Tunn trupp gav förlust i Gävle

Det här var precis en sådan match som Magnus Powell varnade oss för efter 1-1 mot Sundsvall för fem dagar sedan; – att nästa match kan nog bli jobbigare.

Det blev den!
1-0 förlust mot Gefle IF gav en bitter smak men samtidigt gav den också en hel rad med bra svar var ÖFK som klubb befinner sig just nu.

Jag tycker inte det är läge att vara onödigt negativ eller kritisk mot förlusten, det gäller att se den för vad det är.

Magnus Powell gör det bäst själv i en klockren intervju efter matchen. Här tycker jag Magnus är otroligt bra som inte slätar över eller försöker försvara prestationen utan är helt ärlig. Utan att krångla till det sätter han fingrarna på exakt allt jag tycker är orsaken till förlusten. Lyssna och njut.

Jag tänker inte gå in så mycket i detalj på hur matchen såg ut. Men kan lite kortfattat skriva mina åsikter.

Startelvan

Ungefär så här uppfattar jag hur man spelar i början av matchen.

Skade/Frånvarolista: Aly Keita, Nebiyou Perry, Kalpi Ouattara, Sebastian Karlsson-Grach, Ludvig Fritzson, Malcolm Stolt, Simon Kroon, Erlend Sivertsen, Ziad Ghanoum och Blair Turgott (Väldigt oklart vad som händer med Blair).

Min första tanke var att varför väljer man Sam Mensiro före Peter Amoran, och varför är Sam lagkapten? Men det är klart, Mensiro har varit i klubben väldigt länge och ser man positivt på det så är det väl signalvärdet man vill skicka till både han själv, medspelarna och fansen. Man kanske vill ge honom chansen och förutsättningarna för att på ett ärligt sätt spela till sig en plats i startelvan?

Men som mittback i Superettan tror jag inte vi ska använda Mensiro, hellre som defensiv mittfältare i stunder av matchen där vi behöver plocka bort speciella motspelare. Det är hans styrka. Som mittback känns det mer som en risk. Även idag drog han på sig ett gult kort.

I övrigt var det väl egentligen inga överraskningar i truppen. Skade/frånvarolistan är redan lång. Jag hade hoppats att vi skulle ha Ludvig Fritzson tillbaka till denna match men det blev tydligen inte så. Hade också sett fram emot att få se Malcolm Stolt från start. Tyvärr fick han en lättare fotskada precis innan helgen och blev tvungen att stå över.

Första 15 min

Gefle började starkt och man såg att de ville gärna försöka ha bollinnehavet. Östersund såg trötta och tröga ut i sitt press-spel. Hörberg och Weilid spelade riktigt bra på sina kanter. Jablinski dirigerade defensiven och Sinyan gjorde skillnad på mitten.

Efter 25-30 min

Ungefär där så byter Bellman och Österholm kant med varandra, det liknar mer ett 4-3-3 och jag tycker både press-spelet och det offensiva kreativa spelet blir bättre, Österholm och Hörberg har ett fint samarbete ute på kanten och skapar några farliga lägen.

Angående uppställningar så är det bara siffror på ett papper enligt Magnus Powell och det såg så klart olika ut i anfall och försvar. Men minnesbilden från matchen är att i de perioder vi spelade bäst så var det med uppställningen nedanför.

Sinyan mer centralt i mitten skapar också bättre kontroll på mitten. Hörberg och Weilids wingbackspel är riktigt mumsigt att se på och det bådar gott inför säsongsstarten.

Vi skapar några riktigt bra lägen men lyckas inte få in bollen, handlar nog mest om ren och skär otur samt lite ringrostighet. Vi får ha i beaktning att detta är vår andra match för säsongen. Tajmingen sitter inte helt som den ska än.

Anfallsspelet

I förra matchen fick Uche och Kadiri beröm för att vara lojal till spelsätt och att de jobbade kreativt med resten av laget. Idag kändes det mer som de sprang runt på chans, kanske beror det lite på hur resten av laget spelade runt dem men ibland såg de ut som det fanns en osynlig barriär mellan mittfältet och anfallet. För klicka gjorde det inte. Österholm var den som presterade bäst framåt idag enligt mig, han var kreativ och ville blanda in resten av laget i sitt spel.

Kanske blir det lite kaka på kaka att ha både Uche och Kadiri på topp? De känns ganska lika i sitt spelsätt och i sitt rörelsemönster. Magnus är säkert helt medveten i detta och kommer försöka justera detta framöver. Det känns bra att vi får ett läger där vi kan fokusera helt och hållet på fotboll i några veckor. Det behövs verkligen.

Andra halvlek

Peter Amoran in istället för Sam Mensiro och backlinjen kändes lite tryggare. Men spelet var inte riktigt lika bra, Gefle ska ha beröm för hur de tar sig an matchen.

Minuterna rinner iväg och vi gör några byten. Bland annat får 22 åriga provspelaren Filip Johansson Bahar chansen. Om jag förstår Magnus rätt i intervjun så kommer han till arenan precis innan matchstart och då förstår jag att det inte är så lätt. Svårt att säga något om honom. Han såg rätt placerad ut några gånger men fick inte riktigt till det.

Även Linton Ulloa och Bradley Takamo fick chansen igen. Var väl inget som gick till historien men viktiga minuter för dessa två.

Det mest tydliga från andra halvlek är att vårat spel, både offensivt och defensivt försvagades rejält när Sinyan gick ut. Var samma känsla mot Sundsvall, då blev han inbytt (om jag kommer ihåg rätt) och då blev spelet bättre med honom på planen.

Tankar efter matchen

Jag tror Magnus och staben fick bra data att jobba med i denna match, både i bilder, video och rent taktiskt. Vad som fungerar och var som fungerar sämre.

Min önskan vore att få in 2-3 bra och hyfsat rutinerade spelare till i truppen, värvningar likt Weilid och Sinyan. Men förstår att det också är svårt att hitta så här långt in i fönstret. Men vi få leva på hoppet. Annars blir det riktigt tufft fram till sommarfönstret där vi återigen kan förstärka laget.

Oro och känsla inför säsongen?

Här vinns väl två olika sidor av mig, den ena sidan skriker rakt ut och det har med allt som har med ÖFK att göra. Hur klubben skötts de senaste tre åren, hur värdet på truppen sjunkit, degradering till Superettan och en totalhavererad ekonomi. Hela den här biten kommer jag försöka avhandla framöver för jag ser ett stort självbedrägeri bland supportrar och fans som inte verkar se hur illa det är ställt med klubben. Jag vill tillbaka där vi var, jag vet hur otroligt mycket arbete som lades ner i mängder av år för att vi skulle ta oss dit vi var när vi var som bäst. Allt detta har raserats av inkompetenta personer som inte haft någon som helst kunskap om fotboll eller fotbollsekonomi. Framförallt så har klubbhjärta och klubbkänsla saknats. Jag får tårar i ögonen på bara tanken var vi hade kunnat varit om detta hade sköts på rätt sätt, kontrakt förlängts, spelare sålts, varumärkesbyggande åtgärder osv.

Den andra sidan försöker att stänga allt det borta och bara fokusera på nuet och det sportsliga. Jag tror Stefan och Magnus gjort precis allt i sin makt för att försöka göra det bästa av situationen. Jag tycker innerligen synd om dem som hamnat i denna situation och jag är precis lika glad att de ser detta som den utmaning det är. Det betyder också att de fortfarande någonstans ser ett värde och en möjlighet med klubben.

Jag tror också det är betydligt svårare än vad många tror att värva bra spelare till en klubb i Superettan så här sent in på fönstret.

Känslan inför säsongen är fortfarande djupt oroande, kanske mer marknadsmässigt än sportsligt. Fotboll handlar om pengar, lyckas man inte skapa ett värde och en attraktion i det man gör får man heller inget ekonomiskt momentum i klubben. Hela den biten ska jag också försöka avhandla innan säsongen drar igång.

Men för att för klara det kort, klubbledningen verkar tro att man bara kan sätta sig vid bordet och få maten serverad när man i själva verket behöver få jorden bördig, så ett frö, vattna och omvårda för att sedan skörda vid rätt tid. Ta de bästa råvarorna och med dessa tillaga den bästa middag man kan. Framgång tar tid, det är en mängd faktorer som i kedjereaktion med varandra skapar målet.

Skit i dagens resultat, klubben har större problem än så. Lita på att Magnus och Amir skruvar på det sportliga och det taktiska. Nu hoppas jag bara att vi kan få in rätt personer på rätt platser på kommande årsmötet, personer som har kunskap, klubbhjärta och beredda att ta jobbet.