Processen som tappat fart

I dag möter Östersunds FK serietreorna Elfsborgs borta i Borås. Framför mig ser jag en svårspelad match för Amir där ÖFK behöver ta poäng för att inte helt fastna i botten. Men är tabellen viktig för ÖFK? Är resultaten viktiga? Eller är det den beryktade processen av klubbens sätt att spela och uppbyggandet av klubben viktigare?

Många frågor som jag tänkte försöka analysera i dagens artikel, men först tar vi den sportsliga biten som oftast är den roligaste och mest intressanta att prata om.


MATCHFAKTA

Domare: Kristoffer Karlsson
Assisterande 1: Andreas Söderkvist
Assisterande 2: Daniel Yng
Fjärdedomare: Fikret Buqa


FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Skador har varit en stor snackis bland ÖFK-fans senaste månaderna, man tycker att kommunikationen från klubben varit väldigt dålig och det har varit stora frågetecken kring bland annat Marco Weymans och Nebiyou Perry.

Vad det beror på att det kommuniceras så lite angående skador kan ju ha med flera orsaker att göra, GDPR har varit en teori, en annan är att man inte vill sänka värdet på matchtruppen. Vissa tror att man medvetet tystar och några tror att man helt enkelt inte har förmågan och förståelsen av vikten av att delge informationen.

I en perfekt värld så hade man gärna velat ha matchtruppen presenterad ett dygn innan match samt vilka som är frånvarande. Många andra Allsvenska lag klarar av det.

Hur som helst, skadeläget i laget är luddigt och det gör att jag inte helt kan spekulera i en startuppställning.
Men hade jag fått bestämma utifrån det material jag tror vi har tillgängligt så hade jag ställt upp med en 4-2-3-1 uppställning mot Elfsborg. Jag hade startat med Malcolm Stolt på topp som jag tycker används för lite.

Bakom Stolt hade jag haft Bellman, Kroon och Sellars. Tre kreativa spelare som jobbar hårt och kan göra det där extra, det skulle skapa förvirring och ställa höga krav på Elfsborgs försvarsspel. Att jag valt så offensiva spelare beror på att jag vill trycka ner Elfsborg i banan, jag vill inte att vi backar hem och bjuder motståndarna på ytor.

Som defensiva mittfältare har jag valt Ssewankabo och Mensiro.

Jag har även valt att spela Hörberg som högerback i denna match då jag länge velat se honom på en position som ger honom mindre ytor att täcka för att få upp kvalitén på det han gör ytterligare. Jag tror också att Hörberg är vår bästa högerback efter att vi tappat Mukiibi så det borde egentligen göra sig själv. Sellars kommer täcka upp den offensiva högerkanten bra.

Kommer Amir starta så? Mest troligt inte, jag tror vi kommer få se en mer konservativ startelva som liknar det vi såg mot IFK Göteborg. Hur som helst hoppas jag att vi kan få till en bra match.

FÖRUTSÄTTNINGAR – IF Elfsborg

Elfsborg kommer till match med avsaknaden av två nyckelspelare. Lagkapten Johan Larsson (högerback) som har en känning i låret samt Per Frick (anfallare) som är avstängd. Tidigare skador är Prince Isaac Kouame och Simon Olsson.

Att Elfsborg inte kommer till spel med dessa två nyckelspelare får man ändå säga försvagar förutsättningarna. Men Elfsborg har en bred och bra trupp så när matchen väl startar kanske det blir svårt att se någon skillnad. Det är väl mer spetskvalitén på Frick som är den stora nackdelen samt Johans ledarskap på planen.

Senaste matchen besegrades Örebro i den absoluta slutminuten, matchen slutade 2-1 till Elfsborg. Laget ställer ofta upp 4-2-3-1 eller 4-3-3.

Spelare i Elfsborg som jag vill lyfta extra är Frederik Holst, Rasmus Alm och Jeppe Okkels som jag tycker sett fina ut senaste matcherna.

i målet har de Tim Rönning som gjort en helt ok säsong. Linus Eriksson har gjort ett bra jobb som vanligt.

Så tillbaka till processen

Östersunds FK har som bekant en ny styrelse och en ny VD sedan något år tillbaka. Med den har vi också sett ett mer tillknäppt och introvert Östersunds FK som inte kommunicerar så mycket utåt när det gäller sportsliga mål och åt vilket håll klubben är på väg. En del kan så klart skyllas på pandemin men inte allt.

På det sportsliga planet pratas det mycket om “processen” där det viktigaste är att utveckla spelarna. Det gör att resultat och tabell får stå tillbaka då man iskallt räknar med att det kommer förbättras med tiden.

Det gör också att det sportsliga målet blir oerhört luddigt. Visst, jag köper att det kan vara en utvecklingsprocess mellan de Allsvenska matcherna, men när väl matchtruppen är uttagen och man går in i matchbubblan så ska det ALLTID vara en färdig produkt man ställer på planen. En produkt som vet vad som krävs och vad som behövs för att vinna matchen. En Allsvensk match får ALDRIG vara en process, experiment, test eller utvärdering.

Det måste spelarna ha klart för sig.

Denna säsong har vi tappat matcher och speciellt nu senast mot både Degerfors och IFK Göteborg så känns det som att spelarna inte riktigt har något att spela för. Det gör mig djupt oroad. Degerfors och IFK Göteborg är matcher som vi borde vunnit om vi bara haft rätt inställning och tydligare mål.

Det måste ställas högre krav och tydligare konsekvenser från styrelsen genom mer tydliga och uppsatta mål. Spelarna måste få mer att spela för. Att bara spela för klubbens process är mentalt fel för professionella idrottsmän och kan på sikt döda intresset och motivationen hos de som spelar för att vinna.

Jag önskar att man visade lite mer jävlar anamma i alla led från och med nu. Ha initialt mer förtroende för samtliga spelare, sluta curla och kör på men högre och hårdare krav. För det kommer vi medlemmar sätta på styrelsen framöver då vi märker att resultatet uteblir.

Idag vinner vi mot Elfsborg och det är f*n inte någon skräll!