Hur bra är Östersund?

Hur bra är Östersund? Det är frågan som många ställt sig denna vecka efter 1-1 borta mot Malmö och 5-0 hemma mot Örebro SK.

Svaret på den frågan är: Ingen vet riktigt!

Men vi kan få mer klarhet i det nu på söndag då Varberg BoIS kommer på besök till Jämtkraft Arena.

Det är nu Östersund har chansen att sätta identiteten inför den fortsatta vårsäsongen. Vinner man så är nog svaret på frågan “Rätt bra ändå”. Förlorar man eller spelar oavgjort (vilket för mig är samma sak i denna match) så är svaret “ja det var nog bara ett bra flow”.

Jag vill inte att det bara ska vara ett “bra flow”, jag vill att Östersund, spelarna och tränarstaben ska bevisa att man verkligen har utvecklats. Att den viktiga matchen mot Varberg inte blir en klassisk “falla-platt-efter-framgång-match”.

Jag vill att man fortsätter visa att man vill vinna matcher, att man vill förbättra sin statistik, att man vill klättra i målskytte- och assistligor. Att man kämpar för varandra för att ta de där otroligt viktiga 3 poängen.

Att man visar att man är ett lag som också efter omgång 4 är med i toppen av tabellen.

Men, underskatta inte motståndet!


MATCHFAKTA

Domare: Granit Maqedonci
Assisterande 1: Daniel Yng
Assisterande 2: Andreas Svensson
Fjärdedomare: Magnus Römo Mella


FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Skadade: Revan Amin, Kalpo Ouattara, Marco Weymans, Jerell Sellars

Osäkra: Sam Mensiro (mindre skada), Ahmed Awad (axeln ur led mot Malmö)

Avstängda: Frank Ahrin

Tillbaka från föregående match: Ludwig Fritzson (2 matchers avstängning)

Förutsättningarna får ses som goda. Östersund har haft en vecka på sig att förbereda matchen och de har haft ett hyfsat väder att träna i. Jag tror inte att man ändrar på laguppställningen allt för mycket till denna match.

Min gissning är att enda justeringen som görs är att man byter ut avstängde Frank Arhin mot till exempel Simon Kroon. I övrigt borde laget vara identiskt mot det som startade mot Malmö.

Jag känner mig inte så orolig för vem Amir väljer spela men vill att de två som spelar på var sin sida om Isak Ssewankambo fortsätter ta många löpmeter för jag tycker det har varit den stora nyckeln i de två senaste matcherna.

Tror man matchen blir hård och fysisk starta med Fritzson/Ssewankabo/Kroon, tror man att teknik och speed är det viktiga starta med Bellman/Ssewankabo/Kroon. Det viktiga är inte vem som börjar utan hur matchen slutar.

Möjlig startuppställning mot Varberg

FÖRUTSÄTTNINGAR – Varberg BoIS

Varberg har haft en tung start på säsongen. I premiären mötte de Mjällby AIF hemma i en match som kommer gå till historien som den sämsta fotbollsmatchen som spelades 2021. Håller med Frukostklubben i allt de sa om denna match. Själv klarade jag av att se endast de första 45 minuterna. Horribelt dålig fotboll från båda sidorna. Matchen slutade inte helt oväntat 0-0.

I omgång 2 reste de till Borås och fick en jobbig match mot IF Elfsborg som slutade i en 3-1 förlust. Inget enkelt motstånd.

I omgång 3 fick de äran att möta Sveriges just nu bästa fotbollslag, Djurgårdens IF hemma och även det slutade med 3-1 förlust.

Och nu är vi framme vid omgång 4 där de får göra en 2-dagarsresa upp till Jämtland för att möta ett formstarkt Östersunds FK.

Joakim Persson snackar om 4 dagarsresor till/från Jämtland med stopp i Dalarna, vet inte hur Varberg reser men får bilder i huvudet.

Nu ska inte resultaten ovan få oss att på något sätt tro att detta blir en enkel uppgift, snarare tvärt om. Varberg har ett tufft spelschema och denna match är en match där de förväntas ta poäng. Kanske till och med sin första seger.

Gissningsvis har de en tuff press på sig från fans, styrelse och sponsorer att göra ett bra resultat borta mot Östersund.

Förlust på Söndag kan innebära en riktigt jobbig situation för klubben då de är fortsatt fast i botten av tabellen på 1 poäng.

Varberg har en tuff matchning i matcherna framöver, Malmö FF (omg.5), Hammarby (omg.6), IFK Norrköping (omg.7), BK Häcken (omg.8). Joakim Perssons har visat missnöje med lottningen och resan till Östersund. Jag förstår inte resonemanget för får de en tuff vår så blir hösten enklare. Allsvenskan är ett marathon, inte en sprint.

Om vi ser till till det sportsliga så har Varberg i alla fall på papperet spelat 3-4-3 de första tre omgångarna.

Statistiskt så har de ingen spelare som egentligen sticker ut förutom deras målvakt August Strömberg som bara gjort 3 räddningar på tre matcher och har ett snittbetyg på 6.40 (SofaScore). Jag har sett deras matcher mot både Djurgården och Elfsborg och tyckte redan där att han såg väldigt svag ut. Speciellt på hur han agerar på hörnor och kontringar.

En målvakt som borde passa Östersunds målgörare alldeles utmärkt så vi hoppas att han får fortsatt förtroende av Joakim.

Skadeläget är okänt och jag tänker inte gå in närmare på trolig Varbergstartelva. Tycker generellt att de ser starka ut på offensivt fasta situationer så det får Östersund se upp med.

Skulle vilja flagga lite för deras kantspelare, de ska inte få tid på sig att lägga allt för bra inlägg för Varberg har ett par riktigt långa spelare i truppen som man bör se upp med.

  • Robin Simovic, 199 cm (anfallare)
  • Oliver Stanisic, 195 cm (mittback)
  • Simon Adeji Karlsson, 193 cm (anfallare)
  • Joakim Lindner, 193 cm (mittback)
  • Alberg Ejupi, 191 (mittfältare)

Detta gör att Östersund även få se upp med offensiva inkast.

Nackdelen med långa spelare är snabbhet och smidighet, det är väldigt synd att 166 cm Frank Arhin är avstängd annars har det varit intressant att se om inte han kunnat göra en full-nutmeg mellan benen på någon av dessa.

Hoppas att Östersund snackat längd, det behövs att Mukiibi (188 cm) och Sonko-Sundberg (191 cm) har ett specialfokus just på detta i denna match. Kan vi ta bort denna fördel med markeringar så bör vi klara oss bra på defensiva fasta situationer. Viktigt att vi vinner andrabollar också, både offensivt och defensivt.

Blir faktiskt i chock när jag tittar på Östersunds spelare och ser att Ludvig Fritzson är hela 187 cm lång fast han är byggd som en Lionel Messi i kroppen. När jag tänker efter så har jag haft denna uppenbarelse varje säsong när jag börjat titta på längden i truppen. Förstår att det gör ont att springa in i Fritzson.


ANALYS

Jättesvårt att se någon tydlig matchbild framför mig.

Möjligt att Varberg kommer försöka ta kommandot med aggressivitet från början genom hårt och tufft spel. Det kan vi utnyttja i så fall. Låt de ta några gula kort redan i början av matchen och se till att hacka sönder tempot så kan vi vinna matchen i andra halvlek. Var smart och tålmodig, det kommer inte Varberg att vara. Varberg har varken tid eller kvalité för det.

Jag är ganska säker att vi kommer få se ett Östersund som går för 3 poäng. Helt klart så kommer deras målvakt August Strömberg sättas på svåra prov det kan jag garantera.


5 🔑 som Östersund behöver för att vinna denna match

🔑 Inte vara för bolltittande, detta är något som jag tycker har förbättrats mycket från försäsongen. Titta inte på boll, titta på ytor och motståndare. Feel the force!

🔑 Varberg är i en mer stressad situation än Östersund, de är nästan tvingade att få med sig poäng från denna match. Så spela med det i bakhuvudet. Försök få till många avblåsningar i början, förstör deras tempo så kommer deras frustration att växa. Är det så att Varberg försöker spela tufft och aggressivt, använd det mot dem.

🔑 Fortsätt ta löpmeter som i tidigare matcher! Vi har en stark bänk så löp och pressa som aldrig förr! Varberg kommer precis som Kalmar att tappa många bollar i sina uppspel så se till att vara med på det.

🔑 Om Varberg lägger sig i en 5-6 backslinje för att försöka säkra ett oavgjort resultat, backa hem och låt de komma upp i banan för att dra isär laget på längden. Gå sedan för raka instickare/kontringar centralt (de kommer försöka gå brett offensivt). Östersund har en av Allsvenskans bästa backlinje och målvakter, ha förtroende för det!

Lätt som en plätt!

Jag har personligen tippat 3-0 till Östersund vilket ni kan läsa här:
Tippar omgång 4 – Allsvenskan 2021