta ut från sina positioner, vissa delar i slutet av halvleken kändes det som att det var lite hela havet stormar på planen. Jag förstår att Magnus ger spelarna hyfsat fira roller och det är något som jag gillar för det uppmanar till kreativitet. Men när många spelare börjar byta position eller flyta iväg lite för mycket blir passningsspelet lidande, speciellt så här i inledningen av säsongen med så pass nya spelare.

Det positiva att ta med från första halvlek är Östersunds inledning annars var det ganska tamt, båda lagen såg rätt missnöjda ut när de gick av planen vid halvtid.


Andra halvlek

Andra halvlek började ungefär som slutet av första halvlek, Dalkurd åt sig in mer och mer i matchen. Jag tycker de var ganska duktiga att försöka anpassa sig efter det spel som Östersund bjöd upp till. Men i så många matcher tidigare denna säsong lyckas vårat försvarsspel avväpna motståndarna. Vad exakt det är som gör detta har jag svårt att läsa men tror det handlar om att alla jobbar hårt tillsammans.

Fritzson och Issah var ett mycket lyckad kombination på mittfältet och jag hoppas det inte bara var en engångsgrej att Ludvig sågs blomma ut igen. Min gissning är att Ludde nu kan koncentrera sig lite mer offensivt och Issah är den som tar det defensiva arbetet. Jag tror det passar Ludvig helt perfekt.

Något som fortfarande inte är fungerar helt hundra är anfallsspelet. Jag tycker fortfarande att Jordan Attah Kadiri blir för isolerad och utanför spelet även när vi går framåt. Jag ser honom som en renodlad targetspelare och måltjuv, det är inte ens spelare som kommer skapa sina egna chanser eller skapa chanser och assist för andra. Har Östersunds FK råd att spela med den typen av spelare match efter match?

Nu rycktas det om att Malcolm Stolt snart är tillbaka och det vore väldigt intressant om Magnus och Amir kunde ge honom mer förtroende från start i några matcher. Under Per Joar såg man hur han växte och det blev även ett mål. Fram till det kan vi gärna starta med Sebastian Karlsson Grach framåt som såg pigg ut.

Tillbaka till matchhändelserna, i den 65′ minuten gör Magnus ett dubbelbyte, ut går Kamal Issah och Zead Ghanoum. Ghanoum gjorde en riktigt bra insats och det känns än så länge som en mycket solid värvning.
In kom Nicolaos Dosis och Yannick Adjoumani.

Östersund försöker sätta lite fart på matchen igen och framförallt tycker jag pressen blev lite bättre, spelarna jagade på riktigt bra även om det var Dalkurd som dikterade det mesta av vad som hände i mitten av andra.

Östersunds mål kommer i den 67′ minuten då Östersund tilldelas en hörna. En hörna som Felix Hörberg lägger. Och äntligen mål på en fast situation, Ludvig Fritzson hoppar upp och nickar in bollen.

Otroligt viktigt mål då Dalkurd haft några bra chanser innan. Detta gör att motståndarna behöver lyfta laget och trycka på ännu mer för kvittering.

Dalkurd svarar med att byta ut Suleman Zurmati som såg rätt trött ut, in kommer Pashang Abdulla. En spelare som spelat i en mängd lag i lägre divisioner i Sverige under sin karriär. Jag tycker han gjorde ett mycket bra jobb på den korta tiden han fick spela och var riktigt nära att kvittera. Han är en spelare vars namn jag hört och sett förut många gånger och det var kul att få se honom på Jämtkraft Arena. Absolut en spelare som kan blomma ut i Dalkurd i år om han bara får/tar chansen.

Med Pashang på planen lyfter Dalkurd lagret högre för att skapa tryck framåt och jaga kvittering. Östersund har haft svårt att möta det i de inledande matcherna. Istället för att lugnt försöka spela sig ur situationer har blivit stressade och gett bort bollen. Men denna match tycker jag man hanterar det bättre. ÖFK skapar några kontringar och halvchanser i de ytor som öppnar sig.

I den 76′ minuten byts Jordan Kadiri ut mot Alexander Karlsson Grach som gjorde säsongspremiär efter en tids skada. Grach även kallad Krash kör totalt över en stackars Dalkursspelare direkt efter han kommer in och drar på sig ett gult kort. Men jag gillar hans stil, han kör på bara. Lite roligt också att Magnus Powell berömde honom efter matchen och sa att han såg sitt unga jag i honom.
Jag kommer själv ihåg Magnus Powell som en tuff och hård spelare med mycket attityd så nog stämmer det. Hoppas Krash kan få samma utveckling!

I den 85′ minuter går Simon Kroon ut och in kommer Mansour Sinyan. Östersund lyckas spela av matchen och efter närmare 7 minuters tillägg kan laget fira de första 3 poängen för säsongen.


Individuella prestationer

Det finns en hel del att skriva om individuella prestationer idag, även om jag nämt några här ovan redan.

Vi börjar med Aly Keita som var tillbaka i målet och kändes så där trygg och säker igen. Han fick göra några kvalificerade räddningar. Vad jag förstått så är Jan Netzler tillbaka som målvaktstränare i Östersunds FK för 7 gången (knappt överdrivet). Och förhoppningsvis så kan målvakterna nu få den uppbackning de behöver. Vi får väl se hur det ser ut framöver säsongen, jag blir inte förvånad om vi plockar in någon ny målvaktstränare under sommaren. Hur det blir med Keitas framtid i klubben är väl också osäkert nu när sommarfönstret närmar sig. Kanske beror det mycket på hur Östersunds FK som klubb sköts och presterar. Om Aly känner att saker och ting börjar ta steg framåt igen så kanske han väljer att stanna?

Backlinje

I backlinjen så vill jag ge lite extra beröm till de fyra som startade.
Cesar Weilid som fick gå över och ta högerbacken idag för att underlätta för Ziad Ghanoum som passar bättre in som vänsterback. I mitten gör Jablinski och Mazur ett bra jobb, de känns som de börjar hitta varandra riktigt bra, framförallt skapar de en trygghetskänsla vilket är viktigt. Däremot tycker jag nog att man bör ge Peter Amoran chansen efter 45′ då Jablinski drog på sig ett gult kort redan efter 2 minuter.
Med en man utvisad så hade denna matchen kunnat få en mycket tråkigare avslut. Nu vet jag inget om Amorans status men så långt efter Jablinski är han inte och han behöver matchtid.

Jag skulle vilja ge Weilid lite extra beröm då han verkar vara en otroligt lojal lagspelare som går att användas på många olika positioner, något man såg en hel del av i Akropolis förra säsongen. Ett riktigt guldfynd i transferlådan!

Mittfältet

På mittfältet såg det också bättre ut än på länge mycket tack vare Kamal Issah. Inte för att Nico Dosis gjort dåliga matcher men med Issah på planen fick vi bättre balans och framförallt kändes Ludvig Fritzson mycket säkrare igen. Något som jag saknat de tidigare matcherna.

André Österholm och Felix Hörberg gjorde ett mycket bra jobb på kanterna. Felix inlägg och blick för spelet håller riktigt hög klass. André kanske inte fick ut allt sitt spel i den rollen han hade, jag tycker han gör sig bättre lite mer centralt högre upp. Men han gjorde ett bra defensivt jobb som också behövs ibland.

Forwards

På papperet spelade vi 4-4-2 men det kändes mer som 4-4-1-1 där Kroon låg som släpande forward bakom Kadiri, om det var tänkt att spela så vet jag inte men tycker ingen av de två där framme fick ut något av sitt spel. Varken offensivt eller Defensivt och jag tror Simon också kände att han inte riktigt hittade rätt i denna match rent taktiskt. Vi får hoppas att Magnus rättar till det framöver.

Inhoppare

Samtliga inhoppare bidrog också till segern, under förra säsongen kändes det som vi alltid blev sämre när vi gjorde ett byte, denna säsong har jag inte haft samma känsla. Mycket tack vare Mansour Sinyan som fått hoppa in i de flesta matcher och gjort det riktigt bra. Ett sparkapital och en spelare som jag också tycker verkar vara en mycket bra värvning.

Kut som sagt att få se Sebastian Karlsson Grach på planen igen. En spelare som har fysiken och attityden för nivån men som behöver mycket speltid för att fortsätta utvecklas. Lite beroende på hur det ser ut i sommar så skulle jag gärna se honom få ordinarie speltid i en division 1 klubb. Han har inte startat så många matcher senaste två åren och för att han ska fortsätta utvecklas behövs reguljär speltid.

Eller så får vi se om han kan ta en plats i ÖFK, han tillsammans med Malcolm Stolt vore ju intressant att se på topp innan man börjar prata om utlåning. Men då måste det ges ärliga chanser.

Jannick Adjoumani ser också intressant ut, en spelare som jag inte fått något grepp om än, lånet från BK Häcken. Efter matchen mot Dalkurd kan vi lägga till att han är otroligt snabb, han tog några maxlöpningar i slutet av matchen och det var ingen i Dalkurd som hängde på. Det verkar inte råda någon brist på defensiva ytterspelare i alla fall.


Sammanfattning

Till att börja med!
Magnus och Amir måste hitta en lösning hur Kadiri och Sabastine ska spelas och användas annars känns det som vi lika gärna kan avsluta lånekontrakten i förtid redan i sommar för att istället satsa på våra egna spelare.

Jag gillar det Magnus säger på presskonferensen. Tränare som är ärliga, jordnära och kan erkänna fel och brister gillar jag framför de som ständigt jobbar med självbedrägeri. Varför? För att det handlar hela tiden om att bli bättre, bättre genom att identifiera det man gjorde dåligt så man kan fortsätta jobba på det men också genom att använda det som gjordes bra för att lyfta laget och självförtroendet hos spelarna.

Jag tror dessa tre poäng var oerhört viktiga för ingen, varken spelarna, lagledningen eller vi fans har haft någon aning om var vår kvalité låg denna säsong. Men nu ser vi efter 4 matcher att vi kan vara med och slåss i Superettan trots 15 spelare ut och 14 nya in. Trots turbulens och knaper ekonomi.

Det gör att laget kommer känna att de är med och slåss, personligen tror jag vi kan ta poäng mot samtliga lag i Superettan. Men då gäller det att laget är med på att hela tiden utvecklas och förbättras.

Om man ser tillbaka på förra säsongen så var det nog många spelare som gav upp väldigt tidigt under säsongen och bara gjorde sitt nödvändigaste för att spela ut kontraktet för att sedan gå vidare. Den typen av spelare tycker jag mig inte se i Östersunds FK denna säsong.

Även om vi vinner så är Magnus inte nöjd, han tycker laget bitvis spelar som ett pojklag och det har han väl kanske rätt i, bitvis ser det inte bra ut. Det finns många delar att utveckla och förbättra, det tar tid att spela ihop ett lag.

Nu väntar Halmstad borta på tisdag nästa vecka. Kanske en av de svårare bortamatcherna för säsongen. Enligt mig kommer det se lite ut som mot Trelleborg fast mot ett mer defensivt skickligt Halmstad.

Jag tror det passar oss även om vi inte får gå in i deras kontringsfällor. Med rätt förberedelser och bättre förutsättningar än mot Trelleborg så drömmer jag om poäng även i denna match.

Men mer om den matchen i kommande artikel.

Presskonferens med tränarna efter matchen

Sammandrag från Discovery
https://www.discoveryplus.com/se/video/sport/dplus-sport-dplus-sport-sport/hojdpunkter-ostersunds-fk-dalkurd-ff