Kan vi snälla göra mål i Örebro?

Efter någon dags segerdimma efter 3-1 segern mot Elfsborg är det dags för match igen. Denna gång möter vi Örebro borta. Av någon anledning känns det som att vi alltid får åka till Örebro på en vardag. Det innebär lite sämre tryck på ÖFK-klacken då många sitter fast i jobb och vardag. Men förhoppningsvis har vi några tappra som ändå tar sig till Behrn Arena!

Med 2 gjorda mål på de senaste 9 Allsvenska bortamatcherna krävs ett nytt tänk. Jag kommer tjata en del om dessa siffror här nedanför.


MATCHFAKTA

  • Allsvenskan – Omgång 20
  • Motståndare: Örebro SK
  • Arena: Behrn Arena
  • Avspark: 19:00 – Onsdag 22 September 2021
  • Stream: Discovery+

Domare: Adam Ladebäck
Assisterande 1: Niclas Ivarsson
Assisterande 2: Mark Josef
Fjärdedomare: Richard Sundell


FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Skadeläget:
Rewan Amin – Fortsatt skadad.
Nebiyou Perry – Troligtvis spel slutet av oktober/början av november.
Kalpi Ouattara – Räkna bort honom några veckor till, behöver spelas in försiktigt när han kommer tillbaka.
Ronald Mukiibi – Tog sig för ljumsken och utgick efter ca 20 minuters spel, troligtvis borta 2-3 veckor i bästa fall.
Sam Mensiro – Utgick med trolig muskelskada mot Elfsborg, troligtvis borta 2-3 veckor.
Henrik Bellman – Muskelskada, troligtvis borta någon match till.
Charlie Colkett – Okänd status, utanför matchtruppen mot Elfsborg.
Sebastian Karlsson Grach – Okänd status, utanför matchtruppen mot Elfsborg.
Ahmed Awad – Okänd status, utanför matchtruppen mot Elfsborg.

Avstängda:
Isak Ssewankambo – 3 gula kort, missar matchen mot Örebro

Detta innebär att Per Joar Hansen med stab inte har så jättemycket att välja på. Det gör det dock inte lättare för mig att plocka ut en potentiell startelva. l

Backlinjen:

Med Sam Mensiro, Ronald Mukiibi och Isak Ssewankambo borta behöver vi en vikarierande högerback. Det finns tre alternativ enligt mig. 1. Felix Hörberg, 2. Marco Weymans och 3. Ludvig Fritzson. Jag har svårt att veta hur Per Joar tänker här men personligen hade jag valt Ludvig Fritzson för att använda de övriga två alternativen framåt.
Resterande backlinje förväntar jag mig vara oförändrad med Noah Sonko Sundberg, Eirik Haugan och Patrick Kpozo.

Patrick Kpozo, Eirik Haugan, Noah Sonko Sundberg, Ludvig Fritzson

Mittfältet:

Marco Weymans, Nikolaos Dosis, Frank Ahrin, Felix Hörberg

Jag räknar med att Charlie Colkett är utanför matchtruppen även denna match och med Isak Ssewankambo avstängd har vi inte så många alternativ. Kanske väljer Per Joar att starta med Frank Ahrin på mitten? Alternativen är inte så många. Har vi spelare för att spela 4 st på mittfältet? Vad krävs för att Per Joar ska överge det för 4-3-3 istället?

I detta läget hade jag personligen spelat 4-3-3 med dessa på mitten
Marco Weymans, Nikolaos Dosis och Felix Hörberg

Anfall:

Blair Turgott är så klart given längst fram mot Örebro. Sedan är jag väl lite tveksam till Jerell Sellars, orkar han starta så nära inpå matchen i söndags? Hans grundfysik verkar inte vara den bästa. I Per Joars fall tror jag han väljer Sellars igen, jag tror han vill vara konsekvent.

Personligen i min 4-3-3 så hade jag startat;
Sebastian Karlsson Grach, Malcolm Stolt, Blair Turgott

Sebastian var utanför matchtruppen mot Elfsborg, osäker varför men räkna med att han spelar mot Örebro. Annars faller min personliga startelva något.

Malcolm Stolt har ett förflutet i Örebro och kommer automatiskt att ge det där lilla extra enbart på grund av det sedan är det dags att ge han en ärlig chans.

När vi spelade mot Örebro hemma 18 april i år (5-0) var nyckeln den höga pressen, Bellman, och Ahrin gjorde ett bra jobb då tillsammans med Kpozo och Hörberg på kanterna samtidigt som Ssewankambo tog det defensiva jobbet på mitten. Jag vill behålla det trycket för att inte ge Örebro tid, speciellt i början av matchen.

I anfallet hade vi Perry och Turgott i hemmamatchen (Stolt byte mot Perry i 56 minuten).

Jag vill inte se att vi blir för låga och för defensiva i ytterligare en bortamatch. Nu har vi gjort 2 mål på 9 Allsvenska bortamatcher och det är klart och tydligt att det är den offensiva biten som spricker när vi lämnar Jämtland. Jag släpper gärna in 1-2 mål bara vi gör 3-4 mål, vilket vi borde klara av. Men min filosofi är väl något offensivare än Per Joars.

Per Joar Hansens förväntade startelva:

Min önskade startelva:
FÖRUTSÄTTNINGAR – Örebro SK

Skador:

Johan Mårtensson – Örebros lagkapten och mittfältsgeneral klev av efter 45 minuter mot Norrköping i söndags efter skadekänning, oklart om han spelar. Dock ett stort avbräck för ÖSK om han inte kommer till spel.

Avstängda:

Nasiru Moro

Örebro förlorade med 3-0 i söndags mot IFK Norrköping men resultatet är något missvisande och även Norrköpings tränare Rickard Norling tyckte matchen var jämn. Statistiskt så vann Örebro bollinnehavet med 58% samt fler hörnor, passningar och lyckade passningar.

Norrköpings (och Örebros gamla) målvakt Oscar Jansson gjorde dock en riktigt skarp match.

Örebro ställer höga krav på sig själva och ser sig tvingade att vinna matchen mot Östersund för att greppa chansen att klättra i tabellen nu i slutskedet av säsongen. Och med 5-0 förlusten i borta i april är man kanske mer revanschsugen än någonsin?

Formen har sett ut ungefär som Östersunds, dock klarade de av att ta sig vidare till gruppspelet i Svenska Cupen efter en 1-0 vinst mot division 1, norra laget Sandvikens IF.


FÖRVÄNTAD MATCHBILD:

Det blir troligtvis två lag som kommer till spel med en klassisk 4-4-2 uppställning, där Örebro är hemmalaget och vill ta kommandot. Jag förväntar mig att Örebro kommer ha bollinnehavet till en början. Dock tror jag Örebro kommer väga sina anfall mer noga denna matchen än i Östersund där de bara körde huvudlöst framåt. Ett spel som straffade sig 5 gånger där ÖFK gjorde flertalet av målen på omställningar.

Östersund med sina 2 mål på 9 senaste bortamatcher i Allsvenskan behöver bryta den trenden. En stark orsak till varför man ligger sist är just tappade poäng på bortaplan. Man har gjort för få mål och i grunden kommit till för få avslut.

Jag hoppas Östersund använder sina fasta situationer på ett bättre sätt denna match än de två senaste. Mål på en hörna eller frispark skulle betyda oerhört mycket. Försök utnyttja detta, ta det lugnt och spela smart.

Jag känner att all press vilar på Örebro, de måste vinna. För Östersund är det bara att gå in som vilken match som helst, finslipa detaljer och vara noga. Når man upp till normal nivå som mot Elfsborg ska det gå vägen men det krävs att alla drar sitt strå till stacken. Att alla jobbar för varandra som ett lag utan att vara övertänd.

Fem viktiga detaljer som gör att Östersund vinner denna match:

✅ Balanserad startelva som kan pressa och spela en hög defensiv fotboll.
✅ Förväntar mig att Örebro kommer tappa många bollar i sina uppspel så var noga med dessa samt att vinna andrabollar för att snabbt kunna ställa om spelet.
✅ Utnyttja fasta offensiva situationer bättre än de två senaste matcherna (3 senaste säsongerna). Ett frisparksmål vore trevligt.
✅ Inte bjuda deras mer rutinerade spelare på något gratis. Se upp med Kevin Walkers frisparkar.
✅ Ge Malcolm Stolt speltid så han kan göra några baljor på sin gamla klubb.


Och om Ludvig Fritzson läser detta: Förlåt att jag sätter dig som högerback, jag tror du spelat på alla positioner utom målvakt (och din starkaste position som central offensiv mittfältare(?)) under dina år i Östersund. Men vi behöver någon som dig där nere till höger som kan sopa undan motståndare, kontrollera ytor och ta säkra löpningar.

Målet är målet!