Tippar omgång 5 – Allsvenskan 2021 (Rättad)

Äntligen är vi framme vid omgång 5. Förra säsongen blev vi bortskämda med tätt och komprimerat matchprogram på gott och ont. Denna säsong är det en vecka mellan matcherna igen och det känns som en evighet.

Men det som väntar på något gott. Här kommer mitt tips för omgång 5


Hammarby IF – IK Sirius
Tips: 2-1
Svårt att tippa då jag tycker att Hammarby underpresterat en hel del i de senaste matcherna samtidigt som jag fortfarande inte riktigt vet var jag har Sirius. Men jag tippar en seger för hemmalaget för styrkan på papperet och teorin så får vi se sedan hur det ser ut i praktiken. Sirius har startat bra och vill säkert vinna denna matchen med.
Kanske gradera med kryss?

Resultat: 3-2
Såg delar av matchen och det såg väl ut ungefär så som jag trodde, kunde blivit oavgjort mot slutet men Bajen något bättre. Tycker fortfarande att man underpresterar. Finns liksom bara anfall eller försvar i Hammarby, det balanserade mittfältsspelet saknas, att kunna hålla i bollen och vila då och då. Nu blir det mest anfall eller försvar. Kanske att man blir lite för ivrig när man får bollen? Har fortfarande dålig pejl på Sirius, tycker de springer runt som myror i en myrstack och är överallt på planen men kanske inte alltid får ut så mycket av det jobb de lägger ner.


IFK Göteborg – BK Häcken
Tips: 1-3
Alltså här måste ju Häcken vinna? Häcken har haft en tung inledning men ser inte hur de skulle kunna tappa mot Roland Nilssons IFK Göteborg. Blåvitt är ett mittenlag enligt mig, om ens det. Uppskrivet och hyllat av många inför säsongen men jag har tippat dem på en 9:e plats i år. Tror inte ett dugg på deras satsning på gamla återvändare och orutinerade tränare. För några år sedan krävde jag föryngring, in kom Poya Asbaghi och var så nära att lyckas fram till att klubben började plocka in gamla spelare igen. Men gjort är gjort. Blåvitt borde göra allt för att värva Joakim Persson från Varberg, det hade varit perfekt match.
För Häcken gäller det bara att gå ut på planen och göra det enkelt.

Resultat: 1-1
Två lag som verkligen inte mår bra spelmässigt, många långbollar som flyger över kortsida och långsida, många dåliga passningar och frustrerande i båda lagen. Jag känner inte igen Häcken från tidigare säsonger, det måste vara något grundläggande fel.
I Blåvitts fall är det ganska tydligt att man behöver få in en ny kompetent tränare som kan få utväxling av de namnstarka spelarna i laget. Det jag såg idag är bedrövligt dåligt och det känns nästan som Rolle tappat det. Varför vänta med byten så länge? Mycket konstigt. Låt Ferran ta över från och med i morgon och fram till uppehållet.


IF Elfsborg – Kalmar FF
Tips: 4-0
Busenkelt för Elfsborg som kommer ha lekstuga mot ett Kalmar FF som redan börjar få slut på bensin. Rydström kommer bli mer och mer frustrerad. Elfsborg klättrar i tabellen. Behövs inte sägas så mycket mer om denna match.
Blir faktiskt väldigt överraskad om Kalmar gör mål på Elfsborg.

Resultat: 2-2
Var på god väg att bli som jag tippat innan Kalmar vaknade och Rydström började justera taktiken efter matchbilden. Jag får nog ta tillbaka mycket av det jag sagt om Rydström. Att lyckas justera och få spelarna att spela 2-2 mot Elfsborg borta efter 2-0 underläge är riktigt bra. Jag trodde faktiskt att kvalitén på spelarna skulle vara för låg för att Henrik skulle kunna göra något vettigt med det här laget. Nu har det bara gått fem omgångar men nog är han på god väg.
Elfsborg gjorde vad de kunde idag.


Örebro SK – Halmstad BK
Tips: 0-1
Tror på en målsnål och jobbig match för båda lagen. Tror Halmstad lyckas få in en boll i slutet av matchen. Inte förvånad alls om det är Antonsson som sätter målet, kanske via straff?
Om inte ÖSK får ordning på sitt spel i denna match och tar poäng så tror jag det blir väldigt tufft genom resten av säsongen. Då är man avhängd och sopsist tabellen.
Har sagt att Halmstad ska vara glada om de lyckas ta något poäng alls i någon bortamatch, mot Örebro är ett undantag. Här bör de ta poäng efter hur det sett ut.

Resultat: 1-0
Borde gått på min initiala tro, att Halmstad inte kommer ta många poäng i sina bortamatcher. Halmstad hade det riktigt tufft idag och det är lite synd att de inte vågar gå in för att spela offensivt tidigare i matcherna för deras ultradefensiv kommer inte fungera i längden i Allsvenskan. Nu är man på väg ner i tabellen.
Örebro tar sin första seger och ska väl vara glad för resultatet, kanske att 1-1 vore mest rättvist ändå.


Mjällby AIF – Östersunds FK
Tips: 1-1
Tror på en målsnål kämparmatch från båda hållen. Kanske omgångens tydligaste kryssmatch?
Båda lagen bör ta 3 poäng för att hänga med i tabellen. Mjällby något jämnare i sina matcher än vad Östersund varit så det är svårt att se någon tydlig matchbild.

Resultat: 1-0
Målsnålt stämde ju och nog borde matchen slutat oavgjort kan jag tycka. Mjällby klättrar i tabellen och Östersund har stagnerat. Östersund kan absolut inte vara nöjda med utgången av den här matchen.


Degerfors IF – Djurgårdens IF
Tips: 1-2
Djurgården borde vinna större men jag tror Degerfors kommer försvara sig smart även om de kanske inte har Allsvenskans bästa försvar på papperet. Djurgården kommer vara nöjda med 1-2 och spela av matchen för att undvika skador eller avstängningar. Har Degerfors en dålig dag kan det nog rinna iväg men inget talar för det tycker jag. Dock ingen risk för någon överraskning då Djurgården ser oerhört stabila ut.

Resultat: 2-0
Skrev någonstans att Degerfors är Sveriges svar på Stoke och efter att ha sett delar av denna match stämmer det nog. Blött, regnigt och jävligt. Djurgården pallade inte trycket utan åkte på den Allsvenska säsongens första förlust. Nog sitter det i lite mjölksyra på vägen hem till Stockholm igen. Degerfors har nu två raka segrar och jag gillar sättet de spelar fotboll på. Inspirerande!


Malmö FF – Varberg BoIS
Tips: 2-3
Malmö gör ytterligare en bra match med dåligt resultat, Joakim Persson är betydligt smartare och duktigare tränare än JDT och det kommer avspegla matchbilden. Malmö kommer säkert i omgångar att se ut som segrande men faller sista 20 minuterna. Hur det än går kommer det bjudas på många mål då Allsvenskans två sämsta målvakter ställs mot varandra (Marco Johansson [6.45] vs. August Strömberg [6.40] enligt SofaScore). Blir nog en hel del facepalm från båda tränarna under matchen.

Resultat: 3-2
Omvänt resultat mot hur jag tippade men matchbilden var ungefär den samma, Malmö klarar sig undan med nöd och näppe. Varberg gör en bra match och får de bara slipa på sitt defensiva spel kommer de kunna ta poäng av vilket lag som helst i Allsvenskan. Malmö behöver verkligen analysera sitt spel för det är något fundamentalt som inte stämmer där. Kanske blir det bättre om Johan Dahlin kommer tillbaka i målet och skapar en trygghet bakåt. Men jag tror problemen är större än så. Inte mycket ”gold flair” över deras fotboll denna säsong, än så länge.


IFK Norrköping – AIK
Tips: 1-1
Spindelmannen vs. Spindelmannen meme skulle passa bra in här.
Känns också jättemycket oavgjort mellan dessa två lag. Vinner något av lagen tror jag IFK Norrköping är det starkare och kan vinna med uddamål. Jag ser inte att AIK kan åka hem från Norrköping med 3 poäng.
Norling har ett övertag då han känner båda lagets spelares styrkor och svagheter vilket han garanterat kommer utnyttja.

Resultat: 2-0
Visst blev det en jämn match även om Norrköping lyckades vinna med 2 mål. AIK får nog ta och fundera lite på sitt anfallsspel, de hade några riktigt farliga chanser som de inte lyckades förvalta. Vem ska göra målen i AIK?
Norrköping uppe på en andra plats efter 5 omgångar och de ser farliga ut. Norling är kungen av seriespel.


ANALYS

Efter omgång 5 brukar man kunna utläsa ett mönster i tabellen, det brukar bli ganska tydligt vilka lag som underpresterar, vilka tränare som sitter löst och vilka lag som faktiskt överpresterar.

Efter denna omgång är det 3 omgångar kvar att spela innan uppehållet och kanske ska vi vänta resultat från samtliga 8 innan vi drar några förhastade slutsatser, jag tror förutsättningarna har ändras för många lag när serien drar igång igen.

Men vi kan väl redan nu säga att det finns klubbar som ser över alternativ på tränarsidan. Tänker inte dra upp några rykten men nog kan det hända saker redan i nästa veckan om vissa inte presterar bra resultat denna omgång.

Game on!