Uppgång & Fall: Östersunds FK & Kindberg-härvan

För några månader sedan blev jag kontaktat av Love Lyssarides, podcastproducent och reporter på Just Stories.
Han var på gång att göra en story om allt det här kring Östersunds FK:s resa och fallet med Daniel Kindberg ni vet (för att tala Loves berättarspråk). Jag gav honom min syn på det hela men tackade nej till att medverka.

Nu är samtliga 4:a delar publicerade och går att hitta “där podar finns”.

Min kommentar efter att ha lyssnat på dessa 4:a avsnitt är väl ungefär samma som jag sa till Love.
“-Det här är redan avhandlat så många gånger och historien börjar bli uttjatad, men gör du något och balanserat kanske det ändå kan väcka folks intresse”.

Något nytt och intressant tycker jag inte dessa fyra avsnitt innehåller. De som hängt med kommer höra samma radioreferat från London sedan tidigare, Robert Laul som tuggar på med sin magkänsla och Daniel Kindberg som är… ja Daniel Kindberg.

Jag hade gärna sett ett femte avsnitt som följt upp efterdyningarna av Hovrättens friande av Daniel samt en mer ingående analys varför Östersunds FK monterats ner som förening och av vem? (För så här nästan 4 år senare går väldigt lite att skylla på Daniel enligt mig) Men det kanske inte är lika säljbart? Vad vet jag.

Jag skulle nog säga att det kanske till och med finns 4:a nya avsnitt att göra här om Love skulle få feeling att till exempel börja gräva lite djupare i lokalpressen här uppe. Men som journalist är det kanske svårt att undersöka journalister och journalisters kopplingar till varandra speciellt med personer med tidigare och mer framstående tjänster i mediasverige? Vem tog initiativet hos SVT att göra “Blåsningen i Östersund”, var det ett beställningsjobb, varför vinklades det så hårt att det mer blev underhållning än fakta i public service? Vem har serverat vem med information? Har man jobbat med agendor och kampanjjournalistik?

Frågor som vi bara kommer få svar på den dagen någon riktigt modig journalist börjar gräva. Kanske behövs det något som tidigare blivit utnyttjad i sin situation? Eller för att gå tillbaka till Loves berättarspråk:

Kampanjjournalistik är journalistik där man inte objektivt redovisar fakta utan istället i ett visst syfte vinklar presentationen eller tar redaktionell ställning i en fråga. Vinklingen kan ske genom att utelämna eller förstärka utvalda delar av materialet.

/Wikipedia

Men allt som allt och som underhållning kan det vara värt att lyssna på. Jag gillar Loves berättarspråk, det är folkligt och trevligt. Höjdpunkten för mig utan att avslöja för mycket är delen då han får följa med en supporter hem för att fira vinsten mot Elfsborg.

För er som vill lyssna så finns avsnitten på bland annat Spotify dit jag länkar här nedanför.


Länkar:

Just Stories