Välkommen till Jämtland, Elfsborg!

Äntligen dags för hemmamatch igen! Denna gång välkomnar vi IF Elfsborg till Jämtkraft Arena. Ett Elfsborg som gått riktigt bra denna säsong och legat lite i skuggan av topplagen.

Eftersom fotbollsmedia ofta är väldigt Stockholmsfokuserad så tycker jag inte att Elfsborg fått det beröm de förtjänat denna säsong. Efter omgång 18 hittar vi dem på en stark tredjeplats med endast ett poäng efter serieledande Djurgården och AIK.

Ett tufft motstånd för Östersunds Fotbollsklubb kan tyckas? Ja absolut, men också en bra värdemätare och ett ypperligt tillfälle att visa hur långt man nått med nya huvudtränaren Per Joar Hansen.


MATCHFAKTA

  • Allsvenskan – Omgång 19
  • Motståndare: IF Elfsborg
  • Arena: Jämtkraft Arena
  • Avspark: 15:00 – Söndag 19 September 2021
  • Stream: Discovery+

Domare: Victor Wolf
Assisterande 1: Per Rehnlund
Assisterande 2: Andreas Jansson
Fjärdedomare: (Ej officiellt när jag skriver denna artikel)

ÖFK-fans som vill värma upp innan match är välkommen till O’Learys Östersund!


FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Östersund kommer till match efter en blytung förlust mot Sirius med 1-0. En match som jag tycker Östersund borde vunnit. Sirius kom till spel med en av Allsvenskans minst rutinerade målvakter (Henning Sveijer) och en skadad mittback (lagkapten Tim Björkström).

Fakta är att vi innan denna matchen endast gjort 2 mål på 8 bortamatcher.

Men Östersund väljer att satsa på det defensiva jobbet inför denna match, något som jag ändå tycker har fungerat bäst genom hela säsongen. Jag tycker man borde lagt allt krut på att bygga framåt och få fler avslut mot ett skadeskjutet Sirius. En taktisk miss enligt mig för nog lär de ha haft koll på skadeläget i Sirius?

Nu lyckades man istället göra Allsvenskans minst rutinerade målvakt till matchens lirare.

Men det kan också vara så att man vill bygga spelet på lång sikt och då tar jag gärna en förlust mot Sirius om det är så att spelet utvecklats så pass att vi kan ta tre poäng av Elfsborg idag och framöver.

Det kändes ändå bittert att åka hem med 0 poäng från Uppsala. Antar att spelarna kände lika.

Men mot Elfsborg ser det ljusare ut än på länge. Skadeläget ska enligt PJ vara bättre än på länge och sedan kom ju en bomb här i veckan. Ronald Mukiibi är tillbaka i laget med ett kontrakt som sträcker sig säsongen ut.

Här måste jag berömma Per Joar Hansen och Adil Kizil för ett bra jobb. ÖFK var bättre på vårkanten då vi spelade Ronald i trebackslinjen med Sonko Sundberg och Eirik Haugan.

Ronald kommer även vara otroligt viktig i en fyrbackslinje som jag antar att PJ kommer fortsätta med.

Ronald går med största säkerhet in som högerback vilket gör att vi kan lyfta Felix Hörberg upp på mitten. En Felix Hörberg som inte behöver täcka samma ytor kommer bli otroligt giftig offensivt. Kvalitén på avslut och inlägg kommer öka markant, det har vi sett tidigare.

Med Ronald i truppen får vi även fler defensiva alternativ vid avstängningar och skador. Sedan är han ett starkt tillskott på träningar och utanför planen också. Alltid positiv och professionell.

Min gissning är att även Kroon och Turgott är tillbaka i startelvan mot Elfsborg. Kan det vara så att vi får vår bästa startelva för säsongen i omgång 19?

Så här tror jag PJ ställer upp på söndag:

En klassisk 4-4-1-1 med Kroon strax bakom Turgott. Går också att tolkas som 4-2-3-1 beroende på hur offensivt eller defensivt man spelar. Elfsborg kommer troligtvis till spel med ett 4-3-3 som de varit väldigt framgångsrika med.

Om Kroon inte kommer till spel hade jag gärna sett Turgott i en 10 position med Malcolm Stolt längst fram.
Det är dags att vi börjar satsa på de som kommer vara kvar under nästa säsong redan nu. Vi vet alla vilka kvalitéer Malcolm besitter, han behöver bara få upp självförtroendet och några mer starter i benen!

Jag ser helst att Baptiste och Sellars startar på bänken denna match. Är inte helt övertygad att de är rätt startspelare nu när vi går in i en period där vi MÅSTE prestera och vinna. Då gäller det att spela äldre rutinerade spelare samt spelare som har hjärta för klubben! Där har vi Bellman och Fritzson som också ska räknas in. Sam Mensiro bör vara given på bänken men inte i startelvan så länge resterande backlinje är kry.

Jag önskar även att spelare som Awad, Dosis och Karlsson Grach tar ytterligare steg. Awad tror jag kan vara höstens Joker om han vill själv, men då gäller det nog att löpa några extra mil i veckan för att komma i bättre form.
Dosis och Karlsson Grach är nära startelvan men mer rutinerade bör gå före.

Frank Arhin är också fortsatt användbar men kanske inte i en startelva mot Elfsborg.

Det blir intressant att se ytterligare en startelva från PJ, hur han tänker, hur han vill spela och hur vi möter ett så pass bra lag som Elfsborg. Har vi en chans? Ja absolut!

SKILLNAD: AMIR vs. PER JOAR

Det man såg direkt mot Sirius var ett betydligt tydligare spel, det fanns linjer både horisontellt och diagonalt på planen vilket ger spelarna en större trygghet i var man kan passa och hur man ska röra sig. Det kommer innebära bland annat ett tryggare passningsspel, större bollinnehav, mindre bolltapp och att man förhoppningsvis inte behöver ge bort bollen genom långa rensningar. Det negativa kan dock vara att man blir mer lättläst om man inte varierar och håller tempot uppe. Per Joars spelsätt handlar mer om fysik, snabbhet och trygghet än Amir som ville bygga sitt spel runt ett mer flexibelt, frihet och dynamiskt spelsätt. Något som han aldrig kom i hamn med, vad det beror på är svårt att säga. Tycker ändå att han hade bra förutsättningar med bland annat tre veckor träningsläger i Marbella.

Jag tror Per Joars spelsätt kommer kunna utvecklas till något riktigt bra, dock lite synd att läget är så pressat och tiden är knapp.

Jag tycker mig också se ett betydligt bättre och tydligare ledarskap med PJ, han verkar använda de resurser och de personer han har runt om sig på ett bättre sätt. Jag tror vår assisterande Jussi har fått en större och mer tydlig roll under PJ. Det känns också som han har ett högre krav på spelarna, ingen ska längre få fuska sig genom träningar.

Dock får man väl ändå ge Amir all kärlek och beröm för det han gjort för ÖFK så här långt.

FÖRUTSÄTTNINGAR: IF Elfsborg

Elfsborg kommer till Jämtkraft Arena med en stark svit bakom sig. Tre segrar över Feyenoord, Kalmar IF och BK Häcken.
Skadeläget är just nu okänt. Däremot är deras vänsterback Simon Strand avstängd efter tre gula kort och kommer inte med upp till Jämtland. Ett klart avbräck för Elfsborgs offensiva och defensiva spel.

Oklart för mig vem som tar Simons plats på vänsterkanten då han hittills startat samtliga 18 matcher för Elfsborg denna säsong. Kan bli en rolig tillställning för Felix Hörberg på sin högerkant om han tar chansen!

Mycket av Elfsborgs spel handlar om Simon Strand och Johan Larssons kantspel där de styr och dirigerar spelet.

Även mittfältet och anfallet är starkt och väldigt flexibelt. Man har många alternativ att använda sig av. Jag tycker Elfsborg är ett av de lag i Allsvenskan som byggt en väldigt bra och bred trupp, så klart mycket tack vare deras europakval.

Varnar extra för just Johan Larsson, Per Frick och Jeppe Okkels. Men även spelare som Samuel Holmén, Jakob Ondrejka och Marokhy Ndione kan ställa till det för ÖFK. Det blir intressant att se vilken elva Elfsborg ställer på planen. Det kanske blir så att de roterar laget något då man möter Malmö FF redan på onsdag. En match som man behöver vinna om man vill vara med och slåss om guldet.

FÖRVÄNTAD MATCHBILD

Jag förväntar mig att Elfsborg vill äga bollen och styra spelet, de kommer försöka jobba in bollen centralt. De vet att ÖFK jobbar för att behålla bollen mer nu under PJ och de kommer säkert komma ut med en frenetisk press första kvarten för att inte ge Östersund ytor och tid till att bygga spel och moment.

Elfsborg kommer ligga högt med sina tre offensiva spelare och stressa. Östersund kommer troligtvis lägga sitt krut efter kanterna. Det här blir en match där Östersund behöver växla mellan att ligga brett och smalt beroende på anfall och försvar.

Nyckeln för Östersund är att inte bli för stressade i början av matchen, ha tålamod och ta några passningar innan man skickar iväg bollen i djupled. Var inte rädda för att utmana och titta inte för mycket på bollen, försök hitta ytor och passa på ytor för det kommer Elfsborg att bjuda på. Jag vill inte se något defensivt slarv.

ÖFK får även vara försiktig att inte dra på sig straffar och frisparkar för Elfsborg kommer garanterat söka det mer än andra lag. Elfsborgs åker upp till Östersund för att spela av matchen och ta tre poäng utan skador och kort. Då försöker man ofta hitta den enkla vägen till mål.

Victor Wolf och domarteamet kommer spela en betydande och mycket viktig roll. Detta är två lag som verkligen kommer kriga om tre poäng.

Östersund har 14:12 i målskillnad hemma. Nu vill jag se PJ göra en riktigt bra första hemmamatch på Jämtkraft och visa att det är vår hemmaborg. Förväntar mig disciplinerat men hårt spel!