Nej, nej, nej! Det här är för dåligt!

Söndagens match slutade med förlust för Östersunds FK. Varför tänker jag försöka analysera här nedanför.

Varberg vinner alltså matchen i omgång 4 med 2-1 borta på Jämtkraft Arena efter att Joakim Persson outsmartat Amir Azrafshan.

I inför-artikeln skrev jag att denna match kommer att sätta identiteten för resten av vårsäsongen. Jag hoppas jag har fel för om det jag skrev då stämmer innebär det att vi bara var inne i ett bra flow mot Örebro och Malmö. Att vi fortfarande inte vet hur bra vi är.

Hade vi haft 3 poäng med oss från denna match hade vi placerat oss på en 3:e plats och 8 poäng med bättre målskillnad än Kalmar och Sirius, det hade varit mycket trevligt. Istället 0 poäng och en 8:e plats i mitten av tabellen.

FÖRSTA HALVLEK

Östersund börjar bra, dikterar matchen och redan efter 9 minuter så gör Ronald Mukiibi mål på en hörna. Jag tänkte redan då att -Oh nej, kanske att målet kommer för tidigt och matchbilden ändras?

Och så rätt jag hade.

Varberg spelade ännu striktare enligt sin matchplan och det som händer är att Östersund börjar rätta sig efter hur Varberg ställer upp sina spelare. De första 9 minuterna innan målet var det omvänt, då var det Östersund som dominerade och Varberg fick försöka rätta sig efter det.

Varbergs matchidé var absolut inte oväntat att spela brett mot Östersund och när ÖFK-spelarna börjar rätta sig efter Varberg så hamnar ÖFK-spelarna för långt ifrån varandra.

Det i sin tur gör att kvalitén på passningarna blir sämre och framförallt sänks ÖFK:s tempo då genomsnittliga passningsavståndet blir för långt.

Det här ser man egentligen direkt efter Östersunds mål men Amir gör ingen ändring utan fortsätter låta Varberg diktera matchen.

Även spelarna börjar se frustrerade ut. Varför de nästan börjar spela man-man vet jag inte men kanske är det något som blir automatiskt när man är i ledning. Att man börjar tänka mer defensivt än offensivt? Det här hade kunnat förberedas innan matchen för att snabbt justeras, det hade kunnat justeras i halvtid men nej, det gjorde man inte.

Som jag skrev i inför-artikeln så var en av nycklarna att gå samlat centralt om Varberg skulle börja spela mer brett och defensivt. Men det var inget som Amir valde att göra.

Varbergs diktering av matchen gör också att de kan göra 1-1 i den 27 minuten.

ANDRA HALVLEK

Andra halvlek fortsätter exakt som tidigare utan att man ser någon som helst justering från vår tränarbänk.

Personligen hade jag gått ner på 4-backslinje och spelat 4-3-3 centralt (eller i alla fall 3-4-3) i andra halvlek för att åter diktera matchen, det hade förstört Varbergs matchplan och de hade varit tvungna att rätta sig efter Östersunds spel.

Det hade också gjort att vi åter igen fått tätare positioner inom laget, passningskvalitén och tempot hade ökat.

Varför Östersunds tränarbänk inte ser detta vet jag inte, kanske är det precis som innan att de inte har någon högt uppe på läktaren som kan se helhetsbilden av matchen? Eller så ser de inte matchen på det sättet som jag gör.

Jämtkraft Arena är våran hemmaarena och det är vi som ska diktera matchen, tempot och vara taktiskt överlägsna.

Det här blev allt för simpelt för Varberg. Speciellt med de byten som Amir väljer att göra.

I den 70-minuten görs ett trippelbyte:

UT:
Henrik Bellman
Felix Hörberg
Nebiyou Perry
IN:
Nikolaos Dosis
Sebastian Karlsson Grach
Francis Jno-Baptiste

Jag har svårt att förstå hur man kan lämna Sam Mensiro, Malcolm Stolt och Simon Kroon på bänken framför de vi bytte in?

Det är så pass konstiga byten att jag börjar spekulera i konspirationer som att Amir nog inte vill att vi ska ligga för högt upp i tabellen inför sommaruppehållet för att slippa bud på spelare?!

Eller ännu värre, att hans Djursholmsspelare favoriseras och allt annat åsidosätts?!

Men Amir har säkert någon bra motivering till dessa byten. Möjligt att Simon Kroon och Sam Mensiro inte är helt återställda från sina skador?

De byten som görs i 70 minuten gör att vi blir ännu svagare taktiskt speciellt då vi fortsätter spela efter vår initiala matchplan (som inte fungerar när spelet blir för brett). Väldigt oroligt då man satt och hoppades på att vi nu skulle klara oavgjort och en poäng.

På övertid gör Varberg segermålet och matchen är förlorad. 0 poäng till Östersund och 3 poäng rakt ner i fickan på Varberg. Vi skänker alltså bort 3 poäng på vår hemmaarena mot ett lag som vi efter säsongens slut bör ha bakom oss.

Det är för dåligt!


ANALYS

Enligt mig förlorar vi matchen för att Amir inte har en plan B, att det inte matchcoachas och att man inte är förändringsbenägen. Att det inte görs ändringar så att Östersund är laget som dikterar matchen på vår egna hemmaarena.

Den här matchen var ett parti schack som Östersund styrde i 9 minuter och Varberg resten av matchen.

Grattis Joakim Persson! En av Allsvenskans smartaste tränare.

Östersund behöver träna på att vara mer flexibel och gärna träna in tillexempel 4-3-3 som ett motdrag till det vi såg i söndags.

När våra framtida motståndare analyserar denna match kommer de också utnyttja möjligheten att dra isär Östersund för att sänka tempo och passningskvalité.

Östersund är bra på små ytor när bollen rullar snabbt mellan spelarna. Speciellt på konstgräs och speciellt mot långa spelare som Varberg. Gör mer av det som vi är bra på och utnyttja våra styrkor.

Det som var positivt i matchen var de första 9 minuterna, Aly Keitas målvaktsspel, Mukiibis hörnmål och några få sekvenser där vi visar kvalité i anfallsspelet.


Tyvärr inget twitterinlägg från Discovery+ på Östersunds 1-0 mål, inte heller på Varbergs 1-1 mål.


BLICKAR FRAMÅT

På söndag möter vi Mjällby AIF borta igen. Det är nästan två månader på dagen vi mötte dem senast i Svenska Cupen då vi vann med 1-0 efter en stökig match där Isak Ssewankambo hade en dispyt med Mjällbyfans.

Vi behöver få med oss poäng från Mjällby då jag räknar med att det också är ett lag vi bör ha bakom oss när säsongen är slut. Jag hoppas verkligen vi går in för att vinna den matchen.

En inför-artikel kommer under fredag/lördag så håll ögonen öppna!