Säsongens viktigaste seger, så här långt!

Så Östersunds FK avslutar vårsäsongen med en viktig 3-0 seger över IK Sirius. Sirius största Allsvenska förlust 2021 och Östersunds bästa match för säsongen.

Ja, Östersunds bästa match för säsongen, betydligt bättre än Örebromatchen trots mindre mål. Bättre spelmässigt, bättre taktikmässigt och bättre attitydmässigt.

Denna match hade jag äran att se matchen från Jämtkraft Arenas VIP-avdelning, trodde jag. Tyvärr är det ju pandemi vilket gjorde att jag fick nöja mig med att se matchen på storbildsskärm 20 meter från planen.

Som tur var via en speciallänk utan fördröjning. Upplevelsen var ändå fantastisk, att få se på fotboll tillsammans med fans och fotbollsintresserade igen. Tack Leffe Widegren och Markus Lindberg!

INFÖR MATCHEN

Båda lagens tränare besökte VIP-restaurangen och berättade lite om hur de tänkte inför matchen.

Sirius tränare Daniel Bäckström berättade att deras tre nycklar inför matchen var löpa, passa och jobba för varandra.
Deras matchplan var att ta tag i matchen och styra spelet. Målet var så klart att åka hem med tre poäng till Uppsala.

Östersunds tränare Amir Azrafshan var kanske något mer ödmjuk och tillknäppt i sina tankegångar. Att fortsätta utvecklingsprocessen och jobba hårt för varandra.

Östersund ställde för dagen upp med en något nykomponerad uppställning. Enkelt 4-4-2 och det skulle visa sig vara riktigt lyckat.

FÖRSTA HALVLEK

Matchen startar ungefär på det sättet Daniel Bäckström önskade. Sirius tog kommandot och bollade runt i sin egen backlinje och byggde upp ett rätt stort bollövertag de första 15-20 minuterna utan att egentligen skapa något än en falsk trygghet.

Tyvärr utgick Ronald Mukiibi skadad efter 25 minuter och in kommer Sam Mensiro. Samtidigt så känns det som Amir justerar spelet något och Östersund kommer in i matchen mer och mer. Framförallt fungerar samarbetet mellan mittfält och forwards bättre än tidigare. Både Simon Kroon och Blair Turgott jobbar större ytor och möter bollar på ett bättre sätt än tidigare matcher. Speciellt Turgott som jag kritiserat nu i några matcher.

Mot slutet av andra halvlek ser Östersund ut som det tyngre och mer harmoniska laget på planen och det resulterar också i ett mål.

Patrick Kpozo får välförtjänt nicka in bollen efter en mycket fin hörna av Felix Hörberg. Mål på övertid strax innan halvtidsvila är alltid skönt.

Jättekul att Patrick får betalt för det hårda jobb han lagt ner under 2021.

Jag är osäker hur många hörnmål vi gjort i dessa åtta matcher men känslan är redan betydligt fler än vad vi gjorde under hela förra säsongen. Borta är David Preece och borta är även alla konstiga varianter som gav oss gråa hår istället för mål.

ANDRA HALVLEK

Det var bra stämning och förväntansfullt inför andra halvlek. Det kändes avslappnat och tryggt, inte på grund av ledningen utan för att spelet såg riktigt bra ut. Framförallt vårat försvar som var riktigt, riktigt bra i första halvlek och avstyrde alla Sirius möjligheter.

I minut 58 byter ÖFK ut Simon Kroon som åter igen gjorde en bra insats. In kommer framtidshoppet Malcolm Stolt och får äntligen lite mer speltid än tidigare. Tycker att det ser väldigt bra och spännande ut.

Två minuter senare, 60 minuten rycker Blair Turgott på en kontring efter ett fint pass av Henrik Bellman och kan väldigt enkelt placera in 2-0. Kanske att Sirius tryckte på något naivt för att få in en kvittering, något som straffade sig mot ett omställningssäkert ÖFK.

Sirius spel faller platt och Uppsalalaget går helt ifrån sin matchplan, mycket tack vare Östersunds höga press och jämna spel över hela planen.

Att man är bra över hela planen är den stora skillnaden i denna match jämfört i många av de matcher där vi spelat med 3-backslinje. Jag tror det beror mycket på att mittfältet känner sig tryggare med en fyrbackslinje.

En annan stor orsak är bland annat att Felix Hörberg fick kortare ytor att jobba på och det resulterar direkt i högre kvalité framåt.

Det visar sig i minut 71 då han enkelt och resolut skjuter in 3-0 och segermålet efter en assist av Blair Turgott.

1 mål och 1 assist av Felix Hörberg, snacka om utväxling av taktiskt byte. Och äntligen en assist av Blair Turgott som är ett bevis på att han i denna matchen också var mycket mer inblandad i spelet än tidigare. Han har även fler bollkontakter än tidigare matcher, 30 st. Vilket fortfarande är för lite men 8-10 mer än tidigare.

I denna match slipper vi också de sena byten som Amir har vant oss vid.
Matchens senaste byte var Nikolaos Dosis som bytte av Frank Ahrin i 70 minuten.


ANALYS

Jag klassar denna seger som säsongens viktigaste hittills. Att gå på sommarledighet med en seger och 3 färska poäng gör så mycket för alla inblandade. För spelare, ledare, fans och förhoppningsvis även sponsorer.

Detta är som sagt även Sirius största förlust i Allsvenskan 2021 och näst största totalt under året. 2-6 förlusten mot Djurgården i en vänskapsmatch 24 februari.

Sirius fick även mycket hård kritik från sina egna fans efter matchen på sociala medier. Tufft för Uppsalalaget som nu har 5 raka matcher utan vinst.

För Östersunds del så var detta första segern på 5 matcher. Som jag sagt tidigare tycker jag att vi gett bort många av de poäng som vi redan spelat om, i min värld borde vi haft 16 poäng om vi bara besegrat Kalmar, Mjällby och Varberg.

16 poäng hade gett oss en tredjeplats. Allsvenskan är fruktansvärd jämn.

Nu går laget på ledighet för att sedan komma tillbaka och köra igång igen. Förhoppningsvis har vi några träningsmatcher inplanerade under uppehållet.

Och framförallt om allt går vägen så har vi troligtvis även publik på matcherna framöver igen. Som jag längtar!!