Allt framåt på Bravida!

Vi ligger sist i tabellen, vi behöver 3 poäng men hur gör vi det mot ett formstarkt BK Häcken? Vi litar på att Amir och Jussi har en plan för det.

Förhoppningsvis har de scoutat BK Häcken på ett bra sätt och framförallt tittat på deras europaspel mot Aberdeen där de åkte på storförlust med hela 5-1 i första matchen.

Jag hade satsat på en offensiv, snabb och teknisk 4-3-3 uppställning på Hisingen idag.


MATCHFAKTA

  • Allsvenskan – Omgång 14
  • Motståndare: BK Häcken
  • Arena: Bravida Arena
  • Avspark: 15:00 – Söndag 8 augusti 2021
  • Stream: Discovery+

Domare: Kaspar Sjöberg
Assisterande 1: Daniel Gustavsson
Assisterande 2: Christian Tennstedt
Fjärdedomare: Haris Memisevic

ÖFK-fans som inte är på Hisingen samlas på O’Learys Östersund!


FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Skador/rehab: Rewan Amin, Kalpi Ouattara, Marco Weymans, Nebiyou Perry
Avstängda: Noah Sonko Sundberg
Oklart: Sam Mensiro, Simon Kroon

Truppen ser bättre ut än på ett bra tag, vi borde till och med kunna fylla bänken idag på hyfsat skadefria spelare.

Charlie Colkett is back!
Ett tillskott till truppen är Charlie Colkett som i en intervju sägs ha anlänt till Östersund tidigare i veckan.
”You arrived earlier this week and had some time to prepare with the team”. Det sades tidigare att han skulle ansluta sig till truppen nere i Göteborg. Kanske är det även så de menar och att han haft chansen att träna med laget 1-2 gånger på Bravida i så fall?

Det finns även tecken på att Charlie går direkt in i startelvan. Rätt eller fel? Det kan man nog diskutera en hel del om. Kanske hade varit bättre att avvakta, låtit fysioteamet gjort en validering likt den som görs efter vinteruppehållet för att sedan spela in honom försiktigt igen för att förhindra skador. Men jag förlitar mig på att ledarstaben tar rätt beslut hur det än blir.

Backlinjen
Med Noah Sonko Sundberg avstängd så kommer man med största sannolikhet att plocka ner Ssewankambo som mittback igen där han gjort ett riktigt bra jobb. Men med bristen på centrala mittbackar tror jag att man går ifrån 3-backslinjen idag och kör en mer flexibel 4-backslinje istället med Hörberg, Ssewankambo, Haugan och Kpozo.

Jag tror ändå vi kommer att få se Hörberg och Kpozo ta chanser att gå högt i banan när det finns tillfälle.

Mittfältet
Jag räknar kallt med att Charlie startar på mittfältet idag, om så är fallet ska han spela centralt i banan där han är som bäst. Förra säsongen blev det mer att han hamnade på sidan av. Om vi nu ska gå all in på Charlie så ge han de bästa möjligheterna att utveckla och bevisa sin talang.

På vänster sida väljer jag Henrik Bellman som jag tycker fungerar bra med Patrick Kpozo på den kanten, han är även snabb och hårt arbetsvillig vilket kommer att behövas.

På höger sida har jag valt att sätta Simon Kroon, jag vill ha honom på mittfältet och inte i anfallet mest för att han är skicklig att ta emot och vända med bollar. Han kan även servera riktigt bra djupledsbollar till de tre anfallarna (precis som jag förväntar mig att Charlie och Henrik också kommer göra). Mot Häcken behöver vi ett tekniskt starkt mittfält.

Anfallet
Centralt stoppar jag in Sebastian Karlsson Grach som jag tycker går från klarhet till klarhet. Vill gärna se honom flexibel här och får gärna gå ner och möta bollar från mittfältet då och då.

På vänster sida har jag valt att starta med Ahmed Awad som jag tycker är en av Östersunds mest underskattade spelare. Han har gjort 1 mål och 1 assist på sina 34 spelade minuter i Allsvenskan i år. Han är en bra och balanserad offensiv spelare som kan skapa mycket själv men också dra isär vänsterkanten för att hjälpa Bellman och Kpozo. Jobbar hårt och är bevisligen en bra hörnläggare. Vill se mycket mer av honom, jag tror han kan bli höstens överraskning i ÖFK.

På höger sida har jag stoppat in Blair Turgott som behöver komma in mer i det aktiva spelet men efter tiden han haft i ÖFK får man väl ändå säga att hans stora svaghet är lagspelet, han är en ensamvarg på planen som helst vill göra allt själv. Vi behöver 11 spelare på planen och vissa matcher han spelat har han blivit så utanför att vi nästan spelat med en spelare mindre. Blair behöver få ett bättre tänk på hur han kan löpa, passa och positionera sig för att hjälpa lagkamrater också och inte bara sig själv. Eller så får han kompensera och göra några mål på de chanser han får.

Bänken
Bänken borde bestå av Sixten Mohlin, Ludvig Fritzson, Malcom Stolt, Nikolaos Dosis, Frank Arhin, Jerell Sellars, Francis Jno-Baptiste och möjligtvis Sam Mensiro om han är klar för att spela.

Byten
Jag är alltid för raka byten så länge man inte behöver ändra något taktisk formation.
I dagens match hade jag (i en perfekt värld) bytt in efter behov:
* Nikolaos Dosis mot Charlie Colkett
* Frank Ahrin mot Simon Kroon
* Malcolm Stolt mot Sebastian Karlsson Grach
* Ahmed Awad mot Jerell Sellars
* Henrik Bellman mot Ludvig Fritzson
Jag tror också myckte på att vara konsekvent och spela in spelare på dessa positioner, låta de konkurrera med varandra om positionerna. Nu vet jag att Amir nog också tycker så men tyvärr har skador och avstängningar ställt till det.

Förhoppningsvis slipper vi skador eller byten på backlinjen som jag förväntar mig kan göra +90 minuter.

Jaja, men hur ställer Amir upp?
Amir kommer gissningsvis att ställa upp 4-2-3-1 då han brukar ha ett mer defensivt tänk än mig, med både Dosis och Colkett som defensiva mittfältare för att ytterligare kunna trycka upp Kpozo och Hörberg i banan.
Jag tror och hoppas att man går ifrån 3-backslinjen idag då i alla fall jag inte hittar någon bra formation för det.

Klockan 14:00 vet vi!


FÖRUTSÄTTNINGAR – BK Häcken

Skadade: Rasmus Lindgren, Ture Widestrand, Erik Friberg, Ali Youssef, Nasiru Mohammed
Avstängda: Johan Hammar

Truppen: Peter Abrahamsson, Jonathan Rasheed, Joona Toivio, Valgeir Fridriksson, Tobias Carlsson, Oskar Sverrisson, Godswill Ekpolo, Martin Olsson, Yannick Adjoumani, Patrik Wålemark, Tobias Heintz, Gustav Berggren, Alexander Faltsetas, Leo Bengtsson, Samuel Gustafson, Benie Traore, Jasse Tuominen, Daleho Irandust, Alexander Jeremejeff.

Även Häcken har skador på bra spelare som ni ser här ovanför. Dock har de en lite bredare trupp då de även byggt för europaspel.
Nämnvärt är att Jasse Tuominen spelade 45 minuter i U21-matchen mot Falkenberg i måndags och är redo för spel igen efter en tids skada. Alexander Faltsetas är åter efter avstängning.

Häcken mötte senast Djurgården där de förlorade med 2-1. Ett ändå hyfsat resultat mot serieledarna. Min gissning är att de kommer gå för fullt för att ta 3 poäng mot Östersund idag. De åkte ut ganska enkelt mot Aberdeen i kvalspelet till Europa Conference League och har nu bara Allsvenskan att spela för.

Ser man till formtabellen ligger de på en 6:e plats sett till de fem senast spelade matcherna, Östersund näst sist.
Dock är Häcken ett av Allsvenskans sämsta hemmalag denna säsong men det är även Östersund så vi ska inte dra för stora växlar av det speciellt då Östersund just nu är Allsvenskans sämsta bortalag med endast två oavgjorda matcher.

En fördel för Östersund är att Häckens försvarsgeneral Johan Hammar är avstängd efter tre gula kort och det försvagar deras försvarsspel något. Ytterligare en orsak för Östersund att spela offensivt och med tre forwards.


Matchplan
Snabbt spel med ett flexibelt mittfält och anfall där alla jobbar för varandra. Jag skulle gärna se att vi försöker hålla i bollen i backlinje och på mittfältet mer än vad vi gjort innan, vårat bollinnehav måste bli bättre.

Hoppas också att Sebastian Karlsson Grach kan droppa ner och nypa fast några bollar i anfallet och spela runt till de alternativ som finns. Jag vill se honom och Colkett äga mitten av planen.

Häcken har en del snabba spelare speciellt på kanterna och jag tror vi kan förvänta oss en hel del inlägg på Jeremejeff samt offensivt kantspel från Leo Bengtsson och Patrick Wålemark.

Väder
Det ser ut att bli strax över 15 grader varmt, sol med lite moln. Ett helt ok väder för spelarna att prestera i.

Förväntan
Jag förväntar mig ett ÖFK som krigar för poäng. Dock vill jag inte att man stressar och slarvar utan tar det lugnt och professionellt. Det är viktigt att ta bra beslut och vårda bollen. Våga!