Tippar omgång 3 – Allsvenskan 2021 (Rättad)

Vi är redan framme vid omgång 3 och vi har några riktigt intressanta matcher att se fram emot.


BK Häcken – IK Sirius
Tips: 1-1
Det är något som inte stämmer i BK Häcken just nu och IK Sirius är Allsvenskans kanske lurigaste lag efter två omgångar. Jag tror på en jämn och slitsam match för hemmalaget. Jag tippar oavgjort med tanke på hur lagen spelat sina två senaste matcher. Det kan väl också bli så att Häcken tar sina första 3 poäng här, de bör göra det, de ska göra det. Tappar Häcken poäng mot Sirius lär det börja snackas rejält på Hisingen.

Resultat: 1-2
Ja det är verkligen något som inte stämmer i BK Häcken just nu. Jag såg matchen och jag har riktigt svårt att analysera vad det är som gör att Häcken inte presterar för tillfället. Kanske är de hårt nedtränade för de ser trötta, långsamma och sega ut. Sirius var inte speciellt bra men lyckas ändå åka från Hisingen med 3 poäng och kan vara mycket nöjda med det. Häcken däremot borde dra i nödbromsen och ta en timeout någon dag och bara prata igenom vad som händer. Kan mycket väl vara något mentalt.


Varberg BoIS – Djurgårdens IF
Tips: 0-3
Jag förväntar mig att Djurgården släpper på handbromsen här och gasar till sig 3 mål och 3 enkla poäng. Varberg har inte sett så bra ut de första två matcherna och inget talar väl egentligen för att de ska ta några poäng mot Sveriges just nu formstarkaste lag. Får man se en hattrick av Edward Chilufya?

Resultat: 1-3
Var väl inte helt fel ute, såg matchen och det såg väl ut ungefär som förväntat. Varberg får ett riktigt skitmål och spräcker Djurgårdens nolla. Djurgården ser starka och kontrollerande ut, de förtog sig inte i denna match och det blir nog en enkel rehab.


IFK Norrköping – Halmstad BK
Tips: 3-0
IFK Norrköping har underpresterat i sina två första matcher, de kan absolut mer. Vad det beror på är väl till stor del för att Norling inte fått till det defensiva spelet och det har också fått konsekvenser för hur man spelat offensivt. När Norrköping sätter det defensiva så som Norling vill då kommer även poängen och målen börja rulla in. Det tror jag vi kommer se mot Halmstad som är ett sämre bortalag än hemmalag. Har Norrköping en bra dag kan det rulla in ytterligare några mål.

Resultat: 2-1
Såg andra halvlek och det var ett Norrköping som försökte och försökte men Halmstads försvar är riktigt tätt. Men tillslut så släpper de in en och två bollar. Två lag som spelar en fotboll som jag inte tycker gynnar anfallsstarka spelare. Det är framförallt Norrköping som får lida för det. Det borde nästan vara brottsligt att inte släppa loss mer framåt när man har så pass bra offensiva spelare. Men Norling är Norling och det är effektivt. Nu skramlade man ihop 3 viktiga poäng.


Kalmar FF – Örebro SK
Tips: 1-1
Omöjligt svårt att tippa denna match efter lagens två första matcher. Men om jag sätter 1-1 så får lagen bevisa för mig vem av dem som är mest värda 3 poäng. På papperet ser Örebro starkast ut men 5-0 förlusten mot Östersund visar att spelarna kanske inte riktigt tror på sin spelidé? Kalmar å andra sidan presterar bättre än förväntat med Henrik Rydström som kompass. Blir det inte 1-1 så tror jag Kalmar springer hem matchen med en tight seger baserat på dagsform.

Resultat: 1-0
Såg första 25 minuterna sedan pallade jag inte mer, otroligt dålig fotboll från båda sidorna. Örebro har alltså inte gjort ett mål på tre matcher. Kalmar lyckas få in en boll tillslut och det var väl ungefär som jag skrev, väldigt tight match som lika gärna kunde sluta 0-0. Det lilla jag såg i början så var Kalmar något vassare så de förtjänar nog vinsten.


Malmö FF – Östersunds FK
Tips: 3-2
Vill för allt i världen tippa poäng till Östersund efter den fina 5-0 matchen mot Örebro men Malmö ska ju vara bättre på både papperet och i praktiken. Däremot tror jag inte Malmö kommer undan enkelt. Historiskt så har Östersund spelat bra mot Malmö, ÖFK lyfter sig i normala fall mot bra motstånd. Däremot tycker jag det Malmö är en ganska blek version av vad man var för några säsonger sedan. Dagens MFF är ett MFF light med en tränare med ganska tunna meriter jämfört med till exempel Åge Hareide. Vi har också varit vana med att Malmö dammsugit Allsvenskan på de bästa spelarna vilket man inte längre klarar av (eller är intresserad av?). Man missar att värva Allsvenskans bästa målvakt, Örebro SK:S Oscar Jansson och man värvar inte heller Astrit Selmani. Istället förlitar man sig på dyra utländska chansningar som Antonio Colak.
Jag tror absolut ÖFK har chans att göra två mål på Malmö FF mest på grund av att jag tycker man har en av seriens svagaste målvakter. Malmö har redan släppt in 3 mål på 2 matcher. Östersund kan åka ner till Malmö utan någon som helst press på sig, de slår i underläge och ingen förväntar sig att de ska ta poäng. Perfekt utgångsläge för ÖFK.

Resulat: 1-1
Jag hade fel och rätt, jag skrev att Östersund har chans att göra två mål på Malmö vilket de också gjorde. Dock blev det första felaktigt bortdömt för hands på Patrick Kpozo när det egentligen var hands på Malmös Franz Brorsson. Så där blev vi bestulna på ett mål.
Malmö borde absolut gjort minst 3 mål i denna match men om det var deras skärpa i avsluten eller Östersunds styrka i försvar och målvaktsspel som gjorde att det bara släpptes in 1 billigt mål låter jag er svara på. Stark match av ÖFK.


AIK – Hammarby IF
Tips: 1-3
Media och många i fotbollssverige lägger dessa lag i samma korg enbart för att de båda är från Stockholm. Jag tycker det är klass-skillnad. AIK är ett mittenlag i år och Hammarby bör vara topp 4-5. Bör vara en enkel seger för Hammarby.
AIK har visat i den två senaste matcherna att de har väldigt lite framåt. Mot IFK Göteborg luftar man samtliga anfallsvapen utan någon som helst framgång. Alexander Milosevic har inte heller fått spelet att stämma till 100% tillsammans med Sotte i backlinjen vilket öppnar för Hammarbys anfallsglada fotboll.
Enda risken jag ser i denna match är att Hammarby blir för ivriga av de ytor som AIK lämnar och glömmer bort sitt defensiva arbete som de gör ibland. AIK kan vara luriga på sina kontringar. Sedan får man inte underskatta att Sebastian Larssons ofta ger AIK en fördel på fasta situationer. Men Hammarby vinner relativt enkelt.

Resultat: 2-0
Tack så mycket Hammarby, här skriver man upp er och verkligen tror på er och så sviker ni gång på gång. Måste vara ett helvete att vara Bajenfan? AIK borde inte vinna men gör det ändå. Rutin slår kvalité, i alla fall idag. AIK kommer till spel med en startelva på genomsnittsålder av 29,3 år. Skulle nästan kunna vara en nattvandring på stan.
Men starkt av AIK att ta tre poäng.


IFK Göteborg – Degerfors IF
Tips: 2-0
IFK Göteborg gör ytterligare en 2-0 match när Degerfors dippat både anfalls- och försvarsmässigt från försäsongen där de gjorde några riktig bra matcher. Kanske är det förlusten mot Västerås som fortfarande ligger och spökar? Något hände med Degerfors då, något gick sönder. Om det var moralen, självförtroendet eller bara tappat flow vet jag ej.
Kan Degerfors komma tillbaka till det fina spel de stundtals visade upp i Svenska Cupens gruppspel så tror jag att de kan överraska Blåvitt. Men inget tyder på det.

Resultat: 2-3
Älskar hur Degerfors taktiskt spelade ut IFK Göteborgs simpla löpningar och hur deras 3-manna anfall utnyttjade de chanser de fick. 2 mål av Johan Bertilsson, 1 assist av Sargon Abraham, 1 assist av Victor Edvardsen och sedan 1 mål och en assist av Ferhad Ayaz. Otroligt stark offensiv i Degerfors när de får defensiven att fungera som understöd.
IFK Göteborg var otroligt bleka och matchen påminde en hel del om den de spelade mot Sandviken i cupen med skillnaden att de aldrig kom ikapp resultatmässigt. Man spelar alldeles för enkelt.


IF Elfsborg – Mjällby AIF
Tips: 2-1
Elfsborg bör inte ha några problem med ett Mjällby som är några snäpp svagare i år. Däremot är de kompakta och svårspelade, tror inte Elfsborg springer hem segern men vinner gör de. Mjällby får det tufft denna säsong. Elfsborg tar kliv i tabellen efter omgång 3.

Resultat: 1-0
Lite mer målsnålt än jag tippade. Såg ej matchen men ska försöka se den i efterhand. Rycktas om en fruktansvärd filmning vid straffen så det vill man ju se. Mjällby tillsammans med Örebro enda laget efter tre omgångar som inte lyckats göra mål.


Tabeller försedda av SofaScore LiveScore

ANALYS – TABELLEN

Efter 5 omgångar brukar man kunna se ett mönster i tabellen så vi ska inte dra allt för stora växlar än. Men Kalmar och Sirius överraskar så klart. Djurgårdens starka försäsong håller i sig och är enda laget med full pott än så länge.

Kalmar har på något sätt lyckats ta 7 poäng på 2 gjorda mål och 0 insläppta, det är i sig lite sjukt.

Sirius tycker jag är det lag som känns mest lurigt i serien, har inte fått något grepp om varken spelsätt eller truppen riktigt. Kan vara ett av lagen som löper mest? Hade varit intressant att se statistik på det.

Att Malmö tappar poäng mot bottentippade Östersund får väl ses som seriens största skräll hittills om man ska utgå från landets fotbollsexperter. Jag är personligen inte allt för förvånad. Malmö kommer tappa fler poäng i år än tidigare. Malmös 4 insläppta mål på 3 matcher är ett tecken på att det inte är lika stabilt som tidigare och det är inte bara Marco Johansson som ska lastas för det.

Största besvikelsen så här långt är så klart Häcken som är sist med tre raka förluster, vem hade trott det? Frågan är ju när man vaknar på Hisingen och börjar plocka poäng igen för just nu underpresterar man.

Hammarbys 3 poäng på 3 matcher lär väl också vara en missräkning. De hade nog gärna plockat poäng av Malmö och besegrat AIK.

Av det jag sett tycker jag fortfarande att Djurgården är det lag som sett starkast ut, tippade Norrköping som vinnare och tror fortfarande på att Norling får till sitt speciella spel där. Norrköping blir svårare till hösten och det är då merparten av matcherna kommer att spelas.

Nu ser vi fram emot omgång 4!