Let’s get Sirius!

Sista omgången innan EM-uppehållet och sista chansen att ta poäng och få huvudet över vattenytan igen innan spelare går på semester och landslagsuppdrag.

Efter 4 raka förluster är så klart behovet av att ta poäng stort. Östersund behöver ligga några platser högre upp i tabellen till omstarten senare i sommar. Omgång 9 spelas 3-5 juli och Östersund möter då Degerfors IF borta på Stora Valla.

Varför Östersund nu sitter med 4 raka förluster beror på lite olika saker.

  • Mot Varberg tappade vi ledningen och lyckades inte försvara oss så bra som vi brukar.
  • Mot Mjällby var vi bra men lyckades inte göra mål trots bra tryck.
  • Mot Djurgården som enligt mig är Allsvenskans bästa lag just nu hade vi problem med avsluten trots några nästan-lägen.
  • Mot AIK släppte vi in två enkla mål och lyckades inte komma tillbaka trots att vi hade stora delar av matchen i 60 minuter där vi bland annat fick ett mål bortdömt för off-side.

Vi har varit väldigt nära i samtliga matcher förutom Djurgården men det räcker inte. Poängen måste in!

Mot Sirius måste vi vinna, vi måste ta 3 poäng. All press på oss!


MATCHFAKTA

Domare: Bojan Pandzic
Assisterande 1: Robin Wilde
Assisterande 2: Daniel Yng
Fjärdedomare: Magnus Römo Mella


FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Ja när man inte har möjlighet att besöka träningarna så känner man sig ganska isolerad nuförtiden.

Tidigare Allsvenska säsonger fick vi ofta videouppdateringar och intervjuer från träningarna, nu får vi nöja oss med pod-format i bästa fall och det blir inte samma sak. Några skrivna uppdateringar får vi sällan via Östersunds FK:s hemsida.

Jag förstår att det blir svårt att locka sponsorer när inte ens den inbitne supportern vet vad som händer i klubben. Klubben känns inte levande.

Uppdateringen av truppen har varit dålig sista tiden. Jag vet till exempel fortfarande inte varför Ronald Mukiibi inte var med i matchtruppen mot AIK?

På tal om Ronald Mukiibi så kan detta vara sista matchen han gör med Östersunds FK då hans kontrakt går ut i 30 juni.

Någon information om hans kontrakt har vi heller inte fått någon uppdatering om. Det enda vi vet där är svaret han gav Discovery+ ”- Vi får se, det är Gods plan som gäller”

Östersunds FK har även fått ett avhopp från ÖFK:s bolagsstyrelse här i veckan, inte ett ord på Östersunds FK:s hemsida.
Magnus Sidén kliver av efter bara 2 månader.

Jag har idag valt att kliva av min roll som ledarmot i ÖFK Elitfotboll AB. Ett beslut som var lika ledsamt som nödvändigt då jag inte delar styrelsens framtida strategi. Jag önskar klubben allt gott framåt!

Magnus Sidén, Privat Facebook-inlägg

Nog om tråkigheter men det hör ändå till förutsättningarna tycker jag.

Om vi bara håller oss till de sportsliga förutsättningarna så var hela 8 spelare utanför matchtruppen mot AIK, många av dessa startspelare. Så att vi ändå lyckas pressa AIK som vi gör ska vi vara stolta över och ett bevis på att Amir har lyckats utveckla hela truppen.

Till denna match hoppas jag att Noah Sonko Sundberg och Ronald Mukiibi är tillbaka så vi får vår lyckade trebackslinje komplett igen. Jag vill helst inte att vi släpper in lika billiga mål som mot AIK igen.

Framåt hoppas jag på ett mer samarbetsvilligt anfallspar i Perry och Stolt, jag tror det skulle ge mer framåt än det vi sett av Turgott då han blir för ensam och isolerad med för få bollkontakter. De senaste fyra matcherna har det statistiskt sett ut som vi spelat med en spelare mindre. Så det vill jag se förbättras.

Vill man ändå starta med Turgott så kör 3-4-3 i så fall med Turgott längst uppe till höger, Stolt i mitten och Perry till vänster. Något liknande detta. Där Perry och Turgott droppar ner i banan och blir länk mellan mittfält och Stolt.

Lita på våra försvarsspelare och vår målvakt!

Men som sagt bara spekulationer i vilka som kan spela då jag inte känner till läget i truppen.


FÖRUTSÄTTNINGAR – IK Sirius

Även Sirius har gått tungt på slutet efter en stark inledning. Uppsalaklubben har dock fått med sig några oavgjorda resultat. Man har innan matchen på lördag parkerat på en 9:e plats i tabellen och -1 i målskillnad.

Omgång 6: IFK Göteborg 2-2 IK Sirius
Omgång 5: IK Sirius 0-2 IF Elfsborg
Omgång 4: Hammarby IF 3-2 IK Sirius
Omgång 3: IK Sirius – Kalmar FF 1-1

Spelmässigt så har jag benämnt IK Sirius som Allsvenskans lurigaste lag och det fortsätter jag med, de är väldigt löpstarka och ger aldrig upp. När man ser laget spela så är det som att titta ner i en myrstack, det rör sig överallt och hela tiden. Det gör att Östersund måste ha löpstarka spelare på planen.

Taktiskt så har man spelat både 3-4-3, 3-5-2 och 4-3-3 så ett väldigt flexibelt lag som kan växla bland dessa uppställningar mitt under matchen om så behövs.

En nyckel till framgången har varit målvakten David Mitov Nilsson som spelat riktigt bra och toppar lagets betyg hos SofaScore [7.29]. Även mittfältaren Marcus Mathisen har imponerat på mig med SofaScore [7.20].

Framåt måste vi se upp med nyförvärvet från IFK Göteborg, Christan Kouakou som leder den interna skytteligan med 4 mål. 2 av målen senast mot IFK Göteborg.

Flaggar också för Ekin Bulut som är en liten favorit hos mig. Nu har han inte fått så mycket speltid i Sirius än men har ändå lyckats göra 1 mål på de få minuter han fått spela.

Förra säsongen i Ettan Norra gjorde han 22 mål på 27 matcher för Vasalund och var en stor bidragande orsak till lagets avancemang till Superetta.

I övrigt bör vi också se upp med Jamie Roche, Jacob Ortmark och Alex Björnström.

Sedan får vi inte glömma bort Sirius lagkapten Tim Björkström som tillhörde Östersunds FK 2017 (Utlånad från Djurgårdens IF).


ANALYS

Jag förväntar mig en taktisk och väl genomförd match från båda lagen. Jag tror det kommer finnas likheter med matchen mot Varberg.

I övrigt har jag svårt att spekulera i matchen då det inte finns så många variabler att gå på. Även Sirius har fattigt med information om truppstatus. Vi får helt enkelt vänta och se.

Kör bara!