Norraste stå – Till för alla!

Jämtkraft Arenas hemmaståplats, oftast kallad Norraste stå står mer och mer tom, dels för degraderingen till Superettan men också för att Östersunds FKs officiella supporterförening Falkarna tappat medlemmar senaste åren.

Jag tänker skriva mina tankar till vad som krävs för att få en växande supporterkultur i Östersund.

För det första, finns det fotbollskultur i Östersund?

Ja absolut, på alla nivåer. Många har dock växt upp med andra lag inom Svensk elitfotboll, det finns lokalt ett stort stöd för Stockholmsklubbarna i staden då elitfotboll i egen förening är relativt nytt här uppe.

Även den engelska fotbollskulturen är stark, många har engelska favoritlag och många har även varit över till England för att se matcher.

Så fotbollskultur och intresse finns absolut. Men finns det inom Östersunds FK?

Det finns så klart en kärna av hardcorefans som följt klubben genom seriesystemet men få av dessa står idag på Norraste stå. Orsaken till att det är många, allt från familjeliv, studier, arbete och att de flyttat från Jämtland. Men det finns också många som flyttat sig till långsidorna. Jag vet också en hel del som känner sig kvävda och bortknuffade av Falkarna på grund av en mängd olika anledningar genom åren.

Många gånger har det varit bättre stämning och bättre fart på bortamatcher än hemma på Jämtkraft. Folk verkar ha svårt att släppa loss och gå all in på hemmaplan, kanske är det lite ett småstadsproblem där man är orolig att släkt, vänner och kollegor ska sitta på långsidan och snacka skit.
Men som sagt på bortamatcher då kan det vara som en grekisk grisfest på läktaren! Dvs helt underbart!

Falklarna, vilka är de idag?

EXTRA: Falkarna extrasänder frågestund med ÖFKs VD Michael Schahine ang.  CAS-domen! - Olov Stener

En ny styrelse valdes in under april (med ungefär samma folk som förra säsongen). Den totala medelåldern på styrelse, valberedning och revisor ligger på 51 år (45 år om vi bara räknar styrelsen) vilket måste vara den äldsta siffran i Sverige för en supporterförening på elitnivå?

Jag skulle inte säga att de skrämmer bort unga från läktaren men de kanske saknar drivet och förståendet för svensk supporterkultur vilket gör att många som skulle önska stå på Norraste inte gör det, för de vill helt enkelt inte förknippas med dessa efter vad som hänt genom åren.

Och här ligger det största problemet. ÖFK har en supporterförening som inte lyckas attrahera yngre fans med fotbollsintresse. Så vad behövs? Om Falkarna själva inte lyckas attrahera dessa?

Innan ni läser vidare vill jag poängtera att Falkarna och styrelsen gör ett bra jobb efter förutsättningarna. Föreningen har mer än god ekonomi och har en bra och gedigen ledningsgrupp. En lokal finns som nu efter pandemin börjat utnyttjats mer och mer. De kommer under året också att arrangera bortaresor där alla är välkomna. Det här är inte en artikel att på något sätt skriva ner Falkarna utan mer ett sätt att få upp ögonen att det borde finnas andra alternativ för de som så önskar. Man får komma ihåg att pandemin, diverse skandaler i klubben samt uteblivande sportsliga framgångar har slagit hårt senaste åren.

Norraste stå är till för alla!

File:Jämtkraft Arena-Södra ståplats.jpg - Wikimedia Commons
Norraste Stå, Jämtkraft Arena, Östersund

Först och främst, Norraste stå är till för alla. Många tror att det endast är till för Falkarna vilket inte är fallet. Falkarna har inte heller monopol på supporterkulturen i Östersund som vissa verkar tro.

Om vi ser nationellt så är de allra flesta klackar inom Svensk elitfotboll byggda av fler än en förening eller sällskap. Det kan vara allt från kompisgäng till olika sektioner som går tillsammans.

Det har gjorts försök till fler sektioner och grupperingar i Östersund men inget har riktigt tagit fart, Frösö Ultras, Black Stripe, Bobinho Boys, Rövkrökarna osv. Några av dessa existerar säkert fortfarande men ligger vilande.

För att Norraste stå ska växa så ser jag nödvändigheten av att fler grupperingar tar sig dit, de ska inte heller känna sig kvävda eller styrda av Falkarna, ömsesidig respekt vore att rekommendera.

MEN! Det måste växa fram organiskt annars blir det bara krystat.

Min förhoppning är att under säsongen som går med vackra sommardagar och förhoppningsvis sportsliga framgångar så kommer även fler leta sig till Norraste. Fotboll i Jämtland/Härjedalen behöver en stark supporterkultur som är förankrad i de lokala klubbarna!

Va inte så blyg, ta med kompisgänget till Norraste, måla ihop en ful jävla flagga, skrik och härja!
Om inte annat så behöver spelarna vårat stöd! Norraste stå är stort nog för alla!

Vad kan Östersunds FK som klubb bidra med?

Om Östersunds FK vill hjälpa till att bidra till levande supporterkultur så se till att öppna Hörnsparken, arrangera uppladdningar där några timmar innan match och snälla, kan man få ta med en folköl på läktaren som på de flesta andra håll i Sverige?

I övrigt så tycker jag ändå att klubben ställer upp och jobbar på bra med supportrarna. Vi har genom åren haft bra kontakt med SLO och klubben har varit tydlig med vad som är ok och inte ok.

Förhoppningsvis tar klubben omtag nu efter pandemin och allt annat som hänt, jag tror alla vill se att de bjuder till lite extra framöver för att locka tillbaka publiken till arenan.

Det är trots allt i en konkurrenssituation just nu med all framgång staden har inom basketen och ishockeyn. Då kan man inte bara förlita sig på att ”folk kommer på matcher” då får man faktiskt göra något extra själv också. Sedan kan man vara lite bättre att bygga varumärke och skapa intresse kring matcher men de får bli en annan artikel.

Framåt ÖFK!