Oavgjort i Trelleborg

Östersunds FK får med sig ett poäng hem från Trelleborg efter en spelmässigt kaosartad match.

Inför matchen var det ganska ovisst hur matchbilden skulle se ut, Trelleborgs FF är ett tippat topplag och har precis som Östersunds FK börjat säsongen lite knackigt med en vinst mot Utsiktens BK och förlust mot Dalkurd. Ingen visste nog på förhand hur denna match skulle sluta.


Matchfakta

Resultat: 1-1 (0-0 i halvtid)
Mål Trelleborgs FF: Henry Offia
Mål Östersunds FK: Jordan Attah Kadiri (Assist: Felix Hörberg)

Trelleborgs FFÖstersunds FK
Bödvar Bödvarsson
Mikko Viitikko
Jesper Modig
Fritiof Björkén
Simon Amin
Haris Brkic
Mohammed Saeid
Henry Offia
Noicolas Mortensen
Johan Bomberg

Andrew Mills
Felix Hörberg
Kevin Jablinski
Myroslav Mazur
Cesar Weilid
Chovanie Amatkarijo
Ludvig Fritzson
Nikolaos Dosis
Henrik Bellman
Simon Kroon
Jordan Attah Kadiri

Hani Nesajer
Anton Tideman
Mouhammed-Ali Dhaini
Tobias Karlsson
Herman Hallberg
Liam Olausson
Othmane Salama

Manager:
Kristian Haynes
Anton Berg
Peter Amoran
Ziad Ghanoum
André Österholm
Mansour Sinyan
Kamal Issah
Uche Sabastine

Manager:
Magnus Powell

Första halvlek

Första halvlek skulle sätta tonen för matchen. Redan efter 5-10 minuter såg man att Trelleborgs FF gjort sin hemläxa och pressade ÖFK högt för att störa uppspelen. Istället för att variera spelet med några längre bollar så envisades Mangus Powells lag att gång på gång försöka spela sig ur pressen. Oftast utan någon lycka alls, spelet var näst intill naivt från ÖFKs håll och det var i flera fall riktigt nära att man själva bjöd Trelleborg på första målet.

Detta gjorde att ÖFK fick koncentrera sig på att försvara, spelet upp från backar till mittfältet fungerade inte alls. Efter 35 minuters spel fick även Chovanie Amatkarijo kasta in handduken, han hade tydligen åkt på en smäll under uppvärmningen. Powell sa i intervjun efter matchen att bytet kanske borde kommit tidigare men man hoppades på att han skulle springa av sig skadan.

In kom istället Ziad Ghanoum som tog Felix Hörbergs plats på högerbacken. Det i sin tur gjorde att Felix fick flytta upp på mittfältet. Discoverys kommentator för kvällen var orolig att detta var en orolig position för Felix men som vi vet har han även tidigare spelat högre upp på kanten så det var absolut inga problem.

Bytet förändrade inte matchbilden nämnvärt, däremot var det synd att Amatkarijo inte var 100% idag för han har varit en av våra bästa spelare under de två första matcherna. Han behövs.

Halvleken spelades av och Trelleborg var väl det bättre laget de första 45′ men de hade samtidigt ofantligt svårt att göra något av det. Om vi ska ge ÖFK en eloge för att spela sitt eget spel så måste vi nog samtidigt kritisera Trelleborgs FF som inte hade någon tillstymmelse till egen spelidé. De har tränat och spelat på Vångavallen och borde kunna hantera underlaget bättre än vad de gjorde.

Om Trelleborg inte har fler verktyg än så här i verktygslådan tror jag de kommer att få väldigt svårt att motsvara förväntningarna.

Östersunds första 45′ var nog bland det sämsta jag sett från dem i år, ja kanske senaste åren. Men det beror inte på att de är dåliga varken som lag eller individuellt utan för att de envisas med att genomföra denna process som de jobbar på. Att återgå till klubbens DNA med den vinnande fotbollen som spelades för några år sedan. Personligen så både älskar och hatar jag den idén. Just under matchen kokade jag men så här i efterhand så tror jag ändå på sikt att det kan löna sig så länge det inte kommer på bekostnad av ytterligare en degradering.


Andra halvlek

Andra halvlek börjar snöpligt med ett enkelt mål från Trelleborgs Henry Offia i47 minuten. Äntligen fick Trelleborg utdelning av sitt övertag. Efter målet fortsatte matchen ungefär som i första halvlek där ÖFK fortfarande hade problem att skapa något bakifrån samtidigt som Trelleborg hade oerhört svårt att skapa något av sitt bollövertag.

I 63′ minuten skadar Henrik Bellman sig då han springer ihop med en Trelleborgsspelare. Det ser ut som han får en smäll mot knäet och man ser direkt att han ser orolig ut. Knäet lindas och Östersunds FK använder sitt andra bytestillfälle genom att plocka ut Henrik Bellman, Nikolaos Dosis samt Simon Kroon.

In kommer intressanta nyförvärvet Kamal Issah, en spelare som landade i Östersund så sent som dagen innan match. Personligen kändes det väldigt amatörmässigt att stoppa in en spelare som inte tränat seriöst på en månad, risken för skador var överhängande och skulle han klara tempot? Genialiskt eller galenskap? De två övriga som byttes in var André Österholm och Sinyan Mansour, två hårt arbetande spelare som man vid det här laget vet tar jobbet.

Det skulle visa sig att bytet Dosis/Issah var genialiskt, helt plötsligt började mittfältsspelet fungera bättre. Mycket tack vare Issahs lugn, det märks att han har rutin i kroppen och han serverade några fina bollar framåt. Detta samtidigt som Österholm och Sinyan löste upp Trelleborgs mittfält och backlinje med sitt hårda jobb och sina löpningar.

Detta gör att Östersunds FK äntligen kommer in i matchen och tvingar Trelleborg till ett byte i den 73′ minuten. Mittfältsbyte, ut med Simon Amin och in med Herman Hallberg.

Men det hjälpte föga, i den 77′ minuten stormar ÖFK fram och Felix Hörberg slår ett inlägg som Jordan Attah Kadiri enkelt kan springa in. Utjämnat!

Matchen blir betydligt jämnare och Trelleborg gör några byten mot slutet av matchen men kan inte riktigt hota Östersunds försvar. Matchen står och väger, med de senaste matchernas avgörande i slutminuterna tror jag det var många Östersundsfans som tog sig för pannan då huvuddomaren för kvällen Oscar Johnson hittat hela 6 minuters övertid.

Matchen slutar 1-1, det var två rätt besvikna lag som gick av planen även om Trelleborg såg ut som de största förlorarna.


Individuella prestationer

Aly Keita var hemma efter en känning från förra matchen enligt Östersundsposten. Väldigt knapphändig information från ÖFK innan match och det hade väl gärna varit information som man själva kunde gå ut med tycker jag?

Felix Hörberg framröstad som lagets bästa spelare med all rätt kan jag tycka.

Som vanligt så var backlinjen bra efter förutsättningarna. Magnus Powell ger dem order hur de ska spela och de ska ha credits som verkligen håller den planen. Idag hade det varit mer än enkelt att börja tjonga iväg långa bollar.

Cesar Weilid är en spelare som jag också vill lyfta fram i dagens match, en spelare som inte är helt olik Felix Hörberg i sin spelstil. Hårt arbetande som tar långa löpningar och är bra både i det offensiva och defensiva. Att likna honom vid Adrew Robertson i Liverpool är väl kanske att ta i men det finns där.

Det startande mittfältet hade det tufft idag, Ludvig Fritzson och Nico Dosis kom aldrig upp i nivå och de visste inte riktigt hur de skulle hantera Trelleborgs höga press. Kanske hade jag sett Simon Kroon droppa lite lägre i banan några gånger för att skapa mer luft för dem. Jag tror ÖFK kommer möta liknande press framöver och man behöver hitta mer flexibla lösningar och spelsätt vid uppspelen.

Genomgående i matchen tycker jag också att Jordan Attah Kadiri bidrar för lite i spelet, det blir nästan så ÖFK får spela med en man mindre. Kadiri är ingen spelare som man kan ge bollen och hoppas på att få ett fint pass tillbaka. Hans förstatouch är för dålig, hans spel med bollen är nästan obefintlig. Men som target/måltjuv är han vass. Så därför är jag tveksam till att använda honom mot motstånd där man vet att hela laget behöver jobba både offensivt och defensivt med boll. Det samma gäller Usche Sabastine, spelet med boll är inte helt där och ska vi nu spela tiki-taka a’la gamla ÖFK så behöver vi 10 utespelare som kan spela fotboll.

Jag gillar Sinyan Mansour, han tillsammans med André Österholm får gärna starta matcher som denna av just anledningen jag skrev ovanför. De jobbar hårt och skapar något.


Sammanfattning

Jag ska försöka sammanfatta denna skitmatch från klubbens vinkel för efter gårdagen står det klart att Stefan, Magnus och Amir inte kommer vika sig en tum från den idé de börjat bygga på.

Så då kan vi lika gärna vika in och acceptera det så länge det inte ger oss ytterligare en degradering och att vi samtidigt ser att vi verkligen tar steg framåt.

Att ÖFK kan spela 1-1 mot Trelleborgs FF med ett så pass nytt lag, på en dålig gräsplan, seriens längsta resa på matchdag och en väldigt svår spelidé får väl ändå ses som intressant? Jag tror intressant är rätt ord. Jag tror att många tränare med en enklare spelidé skulle kunna vinna mot Trelleborg med det lag vi har att förfoga över men och ÖFK vill inte ge upp sitt sätt att spela, de tar det på bekostnad av poäng för att de vet att de kommer tjäna på det i längden. De ser matchen igår som en investering för framtiden.

Vi vet att vi kommer få behålla de flesta spelarna efter sommarfönstret. Troligtvis blir det någon eller några försäljningar men det är normalt och sunt för klubbens ekonomi.

De enda kontrakten som går ut i sommar är långtidsskadade Nebiyou Perry samt nu sålda (visst är han väl såld och vi fått pengar?) Blair Turgott. Det gör att Magnus kan jobba med truppen på ett långsiktigt sätt.

Vi har dock ganska många kontrakt som går ut efter säsongen så snart vill vi se Stefan förlänga med de spelare vi vill behålla men det får bli en helt egen artikel framåt.

ÖFK ligger nu på 13 plats i tabellen med 2 poäng på 3 spelade matcher. I de två kommande matcherna möter vi Dalkurd och Halmstad. Jag tror vi har stor chans att ta poäng i båda dessa matcher.

Även om tabelläget är som det är och matcherna sett ut som de gjort så behöver vi nog inte gripas av panik än. Jag är säker på att det kommer se bättre ut framöver. Men något avancemang till Allsvenskan ska vi nog inte hoppas på. Men om vi spelat för vinst igår, med långa bollar och ett spel som gett oss 3 poäng och sedan gått upp i Allsvenskan med ett sådant spel hade nog skickat ner oss direkt.

Vi vet alla att ska man etablera sig i Allsvenskan så krävs ett eget spel med hög teknisk nivå, speciellt om vi har Europa som mål och då får poäng stå tillbaka nu när vi bygger nytt. Jag hoppas bara att man tar varje minut till att putsa och jobba på denna process så både spelare och fans känner att laget tar steg framåt. Samt att vi kan samla ihop så pass med poäng under resans gång att vi kan fortsätta med elitfotboll nästa säsong.

Alla till Jämtkraft Arena på lördag, då ska vi spela ut Dalkurd!