Magnus Powell & framtiden

Sedan Per-Joar Hansen lämnade sitt tränaruppdrag efter säsongen 2021 så har den stora frågan varit vem som tar över huvudtränarrollen. Nu står det klart att utmaningen faller på 47-årige Magnus Powell.

Östersunds FK:s nya kommunikationsansvariga David Hultén har träffat Magnus och gjort en bra första intervju för att vi ska få lära känna honom bättre.

Man avslöjar även att Amir Azrafshan kommer tillbaka som tränare. Det känns fortfarande lite luddigt hur Magnus och Amirs roller kommer vara men det kommer väl visa sig framöver.

Med en manager på plats kan resten av lagbygget inför 2022 fortsätta. Nu har Stefan Lundin fler namn att använda sig av så förväntar jag mig att det snart kommer redovisas mer ingående hur man vill att Östersunds FK ska se ut 2022.

Minst 10 nya spelare

Med mina beräkningar som behöver man värva runt 10 nya spelare för att få en konkurrenskraftig trupp. I skrivande stund har man allt som allt 17 spelare i truppen var av en är långtidsskadad (Kalpi Ouattara, troligtvis större delen av säsongen).

4 av dessa 17 har kontrakt fram till sommaren (Turgott, Baptiste, Haugan, Perry) och gissningsvis vill man sälja någon eller några av dessa spelare nu i vinter för att få tillbaka lite av pengarna. Vore förödande om man tappar alla 4 som free transfer till sommaren. Jag ser gärna att man försöker förhandla nya 2-årskontrakt med de som vill så man säkrar dem över säsongen som kommer och får fler möjligheter till försäljningar framöver.

Så vi kan förvänta oss en hel del nyförvärv kommande månader. Fönstret stänger 31 mars och då vill jag gärna att vi har minst 24 spelbara spelare i truppen.

Hur ska Östersunds FK ha råd? Nytt år och nya möjligheter att omförhandla sponsoravtal, här gäller det att man visar sponsorerna att man är beredd att ge för att få. Klubben har inte råd att tappa fler stora sponsornamn, helst ska man försöka vinna tillbaka de man tappade under förra året.

Många tunga löneposter har försvunnit med de spelare som lämnat laget sista månaden. Det rör sig om 8 spelare till att börja med. 10 st. med Frank Arhin och Ronald Mukiibi vars kontrakt gått ut men som klubben inte kommunicerat framtiden om än, det gör att jag tror att man är under omförhandling av kontrakt med dessa?

Var hittar ÖFK framtidens stjärnor?

Så var hittar vi nyförvärv? Att plocka upp någon från akademin tror jag inte är aktuellt, jag tror steget fortfarande är för stort från vår akademi till A-laget. Möjligt att man tar upp någon för att skicka signaler i så fall men då ska den inte räknas in i de 24 spelande som jag önskar. Jag tycker ändå det är viktigt att det finns en tydlig koppling mellan A-lag och akademi. Det måste finnas tydliga och nåbara mål för de som jobbar och sliter i U-lagen.

Jag tror mycket på en mix av spelare, fortsätta värva så som vi gjort innan. Talangfulla spelare med bra skolning men som inte riktigt nått upp till förväntningarna. Där har man stor möjlighet att förädla, speciellt med möjligheten till mycket speltid. Jag tror också på att försöka låna 1-2 spelare med rutin från Allsvenska lag. Personligen hade jag gärna lånat in Curtis Edwards över säsongen med option på köp då hans kontrakt går ut 31 december 2022.

Hoppas även att spelare som redan är under kontrakt med oss kan ta ytterligare steg 2022. Jag tror Malcolm Stolt och Nebiyou Perry kan vara intressant att ge förtroende tillsammans framåt.

Jag hoppas även att Nikolaos Dosis kan ta ytterligare steg och bli en viktig spelare på mittfältet. Och hur kommer man fortsätta utveckla Sebastian Karlsson Grach? Det är två spelare som fick ta mycket ansvar förra säsongen även om de säkert var tänkt mer som ett sparkapital framåt i tiden. Jag tycker de skötte sig bra efter omständigheterna och jag ser en stor utvecklingspotential. Kan man hitta 3-4 spelare till i lägre divisioner med den utvecklingskurvan så blir jag glad.

Ska vi följa vår tradition att värva spelare från utlandet? Med Magnus långa erfarenhet av Norsk och nu även Färöisk fotboll så tror jag vi kommer se en hel del spelare därifrån. Möjligt att Norge blir för Magnus som England blev för Potter. Jag är nog inte ensam om att se hur Norge utvecklats som fotbollsnation de senaste åren och i mina helt suveräna analys tror jag Norge kan vara ett av de mest underskattade länderna att hämta unga talangfulla spelare ifrån.

Norge har under lång tid jobbat målinriktat och tydligt med ungdomsfotboll så de spelare som nu kommer fram har fått en otroligt modern och avancerad skolning. Jag håller tummar och tår för att vi plockar in några riktiga atleter från grannlandet som vi kan kapitalisera på framöver. Kanske är det också det som gjorde att valet föll på Magnus?

Vad behövs för att lyckas 2022?

Finns det något att oroa sig för just nu? Den största oron känner jag mest för hur ledningen jobbar med klubben. Man behöver försöka organisera sig bättre framförallt hitta en identitet hur man vill vara. Nu kommuniceras det många dubbla budskap om att allt som görs är jobbigt och svårt. Det har varit det genomgående temat av det som kommunicerats utåt sista månaden.

Man behöver sträcka på ryggen nu, blicka framåt, sätta höga mål och våga ha visioner.
Skrota gärna den där 1000-dagarsplanen för det kommer ändå bara vara tomma ord och något som kan användas mot klubben dag 1001 om man inte når dit man vill.

Följ istället receptet som var lyckat innan. Att vinna varje match, att varje dag stanna upp och fundera. Vad kan vi göra bättre? Vad kan vi göra för att vinna matchen om 5 dagar? Vilka detaljer behöver vi ändra sedan föregående match? Jobba hårt. Ge spelare mål och visioner och framförallt lyssna på spelarnas egna mål och visioner, se till att stötta dessa.

Om Henrik Bellmans (hypotetiskt) största önskan är ett 40M kontrakt med Al-Ain så hjälp honom nå det målet! Både klubben och Henrik kommer tjäna på det. Det kanske inte är något man behöver kommunicera utåt men till 100% inåt.

Det är oerhört viktigt att som spelare veta att man öppet kan kommunicera med klubben om sina framtida mål. Att känna att man har det stöd och den hjälp som krävs för att på sikt nå dit.

Det är också viktigt för spelarna att förstår att de endast kan nå sina personliga mål genom att jobba hårt tillsammans. Att de som gemensam enhet är receptet som förverkligar drömmar.

Östersunds FK ska vara en av Nordens bästa språngbrädor för att gå vidare i karriären. Vilken bättre morot än så behövs för både spelare och klubb? Så skippa den där 1000-dagarsplanen och se vad som verkligen är viktigt för varje spelare istället.

En uppmaning till ÖFK:s nuvarande ledning är att ta ett steg tillbaka och försöka se holistiskt på klubben, hur allt hänger ihop och hur sportslig framgång samt varumärkesbyggande är de två kärnverksamheter som kommer driva klubben uppåt och framåt. Lyft blicken från kalkylarken för en stund så kommer ni se att investering av mjuka värden är det som kommer skapa värde i klubben igen. Det kommer i sin tur skapa ett pengaregn över klubben.