I fotboll kan allt hända!

Domaren blåser av matchen, spelare faller till marken! Östersund har åter igen överraskat alla genom att spela 1-1 borta i Malmö.

Ett resultat som egentligen inte ska gå att göra med den statistik som visades upp efter matchen. Men Östersund gör det och de gör det bra. Det är en del av deras matchplan. Att få Malmö att ligga på anfall utan att lyckas göra mål sedan gå för kontringar.

FÖRSTA HALVLEK

I första halvleken tar Östersund en ganska låg position och Malmö har egentligen allt utom mål de första 45 minuterna. Vi i Östersund börjar bli van detta nu, inte ens när Aly Keita börjar dribbla med två Malmöspelare känns det direkt oroligt, vi vet att vi klarar det.

Med det låga spelet blir våra kontringar för långa och för enkla för Malmö att stoppa även om vi har några fina försök. Tyvärr för själviskt i de situationer där vi skulle behöva passa och för osjälviskt i de fall vi borde avsluta själva.

Där har Amir något att jobba på, just samarbetet i avsluten, när man ska passa och när man ska gå för det själv.

I en sekvens kommer Frank Arhin fri samtidigt som Henrik Bellman springer diagonalt mot mål. Här borde Frank fortsatt framåt för avslut, det hade kunnat resultera i mål, straff eller retur ut till Bellman. Nu väljer han det svåraste alternativet, att passa igenom en Malmöspelare vilket är fysiskt omöjligt.

Även om det var Malmö som förde matchen i den första halvleken så gjorde Östersund ett bra arbete, det var inte som första halvleken mot Kalmar där man i princip gav bort bollinnehavet. Istället står man upp bra och spelar så gott man kan efter förutsättningarna.

ANDRA HALVLEK

Andra halvlek börjar bättre för Östersund, nu tar man högre positioner. Det kanske inte skapar problem för Malmö men Östersund får i stunder känna på bollen och några fall även stundtals behålla possession. Östersund börjar skapa mer på egen hand. Framförallt så skapar man hörnor. Från att ha haft 8-0 i hörnor emot sig vinner man andra halvlek med 4-5 i hörnor. Två av dessa gör man mål på.

I den 51 minuten tar Östersund ledningen men målet blir bortdömt för hands på Kpozo (enligt domaren själv). Malmös målvakt rullar ut bollen och skjuter iväg den långt över planen vilket skapar en direkt kontring på det bortdömda målet. Frank Arhin tar ett felaktigt beslut att åter igen försöka skjuta bollen genom en Malmöspelare, även denna gången var det fysiskt omöjligt. Returen går mot Keita som halvräddar och sedan kan Malmös Antonio Colak slå in bollen i öppet mål.

Ett händelseförlopp med många, många oturliga händelser för Östersund på bara några sekunder.

Har synat bilder från arenan och egentligen ser det ut som det är Östersund som borde ha haft straff då bollen tar på Franz Brorssons arm som man kan se på bilden nedanför.

Men gjort är gjort, jag tror domaren själv kan erkänna att hela denna sekvensen var utanför hans kontroll. Rörigt i straffområdet, hands på en Malmöspelare och utspark/frispark på rullande boll.

Men sådan är fotboll, jag kan ta det. Alternativet är VAR och hade VAR funnits i Allsvenskan hade man troligtvis stoppat matchen för granskning här och då hade inte Malmö fått kontringschansen.

Jag kan leva med det, fruktansvärt frustrerande så klart men mindre frustrerande än VAR. Grattis till målet Malmö, den som vet den vet.

Matchen fortsätter, Amir gör sina två första byten inom loppet av tre minuter. Nebiyou Perry och Felix Hörberg ut, in kommer Francis Jno-Baptiste samt Sebastian Karlsson-Grach som i höstas värvades från Djurshoms (divison 4) U19-lag.

Att Grach kommer in i detta läge får jag ändå hålla som en skräll, speciellt när både Simon Kroon och Malcolm Stolt finns att tillgå på bänken. Jag tänker här och då att detta är för att ge honom speltid mot riktigt bra motstånd. Att förbereda honom för framtida matcher. Med transferförbudet måste HELA truppen prestera och Grach är väl den som i alla fall på papperet känns som den svagaste spelaren just nu, med tanke på speltid.

Men Grach gör det riktigt bra och är imponerad hur han bara går in och tar för sig. Han har otroligt fin fysik och inhoppet gav mersmak!

I den 76 minuten byts även Henrik Bellman ut mot Ahmed Awad som kom in och gjorde mål mot Örebro senast.

Bytet ska visa sig vara viktigt även denna gång. I den 81 minuten slår Awad en mycket fin hörna som Ronald Mukiibi lyckas nicka in relativt omarkerad. Otroligt viktigt mål och ett bevis på att Östersund aldrig ger upp.

Den kommande kvarten som utspelas är ett krig där båda lagen går över gränsen till vad som är tillåtet. Frank Arhin drar på sig två gula kort inom loppet av 3 minuter och blir utvisad. Östersund spelar vidare med en man mindre.

Malmös press är frenetisk och de lyckas skapa några riktigt bra chanser men Aly Keita är helt fantastisk i målet och gör bland annat en riktig fantomräddning i den 88 minuten.

Ahmed Awad blir skadad och ligger i straffområdet, det visar sig att hans axel hoppat ur led. Han kliver av planen för vård och Östersund får fortsätta försvara sig med två spelare mindre.

Efter ett tag hoppar Awad in och fortsätter spela, med en axel som precis hoppat ur led och som sjukvårdspersonal fått dra tillbaka, vilken hjälte! Efteråt sägs det att skadan är så pass allvarlig att man vill få den röntgad.

Tillslut blåser domare Kristoffer Karlsson av matchen och trots oavgjort får man en känsla av seger, en känsla av att Östersunds FK är tillbaka där de ska vara. Det är faktiskt en obeskrivlig känsla att lilla Östersund från norr kan åka ner och spela oavgjort mot Svenska Mästarna. Att vi kan göra det med en trupp som alla sågat, med en tränare som värvades in från division 4. Att vi kan göra det med allt som hänt i klubben de senaste åren. Att vi kan göra det som ingen tror är möjligt… igen!

Det är väldigt få lag som klarar av att hämta ett underläge mot Malmö på deras hemma-arena. Men Östersund gör det, bottentippade Östersund.

ANALYS

Inför matchen kallade jag Malmö FF för Malmö FF Light och jag står för det även efter matchen. Malmö förde spelet, hade en hel del chanser men lyckades inte förvalta de lägen de fick. Vad det beror på vet jag inte, de har 8 hörnor mot Östersund i första halvlek som de inte lyckas göra något av.

Står fortfarande för att Malmö FF inte alls är lika bra i år som de varit tidigare. Spretiga spelare, simpel taktik och inga lösningar under matchens gång för att förändra situationer. Och kanske ännu sämre på fasta situationer än åren innan?

Så fort Östersund kom igenom Malmös press så skapades stora ytor, Malmös försvarsspel kommer vara deras stora problem i år, speciellt om man inte lyckas göra fler mål framåt som mot Östersund. Mot Hammarby klarade de sig bra trots två insläppta mål enbart för att de lyckades förvalta chanserna bättre.

Min gissning är att Östersund hade läst den matchen och visste vilka ytor man skulle låta Malmö få springa runt på för att vara ofarliga.

Enligt mig är resultatet rättvist, speciellt med tanke på att Östersund gör två mål, får ett mål bortdömt, borde fått straff, får en spelare utvisad samt hämtar upp ett underläge. Det visar på otrolig lagmoral och psykisk styrka hos spelarna.

Även om Malmö vinner statistiken så förlorar de matchen.

Jag skulle vilja ge Östersund stort beröm på det sättet man tar sig an matchen, jag har fått rapporter om bra träningar under veckan. Östersund reser ner reda någon dag innan så man även hinner få en bra träning nere i Malmö på naturgräs. Man kommer väl förberedd och är pålästa. Samtliga spelare som får speltid förvaltar det väl och det känns väldigt uppstyrt och seriöst.

Jag älskar när man vågar göra det oförväntade, som att sätta in en 19-årig Allsvensk debutant när man ligger under 1-0 borta mot Malmö, en debutant som verkligen går in och tar för sig.

Jag älskar när man får axeln ur led, bara placerar tillbaka den och sedan springer ut på planen för att visa lagmoral för resten av laget.

Jag älskar hur man såg panik och frustration hos Malmöspelarna i slutminuterna.

Jag älskar hur det mer och mer verkar som Amir Azrafshan börjar framstå som en fotbollsprofessor vars tankar, spelsätt och klurighet är utanför boxen. Jag har varit tveksam vid tillfällen och sagt att han har mycket att bevisa med all rätt.

Jag älskar hur man ser foton på vår nya sportchef Adil Kizil som följt med laget ner till Malmö. Hur han utstrålar ett lugn och pondus som säkert avspeglar sig i hela tränarstaben. Denna värvning var oerhörd viktig för Östersund som fotbollsklubb.

Jag älskar hur styrelsen och vår VD får andrum och syre när de tittar på tabellen även om det bara gått tre omgångar. Använd detta syre till att vårda befintliga sponsorer och attrahera nya. Sponsorpengar kommer vara oerhört viktiga i slutet av säsongen om vi kommer behöva tacka ner till spelarförsäljningar samt de kontraktsförhandlingar som ligger på bordet. Bjud på kubb och mjölk så har ni varenda företagare i er famn!

Jag älskar hur man som Östersunds-fan känner efter en match som denna, man känner stolthet och kanske, kanske för en stund kan vi känna att vi fått huvudet över vattenytan igen. Den där känslan av att allt är möjligt igen. Att vi fortfarande är det vi en gång var även om vi har en bit kvar.

Jag känner glädje för samtliga spelare i truppen som kämpar hårt, ger uppoffringar och reser land och rike runt för att vi ska få bra underhållning. TACK!

ÖFK is back!

MOOD KILLER

Nu får vi inte flyga allt för högt utan snabbt landa med båda fötterna på jorden igen för att ta oss an kluriga Varberg BoIS till helgen som kommer. Efter de två senaste matcherna så vill jag inte att vi gör en bottenmatch igen utan fortsätter på den inslagna vägen vi befinner oss på.

Så gläds åt denna match under måndagen, sedan stoppar vi den i fickan går vidare.

Varberg, välkommen till Jämtland. Bring långkalsong and plåster!