Alla till Uppsala!

Dags för omstart efter landslagsuppehåll, omgång 18 står inför dörren och det blir en mycket intressant omgång för oss Östersundsfans. Mest för att vi sedan en vecka tillbaka har en ny huvudtränare i Per Joar Hansen.

För Östersund blir det som en omstart och ett försök att rädda kvar klubben i Allsvenskan.

Amir Azrafshan har arbetsbefriats som ÖFK kallar det fram till årsskiftet. Vad som händer därefter vet nog ingen just nu. Allt beror på de sportsliga framgångarna i de matcher som återstår av säsongen.

Så nu väntar bortamatch i Uppsala mot Sirius som lite överraskande vann sin senaste match i Allsvenskan mot topplaget Djurgårdens IF (1-0).

Senast vi mötte Sirius var 22 maj i år hemma på Jämtkraft Arena. En av de två segrar vi tagit denna säsong i Allsvenskan. Matchen slutade då 3-0 till ÖFK efter mål av Patrick Kpozo, Blair Turgott och Felix Hörberg.

Hur det slutar denna gången låter jag vara osagt. Det är för många nya variabler som ska räknas in och jag vill inte ta ut något i förskott innan jag sett hur vi spelar under vår nya huvudtränare.


MATCHFAKTA

  • Allsvenskan – Omgång 18
  • Motståndare: IK Sirius
  • Arena: Studenternas IP
  • Avspark: 15:00 – Lördag 11 September 2021
  • Stream: Discovery+

Domare: Mohammed Al-Hakim
Assisterande 1: Niclas Ivarsson
Assisterande 2: Christian Tennstedt
Fjärdedomare: Erik Skotte

ÖFK-fans som inte är på plasts i Uppsala samlas på O’Learys Östersund!


BORTAMATCHINFORMATION

Hur sjukt det än låter är IK Sirius vårat närmaste lag geografiskt så vi går all in! Bortamatcherna i Uppsala brukar oftast vara publikdragande och några pratar skämtsamt och derbystämning.

Fullsatt buss avgår från Jämtkraft Arena 06:30. Inga platser kvar tyvärr.
Kommer även gå bilar söderut under dagen och som vanligt sluter många exiljämtar upp på plats.
Jag förväntar mig en relativt stor ÖFK-klack. ÖFK är väl ensam om att ha större och bättre bortaklack än hemma?
Förväntar mig ett jäkla drag och håll-i-gång och det kommer bjudas på en del överraskningar som det låter.

ÖFK-fans laddar upp på hemlig plats i Uppsala under dagen. Skicka PM för information.


FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Inför denna omgång kommer jag inte plocka ut någon startelva, jag kommer inte analysera något spel och inte heller spekulera i vilka som är skadade eller tillgängliga.

Varför? Dels för att det är omöjligt, jag behöver en match för att se hur vi spelar under nya huvudtränaren. Jag behöver veta mer hur han tänker och hur han satsar med laget. Spekulationsprocenten skulle bli allt för stor om jag skulle börja gissa inför denna omgång. Sedan kan det vara skönt för tränaren och laget att få jobba ostört utan några som helst spekulationer.

Det jag vill se är ny frisk energi och en mer tydligare spelidé än det Amir bjöd på (mer om Amir längre ner). Självklart vill man se något nytt, att spelare lyfter sig och att man ser att laget tagit steg framåt. Jag vill helt enkelt se förändring och lite modigare anfallsspel som resulterar i fler avslut och förhoppningsvis fler mål framåt.

Vi har alltså gjort 2 mål på 8 bortamatcher denna säsong. 2 mål på 8 matcher!! Kan vi öka det med några hundra procent i morgon är jag nöjd.

Det vi vet med all säkerhet är att Aly Keita är tillbaka från oroligheterna och tränade med laget under gårdagen.
Blair Turgott spelade sin sista match för Jamaica under landslagsuppehållet i går och förväntas ansluta med laget i Uppsala (om jag förstått rätt). Malcolm Stolt har varit förkyld under början av veckan men ska vara på bättringsvägen.

Förväntar mig någon form av intervju eller statusuppdatering från Östersunds FK under dagen inför matchen så håll koll på deras officiella kanaler.


FÖRUTSÄTTNINGAR – IK Sirius

IK Sirius huvudtränare Daniel Bäckström berättar på IK Sirius YouTube-kanal att spelarna haft 3 dagar ledigt och att man dras med några tuffa skador.


Skadelista Sirius:

MålvaktDavid Mitov NilssonLjumske
FörsvarareTim BjörkströmFraktur/hand
MittfältareSam LundholmRehab
MittfältareAdam HellborgStukad fot
AnfallareAron BjarnarsonRehab

Svåraste avbräcken blir så klart David Mitov Nilsson (beräknas borta september ut) som varit riktig bra för Sirius denna säsong. Även tråkigt att gamla ÖFK-profilen och Sirius lagkapten Tim Björkström missar matchen.

I målet får vi istället se 19-årige Hannes Sveijer. Hannes har tidigare stått en match i Allsvenskan i år (90 minuter,19 juli 2021). Bortamatchen mot Djurgårdens IF där IK Sirius förlorade med hela 5-1.

Rätt tuffa förutsättningar för ett IK Sirius som också är i poängbehov för att inte bli indragen i bottenstriden.


FÖRVÄNTAD MATCHBILD?

Väldigt svårt att säga hur det kommer att se ut. Huvudtränare Daniel Bäckström förväntar sig att Sirius kommer ha bollinnehavet och kommer jobba mycket med att förhindra kontringar. Han säger sig ha bra koll på vad Per Joar Hansen har presterat tidigare.

Vi får vänta och se hur matchen utspelar sig helt enkelt. Jag tycker Östersund har en bättre backlinje, om vi kan prestera en bra och balanserad match där vi även är starka på mittfältet tror jag vi har stor chans att vinna.

Vi får dock se upp med Sirius anfallare i Yukiya Sugita och Christian Kouakou som förväntas starta. Sugita var bra mot Djurgården och kan vi stoppa honom med en punktmarkering av Sam Mensiro eller liknande så har vi stor chans att ta 3 poäng på Studenternas IP.