Dags för 3p i Trelleborg!

Efter att ha tappat poäng i slutminuterna i två raka matcher krävs det uppryckning när vi möter Trelleborgs FF i den tredje omgången av Superettan 2022.

Det finns en mängd frågor efter de första matcherna som behöver besvaras. Förhoppningsvis har man lärt av den datan som samlats in mot Skövde och Västerås. För mig finns det några detaljer som är solklara och som behöver förändras.


MATCHFAKTA

  • Superettan 2022 – Omgång 3
  • Motståndare: Trelleborgs FF
  • Arena: Vångavallen, Trelleborg
  • Avspark: 19:00 – Tisdag 19 april 2022
  • Stream: Discovery+

Domare: Oscar Johnson
Assisterande 1: Luke Artemidi
Assisterande 2: Mirza Rovcanin
Fjärdedomare: Dino Demo


FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Östersunds FK har som vanligt varit sparsam med informationen kring matchtruppen, om det är ett taktiskt drag eller beror på något annat vet jag inte. Men det gör det svårare för inte bara motståndaren men också oss fans att spekulera i utformningen av laget.

Men på skadelistan finns fortsatt Malcolm Stolt, Nebiyou Perry, Kalpi Ouattara samt fortsatt ovisst hur skadeläget är med Erlend Sivertsen. Också osäker hur läget är med Simon Kroon men tar för givet att han står över tisdagens match. I övrigt är vad jag vet alla spelbara.

Nyförvärvet Kamal Issah får vi nog också räkna bort även denna match då pappersarbetet inte verkar helt klart.

Det gör att vi har ungefär samma trupp att förfoga över som mot Skövde och Västerås.

I båda matcherna tycker jag ÖFK blivit betydligt svagare mot slutet, något som också resultatet visat. Det beror mycket på de byten man har tvingats till, spelarna är fortfarande inte helt samspelta och det gör att de under den press de sätts inför mot slutet av matcherna inte klarar av att hålla kvalitén uppe.

Till denna match hoppas jag att Chovanie Amatkarijo kan spela samtliga 90 minuter då han varit den offensiva nyckel som vi saknat på slutet av matcherna.

I Simon Kroons frånvaro mot Västerås var det Uche Sabastine som skulle sköta det kreativa på topp men det var som bortblåst, nu byttes han ut redan efter 45 minuter men jag tycker man hade kunnat plocka honom ännu tidigare då man verkligen såg att det inte fungerade.

Till matchen mot Trelleborg hoppas jag man kan ställa upp som senast men att man byter ut Uche Sabastine mot någon annan. Om nu planen är att spela 4-2-3-1 så krävs någon likt Simon Kroon offensivt längst fram. Och av vad jag sett hittills så skulle jag gärna se just Chovanie Amatkarijo på den platsen då vi kan fylla ut höger kant med Henrik Bellman eller André Österholm.

Andra alternativ att spela centralt bakom Jordan Attah Kadiri skulle kunna vara Mansour Sinyan som jag tycker vänder och vrider bra, han är en kreativ spelare och är lite förvånad att man inte använt honom mer. Ett tredje alternativ skulle kunna vara unga Linton Ulloa som i mina ögon kommer nå Simon Kroons höjd om några år bara han får rätt matchning och coachning.

För mig känns Jordan Attah Kadiri dock inte helt säker på topp, men något bättre alternativ uteblir så länge Malcolm Stol är utanför truppen.

Defensivt finns det inte så mycket att säga, Mazur och Jablinski gör ett bra jobb centralt och Hörberg/Weilid är helt outstanding ute på kanterna. Amoran konkurrerar absolut om en startplats och jag tror ingen av oss gråter om han tar Jablinskis plats från start.

Det finns många intressanta spelare som går att använda på många positioner i årets trupp. Efter förutsättningarna måste man ge Stefan Lundin stort beröm som med hjälp av Magnus och Amir lyckats hitta en trupp som iaf långsiktigt känns konkurrenskraftig.

Startelvan nedanför är nog mer en önskan hur jag skulle vilja ställa upp än hur jag tror Magnus väljer att formera laget på tisdag. Min motivering nedanför.

Motivering: Jag vill ha en startelva där samtliga 11 spelare bidrar och där samtliga 11 spelare springer och jobbar både offensivt och defensivt. Det tycker jag vi saknat i de två senaste matcherna. Österholm är beredd att ta jobbet betydligt mer än Kadiri samtidigt som jag tycker att han i grunden är en bättre fotbollsspelare. Kaidiri är mer än rå talang som inte verkar bli så mycket mer än just det.

Med det här laget har vi Weilid, Amatkarijo, Bellman och Hörberg som kommer springa sönder Trelleborg Samtidigt som vi har tre stabila backar i Adjoumanji, Mazur och Jablinski som kan ta det tuffa defensiva jobbet. Weilid har möjlighet att backa hem i perioder och släppa fram Amatkarijo mer offensivt. Jag ser ett väldigt dynamiskt lag framför mig vilket behövs för att stå upp mot Trelleborgs förväntade 4-3-3.

Men min gissning är att laget som Magnus ställer på banan är mer likt de två startelvorna som vi sett innan. I så fall är min enda önskan att man inte startar Kadiri och Sabastine samtidigt. Det är något som vi sett i senaste matchen i Västerås samt i träningsmatcher att det inte fungerar. Det blir nästan som att vi spelar med två spelare mindre både offensivt och defensivt.


FÖRUTSÄTTNINGAR – Trelleborgs FF

Efter två omgångar har Trelleborg en vinst och en förlust. Vinst i första matchen hemma mot Utsiktens BK med 1-0 sedan förlust borta mot Dalkurd med 2-0. Jag har som jag sagt innan ganska dålig färsk koll på lagen i Superettan och har inte sett Trelleborg spela något denna säsong.

Det vi vet är att de sägs spela en offensiv och teknisk 4-3-3- fotboll. I förlustmatchen mot Dalkurd hade de ett spelmässigt övertag med 55% bollinnehav samt 15 avslut (7 skott på mål) dock ingen utdelning.

Säsongens enda mål har gjorts av Mohammed Saeid som nog får flaggas som en av de större hoten i laget. Blev förvånad då jag såg att Fatawu Safiu gått till FC Trollhättan. En spelare som jag haft ögonen på lite till och från. Otroligt snabb och teknisk som jag trodde skulle ta steget i Trelleborg eller bli uppfiskad av något Allsvenskt lag till denna säsong.

I mål har de 22 årige danske Kasper Kristensen med ett förflutet i Aarhus. Med sina 1.91 cm kommer han göra allt för att stoppa våra spelare. Högerfotad så min amatörmässiga analys säger att de flesta av hans utsparkar lär dra sig mot Hörberg/Jablinski speciellt om han sätts under press.

På deras vänsterbacksposition lär vi se Islänningen och gamla Helsingborgsspelaren Bödvar Bödvarsson.
Han tillsammans med Mikko Viittikko och Jesper Modig centralt samt Fritjof Björkén till vänster ska försöka stoppa våra spelare. Det är en ganska lång och storväxt backlinje som kan få det svårt


Förväntningar

Min önskning är att vi lägger den där processen åt sidan, det är något man kan jobba med mellan matcherna. På matchdagen så ska alla detaljer vara satta, laget vara 100% fokuserade på att vinna matchen och alla frågetecken eliminerade. Nu ska vi börja plocka 3 poängare.

Jag tror vi kommer att få se en liknande matchplan som vi sett i de två tidigare matcherna, att vi gärna håller i bollen och när vi väl passar så passar vi snabbt och precist. Mot Trelleborg går det inte att gå och drälla med bollen, det måste gå snabbt runt deras 4-3-3.

Jag hoppas vi kan utnyttja de chanser vi skapar bättre än vad vi gjort tidigare denna säsong. Vi behöver bli mer fokuserad och mer skärpt för att få in bollarna i mål.

Jag hoppas Magnus plockar ut ett lag där alla 11 spelare verkligen går in med rätt attityd och kämparvilja.

Senaste nytt är att Kamal Issah har landat och tränat med Östersund idag och det verkar som han finns tillgänglig till matchen i morgon. Men mest troligt är väl att man avvaktar med honom till kommande matcher? Men vem vet hur ledningen tänker? Beror väl också lite på vilka spelare på mittfältet som finns tillgängliga och hur deras status är. Spännande spelare som jag har stora förväntningar på.

Framåt ÖFK!