Slaget vid Listerlandet II

För andra gången 2021 så beger sig Östersunds FK ner mot Listerlandet för att möta Mjällby AIF. Denna gång i Allsvenskans omgång 5.

Vid det tidigare mötet i Svenska Cupens gruppspel gick Östersund segrande ur slaget med en 1-0 vinst.

Hur går det denna gång? Oklart!


MATCHFAKTA

Domare: Kaspar Sjöberg
Assisterande 1: Marcus Lundgren Klitte
Assisterande 2: Simon Kristensson
Fjärdedomare: Adi Aganovic


FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Skadade: Rewan Amin, Jerell Sellars, Marco Weymans, Kalpi Ouattara
Åter från avstängning: Frank Arhin

Östersund har i veckan tränat på naturgräs i Krokom för att förbereda sig så gott man kan. Det har inte rapporterats om några skador eller sjukdomar i laget så vi kan förvänta oss en liknande startelva som mot de tidigare matcherna i Allsvenskan. Nu när Frank Arhin är tillbaka efter avstängningen så gissar jag att han startar på mitten bredvid Henrik Bellman och Isak Ssewankambo. Frank energi saknades mot Varberg. Kan väl också bli så att Ludvig Fritzson kliver in på mitten istället för Henrik Bellman.

Jag tänker inte spekulera allt för mycket i hur Amir väljer att starta denna match, det får bli som det blir känner jag. Det är lite upp till bevis, nu ska vi studsa tillbaka.

Däremot hoppas jag att vi har bättre energi i laget än vad vi hade hemma mot Varberg som var ett riktigt bottennapp, mycket tack vare Varbergs disciplin i sin egna matchplan. Amir har i veckan kritiserat sina egna spelare för att de inte höll sig till Östersunds matchplanen mot Varberg, förhoppningsvis har man diskuterat igenom det till helgens match.

Östersund reste söderut redan i går vilket innebär att de borde få en dag till lite lugnare träning och genomgång idag.

Östersund spelar borta redan på onsdag igen mot Djurgården på Tele2 Arena och vad jag förstått så reser man inte hem mellan matcherna utan kommer fortsätta befinna sig någonstans söderut. Klokt beslut.


FÖRUTSÄTTNINGAR – Mjällby AIF

Mjällby tog sin första seger för den Allsvenska säsongen mot Degerfors IF hemma för en vecka sedan.
Det gör att Mjällby just nu ligger på 4 poäng i tabellen, 1 poäng efter Östersund.

Mjällby har spelat 3-4-2-1 de två senaste matcherna och har vad jag kan se haft mer fokus på försvarsspelet än de inledande matcherna. Kanske behöver de hitta en större trygghet bakåt för att sedan bygga mer offensivt igen.

Jag tycker inte årets upplaga av Mjällby ser lika bra ut som förra säsongen och mycket beror väl på att Marcus Lantz är borta. Det har gjort Mjällby till ett mer kämpande och något långsammare lag av det jag sett hittills i år.

Man är inte lika flexibla och omställningsbar, däremot tycker jag man spelar mer aggressivt och fysiskt.

Mjällbys nuvarande tränare Christian Järdler berättar i en intervju på klubbens egna sida att vinsten mot Degerfors inte innebär så mycket för förberedelserna mer än att stämningen blir piggare och gladare, att spelarna får mer energi.

Han tycker också att Östersund har underskattats mycket i media då de är ett bra lag med mycket Allsvensk rutin.

Läs hela intervjun här:
https://www.maif.se/nyheter/?ID=105037&NID=790743

Spelare att se upp med i Mjällby:

Jacob Bergström
Anfallare som är lite av en personlig favorit. Jag tycker han har kvalitéer för att spela i ett betydligt bättre lag (och liga) och är lite förvånad att han fortfarande är kvar i Mjällby. 26 år och 192 cm lång. Adil Kizil, kolla! Tror det finns en del kvar att utveckla där. Bara att bjuda 25 barkisar! Eller ska vi säga 30 barkisar (och en tårta för att vi tar risken)? De går ju åt.

David Löfqvist
Lagkapten och otroligt rutinerad, 34 år och 189cm med många matcher i ryggsäcken. Lugn och trygg.
Lite av en spelfördelare och dirigent. Gör mycket jobb i det tysta. Meriter från bland annat Malmö FF och Parma.

Enoc Adu & Andreas Blomqvist
Som kommer styra mittfältet och balansera laget. Saknar topp-prestationer än så länge denna säsong men kvalitén finns. Kan även vara Varbergs svaga länk tillsammans med deras målvaktshuvudbry (läs mer längre ner).

Joel Nilsson
Otroligt snabb spelare som kommer utmana på Patrick Kpozos kant, frågan är om Fritzson hänger med här eller om det är bättre att ha en snabb Henrik Bellman som kan assistera Kpozo.


ANALYS

Jag tror vi kommer få sen en hård och fysisk match där Östersund kan stå för teknik och finess om man vill. Jag tror också båda lagen kommer spela en hel del på raka genomskärningar och kontringar. Lagens snabba spelare kommer få visa upp sig.

För Östersunds del gäller det att vara mer kompakt än mot Varberg så man får upp tempot på ett bättre sätt.

Jag tror på en match med många gula kort och många hörnor. Ser lite Hawaii-fotboll framför mig och då känns det tryggt att vi har den backlinje vi har samt att vi har två bra målvakter i truppen.

Jag tänker inte skriva upp denna match för Östersunds del. Speciellt inte efter hur det såg ut mot Varberg.
Jag har tippat denna matchen 1-1 i mitt tips inför omgång 5. Visst har jag fortsatt förtroende för Östersund men de har en hel del att bevisa. Vinn denna match och vi kan överraska mot Djurgården på onsdag.


5 nycklar som Östersund behöver följa för att vinna matchen:

🔑 Fortsätta ta tillvara de fasta situationerna som man gjort de senaste matcherna. Mål på hörna igen? Hade ju varit riktigt trevligt. Annars tar jag gärna ett frisparksmål med, det var ett tag sedan.

🔑 Inte slarva med bollen. Vara noga med passningar och nedtagningar. Mjällby kommer jobba hårt på andrabollar då det var något som de kunde gjort bättre vid årets första match. Det vill de garanterat göra bättre nu.

🔑 Gärna spela rakt och snabbt central. Enoch Adu är 30 år och inte världens snabbaste på omställningar. Har även tappat bollen några gånger då man pressat honom. Jag tror han haft bättre dagar. Lägg utsparkar och långbollarna mot honom så vinner vi luftdueller/andrabollar där. Mycket av det här gäller även Andreas Blomqvist, även han har tappat många bollar. Får vi centrala mittfältet ur balans med snabbt spel och många vunna andrabollar tror jag vi har en chans att komma igenom med många avslut.

🔑 Som tidigare matcher, titta mindre på boll och mer på ytor/motståndare, det skapar ett snabbare tempo i passningar och löpningar. Grundläggande som ändå behöver påpekas då det är oerhört viktigt.

🔑 Ta många avslut mot mål, Mjällby är det enda lag i Allsvenskan som roterat målvakt denna säsong. Det beror mest på att de har en inlånad målvakt från AIK (Samuel Brolin 20 år, 202cm) som de behöver lufta ibland. Han har dock gjort det bra i de matcher han spelat. [7.1 SofaScore] rank senast mot Degerfors IF.
Det skapar lite huvudbry för Mjällby som så klart hellre vill spela med sin egna målvakt Carljohan Eriksson [6.65 SofaScore], 26 år, 191cm. Det i sig skapar en osäkerhet i lagets försvar. Skulle vi fråga dem skulle de säkert säga att så inte är fallet, men det gör det. Vem som står mot Östersund är oklart men jag gissar att Samuel Brolin får fortsatt förtroende då han gjorde det riktigt bra mot Degerfors.


Rekommenderad läsning:
Tippar omgång 5 – Allsvenskan 2021