Frågor som behöver få svar

Sedan säsongen avslutades i december så har en hel del frågetecken radats upp inför uppstarten av den nya säsongen.

Jag känner att det vore viktigt för varumärket om ÖFK kommunicerade ut några eller alla av dessa i sina egna kanaler. Det borde ge en boost både för sponsorsäljare, medlemsantalet och årskortförsäljandet.

Question mark stock illustration. Illustration of help - 32590479

(Ja årskortförsäljandet ja, det är en historia i sig själv som jag kommer avhandla i en helt egen artikel).

Så vilka frågor är det då som behöver få svar?

Ronald Mukiibi & Frank Arhin

ÖFK har sedan tidigare meddelat att Rewan Amin och Jerell Sellars inte får förlängt kontrakt. Men både Ronald och Franks kontrakt gick även de ut vid nyår. Om man släpper de på samma sätt som Rewan och Jerell så berätta gärna det.
Ryktet går att Frank redan flyttat från Östersund? Förhandlar man kontrakt med Ronald just nu och är det därför man inte gått ut något med honom? Ronald som är gammal ÖFK legent vid det här laget behöver behandlas rätt och med stor respekt med tanke vad han gjort för klubben och staden.

Patrik Kpozo

Också kallat KpozoGate. Hade ett kontrakt på 1+1 år med en klausul om förlängning. Enligt rykte så gick tiden över ett speciellt datum så klausulen aktiverades. Det innebär att Patrick Kpozo i så fall fortfarande tillhör Östersunds FK. Men samtidigt rycktas också att han är på väg till FC Sheriff. Enligt trovärdiga TransferMarkt är övergången redan ett faktum (free transfer). Stefan Lundin har gått ut och viftat bort FC Sheriff ryktet men vi behöver lite mer information än så.
Ja ryktet om klausulen ja, att tiden gick över ett visst datum så den aktiverades ska tydligen ha varit något som Patrick inte visste om. Jag vet inte hur vanligt det är att spelarna själv har koll på sina egna kontrakt men det borde vara en förutsättning för att spela på denna nivå? I annat fall kanske sådant ligger på spelarens agent? Red ut detta så vi medlemmar vet vad som händer. Inte på grund av nyfikenhet utan så vi vet att allt går rätt till.

Blair Turgott

Ryktet säger att han magasinerat sitt bohag och tagit med sig familjen till Förenade Arabemiraten för en flytt till Emirates Club. En flytt för Blair kan enbart vara aktuell om Östersunds FK går med att sälja då kontraktet går ut först i sommar. Hur har det här gått till egentligen? Har Blair “rymt” från ÖFK under glappet mellan Adil och Stefan?
Hur gick kommunikationen efter säsongen och innan julledigheten? Vill ÖFK sälja? Vägrar Blair att komma tillbaka?
Övergångssumman ligger någonstans runt 700.000 SEK vad jag hört och det matchar Emirates Clubs tidigare värvningar om man nu ska tro på Transfermarkt. Spontant känner jag att ÖFK inte varit med på tåget här. Man visste att Blairs kontrakt går ut i sommar och då borde man varit mer proaktiv med försäljning som gett mer pengar under hösten. För nog borde ÖFK ha möjlighet att få ut bra mycket mer för honom om man bara själva suttit vid ratten och styrt. Försökte man ens förlänga kontraktet? Det hela känns väldigt märkligt. Red ut detta en gång för alla.

Eirik Haugan

Eirik berättade redan i april 2021 för pressen att hans mål var att flytta utomlands nu i vinter. Även han har 6 månader kvar på kontraktet och en flytt kan därför endast bli aktuell genom en försäljning. Det ryktas om en norsk och en dansk klubb. Här förstår jag ÖFK att man ligger lågt, det är sällan om aldrig man går ut och kommenterar rykten om spelare som man försöker sälja. Men man borde redan ha gett honom ett nytt kontraktsförslag. Har han tackat ja eller nej? Det kanske man kan kommunicera utåt i alla fall?

Nebiyou Perry & Francis Jno-Baptiste

Båda har kontrakt som går ut i sommar, de får därför redan nu börja förhandla med nya klubbar. Kommer de erbjudas nya kontrakt? Siktar vi på att sälja en eller båda nu i vinter? Vore förödande att släppa ytterligare två spelare på free transfer i sommar speciellt med vår nuvarande tunna trupp.

Fysio & Ledarstab

Hur ligger vi till där? Vad jag förstått så finns det även kontrakt bland fysio som gått ut vid nyår? Vilka blir kvar, vilka lämnar?
Vilka platser är vakant, söker man aktivt några nya tjänster? Kommer man fortsätta använda Annelie Andersén inågon tjänst? Har vi någon målvaktstränare? Jan Netzler var väl en tillfällig lösning? Med en managertjänst behövs en chefsscout eller?

Stefan Lundin, Magnus Powell och Amir Azrafshan

Kanske lite tidigt att ställa denna fråga men hur ska denna konstellation se ut, vem ska göra vad?
En fotbollschef, en manager och en tränare, så mycket har vi fått veta hittills.
Med en manager i klubben är väl fotbollschefens tjänst överflödig? Magnus kommer i sin managertjänst sköta spelare in/ut ur klubben nu? Går Stefan tillbaka som Akademichef? Amir som tränare? Är det assisterande man tänker sig då?
Jag upplevde Amir som en väldigt stark men självständig tränare som gärna ville sköta allt själv, hur kommer det gå för honom att jobba under Magnus kompass i så fall? Jag tror att detta är något som kommer visa sig framöver men klubben och styrelsen borde haft någon initial plan när man plockade in Magnus och gjorde honom till manager väl?

Hur ser kansliet ut just nu?

Flera som jobbat på kansliet har fått nya titlar och nya roller vad jag förstått? Vår tidigare kommunikationsansvariga har slutat så nu har kansliet krympt ytterligare. Detta är oroande då man under hela 2021 kommunicerade utåt att det var tuft och jobbigt att hantera klubben på de få som jobbade på kansliet. Så hur löser man det till kommande säsong?
Söker man aktivt nya personer till nya tjänster?
Behövs fortfarande Chatarina Törngren som VD (anlitad som konsult “den tid som krävs”) eller är det på den positionen vi kommer få se Stefan Lundin framöver? Behöver vi ens ha någon VD eller kan man plocka bort den tjänsten för att korta ner beslutsfattandet? En VD i ÖFK för mig vore någon som jobbar med att stärka varumärket samtidigt som managern jobbar att stärka de sportsliga framgångarna. Varumärkesbyggande och sportsliga framgångar är de två kärnverksamheter en fotbollsklubb behöver fokusera på.
Här känner jag att frågorna är många. Mathias Rasteby samt vår gamla VD Michael Shahine berättade ständigt hur tufft och jobbigt det var att bedriva en elitfotbollsklubb. Se till att det inte blir en ursäkt 2022.


ÖFK har väl säkert en egen plan på hur man ska presentera de frågor som ställs här ovan, det är ok för mig bara man gör det. Att låta stora frågor som dessa hänga i luften för länge riskerar att skapa ryktesspridning och klyftor.

Framförallt så är risken också stor att man lämnar över bollen till någon annan. Allt det ovan är information som Östersunds FK bör gå ut med själva i sina egna kanaler. Inget av det ovan ska först landa hos lokalpressen i någon form av intervju eller frågeställning. Det är bara ett bevis på att man i så fall ligger ett steg efter i sin egna kommunikation.

Att på ett bra och trovärdigt sätt kommunicera utåt är något som stärker varumärket om det görs på rätt sätt. Och i en värld där mycket av framgången bygger på sportsliga resultat är det extra viktigt att man inte använder ursäkter eller ord som jobbigt eller tufft. Det ska istället vara en kommunikation som vädrar inspiration och framåtanda. Något som får både medlemmar, sponsorer, investerare och spelare att verkligen tro på det vi gör.

Så bollen ligger hos er ÖFK, sätt den i krysset!