Omstart, premiär och bubblande ovisshet!

Med 14 spelare ut, 15 nya in samt ny huvudtränare så är ovissheten stor inför dagens premiärmatch i Superettan 2022.

Ingen vet väl riktigt hur bra Östersunds FK är i år, inte än i alla fall. Det skapar oerhört spänning och en stor nervositet. Vem startar? Hur spelar vi? Hur bra är Skövde?

Många frågor som får sina svar senare idag.


MATCHFAKTA

  • Superettan 2022 – Omgång 1
  • Motståndare: Skövde AIK
  • Arena: Jämtkraft Arena
  • Avspark: 15:00 – Söndag 3 april 2022
  • Stream: Discovery+

Domare: Enzo Vesprini
Assisterande 1: Fredrik Hammarström
Assisterande 2: Danha Bachiri
Fjärdedomare: Robin Albertsson


FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Med stor omsättning i truppen, inga Svenska Cupematcher som värdemätare och ny tränare är läget ovisst.

För att sammanfatta truppen så har vi tappat 14 spelare. Jag tror det har känns viktigt för ÖFK och vår nya fotbollschef Stefan Lundin att göra en ordentlig nystart. Att se till att klubben får in spelare som är motiverade och villiga att spela för klubben. Därav har det rensats friskt. Visst kommer man sakna en hel del av dessa men samtidigt såg man också i slutet av förra säsongen att vissa hade gett upp och då blir det väldigt svårt att hitta gnistan igen. Önskar alla spelare nedan stort lycka till i deras fortsatta karriärer.

De nyförvärv som plockats in har varit värvningar på den nivån vi var vana att se för några år sedan. Dvs spelare med stor talang som kanske inte alltid lyckats i sina gamla miljöer men som har potential. De allra flesta är inplockade från den fria marknaden. Kanske lite från hittegodsavdelningen som Tom Pettersson yttrycket det för några år sedan (om jag kommer ihåg rätt).

I denna mix av nya spelare har vi även fått in en ny huvudtränare i Magnus Powell som tillsammans med Amir Azrafshan ska styra laget under denna säsong. Man såg direkt att Magnus är en ledartyp som gillar att styra och ställa. Spelmässigt så känns det mer offensivt och mer attityd än det vi sett de senaste åren (Ian, Amir, Per Joar). Det tror jag passar ÖFK, det ska göra ont att möta oss, speciellt hemma på Jämtkraft Arena. Jag gillar också hur han matchat och spelat hela truppen under försäsongen. Det märks att han vill att hela laget ska vara med på resan. Jag får känslan av att han och Amir byggt en familjär trupp som har en bra atmosfär. Förhoppningsvis i en miljö där de vill jobba för varandra och hjälpa varandra förverkliga sina personliga mål. Det gör automatiskt att även klubbens mål uppfylls.

Många intressanta spelare och jag tycker att ÖFK ändå lyckats få ihop en riktigt bra trupp efter förutsättningarna. I januari kändes det riktigt mörkt men all heder till Stefan, Magnus och Amir. De har nog jobbat otroligt hårt. Nu får vi hoppas det finns kraft och energi kvar när serien startar också, sportslig framgång ger så otroligt mycket tillbaka och hela länet törstar efter vinster igen.

För att återgå till förutsättningarna så verkar det inte bättre än att Malcolm Stolt missar dagens match pga en skada han drog på sig under veckan. Perry och Ouattara lär bli borta en längre stund. Sievertsens status vet jag inte något om men troligtvis är även han utanför truppen idag och det samma gissar jag om Karlsson-Grach. Däremot borde Aly Keita vara tillbaka men känner ingen oro om vi startar med Andrew Mills som jag tycker sett väldigt bra ut på försäsongen.

Att gissa sig på en startelva känns näst intill omöjligt. Men jag har skissat lite på hur jag TROR vi kan starta. Viktigt att veta är att man även denna säsong kommer köra med 5 byten vid tre tillfällen vilket gör att man kan vara mer flexibel hur man använder truppen.

Byten:
Österholm mot Bellman
Kroon mot Issah och sedan flytta upp Fritzson på Kroons plats mer centralt lite beroende hur man vill spela.
Ulloah mot Amatkarijo är något man skulle vilja se
Rakt byte på Kadiri och Uche, de två tillsammans har sett lite krystat ut och jag tycker de tar varandras ytor och därmed begränsar anfallsspelet. Därför startar jag helst inte med de två på topp i dagens match.
Hade Malcolm varit frisk så hade jag kunnat tänka mig att starta med honom på topp sedan avsluta med Kadiri lite beroende på matchbild.

Men det där ska vi väl överlåta till Magnus, dock alltid kul att spekulera. Vi har ju alla våra egna funderingar och tankar kring taktik och laguppställning. Det är ju en stor del till varför vi älskar att diskutera och spekulera fotboll!


FÖRUTSÄTTNINGAR – Skövde AIK

Får erkänna direkt att jag inte gjort läxan här. Har väldigt dålig koll på Skövde och har inte sett mer än några sammandrag från deras försäsongsmatcher. Är väl inget som sticker ut direkt men Tobias Linderoth (en gammal favoritspelare) som tränare ska man absolut inte ta ut något i förskott. Livsfarligt att underskatta lag som man inte har bra koll på. Förhoppningsvis har Magnus och Amir kartlagt motståndarna så de vet hur de ska spela.

Värdshuset Moraklockan, Mora

Skövde åkte buss upp igår och stannade till i Mora och åt lunch, gissningsvis på Moraklockan som stoltserade med denna helgmeny: ”Lövstek med klyftpotatis, skysås och bearnaise” samt alternativet ”Rödspätta med curry remoulad”. Min gissning är att det var lite 50/50 i truppen vad man valde. Lövsteken var nog mer populär hos de offensiva spelarna medan rödspättan tilltalade de defensiva.

Ungefär på den nivån är min spaning på Skövde AIK inför denna match.

De genrepade mot FC Trollhättan där man lyckades vinna med 1-0, mål av Jack Cooper Love som är inlånad från IF Elfsborg under säsongen. Det lär ju va en spelare vi får se upp med.

Enligt deras hemsida startade dessa:

Marcus Fröjd
Elias Lindell – Filip Schyberg – Aldin Basic – Samuel Sörman
Villiam Granath – Oscar Lennerskog – Elmar Abraham – Linus Mattsson
Mikael Mörk – Jack Cooper Love

Ser på papperet ut som en klassisk 4-4-2 men som Magnus Powell säger, det är bara siffror på ett papper. Hur de ställer upp mot oss får vi se en timme innan match.

VIKTIGT!
Det vi nu vet med fakta är att Skövdes backlinje luktar curry remoulad, något som jag hoppas ÖFK klacken drar nytta av och ropar när tillfälle ges. De ska veta att vi scoutat dem rejält!

🎶 Skövdes backar luktar curry remoulad, curry remoulad, curry remoulad (we all live in a yellow submarine) 🎶


Vad kan vi förvänta oss av dagens match?

I vanlig ÖFK anda hade jag skrivit nervös inledning men jag tror Magnus och Amir är duktiga på att avdramatisera matcher som dessa. Jag tror vi får se ett ÖFK som går ut och kör i ett riktigt högt tempo hemma på Jämtkraft. Jag hoppas också att vi kommer få se framsteg i sista tredjedelen där vi varit som svagast på försäsongen. Jag vill gärna se att vi smäller in 3 mål idag. Visar att vi kan spela både offensivt och defensivt. Försöker intala mig att vi är det bättre laget och att det är vi som ska styra matchen genom bollinnehav och bra passningsspel. Hoppas jag får rätt.

I övrigt hoppas jag många tar sig till Jämtkraft Arena även om Östersunds FK kanske inte gjort allt för mycket för att hypa premiären. Tycker personligen att man kunnat gjort betydligt mer men det har väl med resurser och arbetstimmar att göra kanske? Tyvärr har klubbens kommunikation fortsatt vara ”svår”, ”besvärligt”, ”nu måste ni” osv. Jag är inte någon fan av negativ kommunikation när man ska försöka sälja eller bygga värde i något. Jag tror ÖFK är i stort behov av någon som är insatt i marknad och sälj.
ÖFK behöver sätta en strategisk kommunikationsplan för 2022.

Framåt ÖFK!