AIK obesegrade på Jämtkraft Arena

Östersunds FK har aldrig lyckats besegra AIK på Jämtkraft Arena. Det har egentligen aldrig ens varit nära, inte ens 2018 när AIK:s Enoch Kofi Adu blev utvisad i fjärde minuten.

Det har Östersunds FK tänkt ändra på i omgång 7. Nu går man för att ta första segern hemma mot AIK. Finns chansen? Absolut! Det är ett något vingskjutet AIK som kommer upp till Jämtland, bland annat utan avstängde Sebastian Larsson.

MATCHFAKTA

Domare: Adam Ladebäck
Assisterande 1: Niklas Nyberg
Assisterande 2: Daniel Yng
Fjärdedomare: Magnus Römo Mella


FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Mot Djurgården i måndags var två spelade isolerade efter positiva coronatest. Under veckan har det inte rapporterats några nya fall och som det ser ut är läget under kontroll.

I övrigt kan vi förvänta oss att sedan tidigare skadade spelare är utanför matchtruppen: Rewan Amin, Kalpi Ouattara, Marco Weymans, Jerell Sellars.
Osäkert med status på Noah Sonko Sundberg, Simon Kroon, Ahmed Awad.
Troligtvis också osäkert med Isak Ssewankambo som utgick med lårskada mot Djurgården.
Inga spelare är avstängda.

Jag tänker inte spekulera i någon startelva denna gången eftersom jag inte vet hur skadeläget är med tanke på oviss smittspridning. Men jag ser gärna att man startar med 11 spelare som jobbar för varandra, som har mycket rörlighet och där alla är engagerad i matchen. Vi har inte råd att parkera Blair Turgott själv uppe vid backlinjen igen som vi gjorde mot Djurgården. Alla måste bidra.

Det finns absolut en chans att besegra AIK på Jämtkraft så länge Östersund spelar som de gjorde mot Örebro, Malmö och delvis Djurgården. Speciellt då AIK själva har väldigt svårt att få resultat på sina chanser vilket kan gynna vårat försvarsspel som jag tycker är ett av de bättre i Allsvenskan.

Det skulle vara väldigt bra för moralen att ta tre poäng och klättra några placeringar inför den sista matchen nästa lördag mot Sirius. Förlust på måndag och vi kan vara i bottenträsket över uppehållet och det är inget jag är särskilt sugen på.

Jag hoppas spelarna sitter på samma känsla. Jag hoppas också att ingen stämplar ut i förtid till ledigheten genom att dra på sig rött kort. Det brukar vara rätt tufft spel mot AIK. Tufft men underhållande.

FÖRUTSÄTTNINAR – AIK

För AIK handlar det om att åka upp till Jämtland och göra det som förväntas, att ta 3 poäng. Nu tror jag AIK är för rutinerade för att bara åka och ställa ut skorna, de vet bättre än att underskatta så jag förväntar mig en riktigt bra match.

Osäker på tillfälliga skadeläget i AIK men Nabil Bahoiu klev av senast mot Malmö så han känns osäker.
Erik Kahl och Filip Rogic skadad sedan tidigare och spelar först efter sommaruppehållet
Sebastian Larsson avstängd, vilket känns som en stor fördel för Östersund.

I övrigt kan vi nog förvänta oss ungefär samma uppställning som de startade med mot Malmö.
Min gissning är att Ofori startar istället för Larsson och Radulovic istället för Bahoui.
Goitom blir en supersub som Östersund får se upp med i slutet av matchen.

ANALYS

Jag tror precis som vanligt när dessa två lagen möts att det blir en hård och fysisk match med många kort. Inte förvånad om det dyker upp något rött kort till och med.

I övrigt så tror jag det finns många i Östersund som vill spänna musklerna lite extra. Tänker i första hand på Nebiyou Perry, Patrick Kpozo och Noah Sonko Sundberg som tidigare spelat i AIK.

Det är nog lika med Sotte i AIK, han vill nog inte gärna förlora mot sitt gamla lag. Tyvärr är AIK:s andra spelare med ÖFK-meriter skadad (Filip Rogic).

Det blir även en match i matchen mellan Erick Otieno och Patrick Kpozo om titeln Allsvenskans bästa ytterback.
Eller kanske borde säga näst bästa för förstaplatsen är väl ändå Aslak von Witrys? Även om de flesta i AIK kanske inte håller med? Otieno är en värdig ersättare till skadade Kahl som annars varit otroligt bra de matcher han spelat denna säsong.

Vädret? Det ser ut att bli regn och ca 7 grader varmt under matchkvällen.

Jag tänker inte bjuda på några speciella nycklar som Östersund behöver hålla sig till den här matchen, däremot vill jag se att man tar steg framåt från det vi sett tidigare. Vi får inte bjuda bort fler poäng, det har vi inte råd med.

Som ÖFK-fan vore det underbart att få ta första segern mot AIK hemma på Jämtkraft. Ta chansen!