Extremt svåra förutsättningar!

Idag spelar Östersunds FK sin 12 omgång i Allsvenskan. En match som spelas på Jämtkraft Arena mot ett bra Halmstads BK. Det blir en svår match för Östersund kanske mest på grund av skadeläget och de avstängda spelare som inte finns till förfogande.

Detta blir en match där Amir Azrafshan verkligen kommer få bevisa för alla i Östersund vilka fotbollskunskaper han besitter, mer om det längre ner.


MATCHFAKTA

Domare: Victor Wolf
Assisterande 1: Per Rehnlund
Assisterande 2: Andreas Svensson
Fjärdedomare: Magnus Römo Mella


FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Förmodad skadade: Rewan Amin, Kalpi Ouattara, Marco Weymans, Nebiyou Perry, Simon Kroon, Ahmed Awad, Sam Mensiro.
Avstängda: Eirik Haugan, Ludvig Fritzson
Tjänstledig: Charlie Colkett

Med en hårt decimerad trupp och ingen möjlighet att värva spelare så står nu Östersunds FK och Amir Azrafshan inför sitt svåraste prov hittills. Det gör att vår huvudtränare säkert haft en hel del huvudbry hur man ska formatera laget inför dagens match.

Rapporter från helgens träning berättar att det är högst troligt att Simon Kroon kommer stå över dagens match då han gick av lördagens träning med en befarad sträckt baksida.

De flesta av fansen verkar vara säkra på en 3-5-2 uppställning och möjligtvis denna:

Jag är personligen orolig för att 3-5-2 kan bli för avancerat och för energikrävande med en startelva som inte är helt samtspelt. Risken är att laget blir för baktungt och inte kommer kunna åstadkomma något framåt. Det krävs mycket tajming för att få wingbacks att fungera med både anfall och försvar.

Min åsikt är att försöka hålla spelet och formationen så enkel och så basic som möjligt för att få ut max av varje spelare. Så här hade jag startat:

Jag vet att många reagerat på Hörberg som mittback men hans snabbhet och speluppfattning är något som jag skulle vilja använda i det defensiva spelet. Jag använder honom hellre defensivt än offensivt där vi ändå har fler spelare att välja på. Jag vet att man testade Dosis som mittback i någon av träningsmatcherna tidigare i vinter med blandat resultat.

Jag hade också valt Stolt och Grach på topp tillsammans som förhoppningsvis kunde göra något av inlägg och långbollar.

Dosis och Sellars hade fått styra centrala mittfältet. Här hade jag Kroon och Dosis fram till i går då jag fick reda på att Kroon troligtvis är utanför matchtruppen på grund av skada.

Ahmed Awad är en annan spelare som jag skulle kunna tänka mig starta centralt med Dosis.

Ja hur den än blir så har Amir mycket att få till innan dagens matchstart.

Ett scenario som också varit i mina tankar är att spela med Sixten Mohlin i mål och använda Aly Keita som mittback.
Aly har otroligt bra fötter. Inte så trovärdigt scenario och kanske inte något man ska göra i en Allsvensk match? Men om det hade varit sista utvägen?

Hur som helst ser det ut som vi endast kommer ha tre spelare på avbytarbänken, Mohlin, Awad och Baptiste i mitt fall.

Förutsättningarna är minst sagt svåra!

FÖRUTSÄTTNINGAR – Halmstad BK

Halmstads huvudtränare Magnus Haglund visades ut senast mot Varberg (1-1) och får följa dagens match från läktaren. Det gör att rutinerade Pelle Olsson sköter matchen samt att HBK förstärkt tränarstaben med Johan Bergström från p19-laget.

Även gamla ÖFK-spelaren Thomas Boakye visades ut (billig utvisning) och slipper därmed möta sin gamla klubb idag.

Skadeläget i Halmstad är okänt för mig men vi kan räkna med att de kommer med sin bästa matchtrupp för dagen.

Jag tror vi kan räkna med att se ett HBK som ställer upp 4-4-2 med Marcus Antonsson och Sadat Karim på topp. ÖFKs mittbackar bör speciellt hålla koll på Antonsson som är det största hotet.

FÖRVÄNTAD MATCHBILD?

Min förväntan på Halmstad innan säsongen var att de kommer ta sina flesta poäng på hemma och sedan spela mer tillknäppt borta. Statistiskt ser det ut att stämma, 8 plockade poäng hemma och 4 poäng har man lyckats skrapa ihop på sina bortamatcher.

Min förväntan på ÖFK är att de ska överleva matchen, det är väldigt svårt att förutspå hur det kommer se ut med så många spelare borta. Jag hoppas ändå att man ska kunna hålla Allsvensk klass och inte göra bort sig allt för mycket speciellt om Halmstad backar hem och spelar avvaktande.

Historiskt har det blivit väldigt målsnålt när dessa lag mötts, jag tror trenden bryts där idag.

Vi ses på Jämtkraft Arena!