Tippar omgång 2 – Allsvenskan 2021 (Rättad)

Så är det då dags för omgång 2, är det bara jag som tycker det gått alldeles för många dagar sedan det var Allsvensk fotboll senast? Man blev nästan lite bortskämd av förra säsongens kompakta spelschema.

Så här tippar jag omgång 2

Hammarby IF – Mjällby AIF
Tips: 3-1
Hammarby spelade bra mot Malmö men räckte inte till defensivt och sedan är det svårt att försvara mot turbollar också. Men mot Mjällby blir det enklare, det lär inte vara något snack om vilket lag som är bäst. Hade Mjällby haft fördel av hemmamatch hade jag sett en mer grisig och stökig tillställning men på Tele2 och plastgräset kommer Hammarby springa åttor kring Mjällby.

Resultat: 2-0
Kanske lite i underkant av prestation från Hammarby och det tycker de nog själva med. Nog borde de fått ut mer av sitt anfallsspel mot ett trögt Mjällby.

Östersunds FK – Örebro SK
Tips: 1-0
Här borde jag egentligen tippa 0-0. De två senaste gångerna lagen har mötts har matcherna slutat 0-0. Båda lagens premiärmatcher slutade 0-0 och inget tyder väl egentligen på att det kommer att bli något mål på Jämtkraft Arena på söndag heller. Men jag tror som jag sa i ÖFK-podden att det lag som vågar gå fram och ta förs sig är det lag som vinner. Vilket det blir vet jag inte men tippar på hemmafördel för ÖFK. Tycker inte Örebro spelade bra i premiären mot IFK Göteborg. Örebro spelade snabbt, chansartat och slarvigt utan någon riktig taktik och finess. Otroligt att gnetar-fotboll fortfarande existerar 2021.

Resultat: 5-0
Ja det blev långt ifrån en 0-0 match, Östersund kontrollerade matchen från start till mål även om Örebro hade bollövertaget till viss del. En av de bästa matcher jag sett Östersund göra sedan säsongen 2017. Jag tycker man överraskar otroligt positivt från Kalmarmatchen. Örebro däremot längtar nog inte tillbaka till Jämtkraft.

BK Häcken – Malmö FF
Tips: 2-1
Jeremejeff 2 mål, Colak 1 mål. Ser det så tydligt framför mig hur Malmö inte riktigt når hela vägen på Bravida. Finns egentligen inte så mycket att säga om matchen mer än att jag tror Häcken är otroligt besvikna efter premiären mot Halmstad och det får Malmö sota för. Malmö som går på falska moln efter segern mot Bajen som kanske var mer tur än skicklighet.

Resultat: 1-2
Omvänt resultat från hur jag tippade och det ser verkligen inte lovande ut för Häcken. Malmö gör långt ifrån en bra match men lyckas ändå vinna. Det måste vara något som inte stämmer i Häcken för det är inte samma fart nu som under Svenska Cupen. Alm ser trött och utarbetad ut. Nu möter Häcken superluriga Sirius till helgen och tappade poäng där så lär det börja snackas.

Degerfors IF – Kalmar FF
Tips: 2-2
Två lag som vill ta 3p gör att det blir ganska mycket anfallsspel från båda sidor. Kalmar startar bäst men faller ihop under andra halvlek precis som mot Östersund. Degerfors gör 2-2 i slutminuterna.

Resultat: 0-1
Jag förstår inte hur man kan spela 90 minuter utan att göra mål samtidigt som man har Edvardsen, Abraham och Bertilsson på topp. Det är helt klart så att Degerfors mittfält och backlinje inte riktig håller hela vägen. De borde absolut överge 3-backslinjen och köra ett klassiskt renodlat 4-3-3. Kalmar gör väl sitt jobb men inte mer men klarar 3 poäng borta.

Djurgårdens IF – IFK Norrköping
Tips: 1-2
Djurgården är något för defensiv i denna match och Norling som är den stora försvarsspelsexperten i Allsvenskan har justerat laget från premiären. Norrköping kommer försvara sig bättre än tidigare matcher under säsongen och sedan använda sin otroliga spets för att vara väldigt effektiva i kontringar och fasta situationer. Kim & Tolle sätts på sitt största prov hittills 2021.

Resultat: 1-0
Ingen välspelad och rolig match att titta på. Norrköping fortsätter underprestera och många individuella spelare får inte riktigt till det. Djurgården gör det som behövs för att vinna men det såg länge ut som en klassisk 0-0 match där ingen av lagen riktigt kan vara nöjda.

IK Sirius – Halmstad BK
Tips: 0-0
Omgångens 0-0 match, mycket på grund av Halmstads defensiv och Sirius oförmåga att göra mål. Båda lagen är nöjda med 1p. Halmstad är inte alls lika bra som mot Häcken men lyckas ändå hålla tätt bakåt. Vinner någon av lagen så är det Sirius. Halmstad är som sagt inte alls lika bra borta som på hemmaplan.

Resultat: 1-0
Luriga Sirius klarar av att göra mål på Halmstads luriga försvarsmur och får med sig 3 poäng i en match som jag bara såg som 0-0. Det jag sett av Sirius än så länge är att de är fruktansvärt irriterande i sitt enerverande press-spel. Halmstad sämre på bortaplan som jag predikat om sedan några veckor tillbaka.

Varberg BoIS – IF Elfsborg
Tips: 0-4
Omgångens storseger. Inga problem alls att städa av matchen för Elfsborg trots bortamatch. Varberg kommer försöka att stöka och böka sönder matchen men hänger inte med i tempot. Blir fina 3p för Boråslaget.

Resultat: 1-3
Nästan rätt tippat på resultatet med, har faktiskt inte sett denna match (än) så kan inte bedöma den. Men man visste ju att Elfsborg skulle göra processen kort med Varberg som kommer få det svårt i år. I alla fall till en början, de känns lite som årets Helsingborg.

IFK Göteborg – AIK
Tips: 1-1
Luktar 1-1 lång väg, en match mellan två mittenlag som båda fått för sig att de är betydligt bättre än vad de är. En match mellan två taktiskt svaga tränare som inte får ut sitt mesta av de spelare de förfogar över. Vinner något lag så tror jag det blir AIK. Kan bli så att de satsar allt framåt mot slutet och det pallar inte Blåvitt att stå emot. Jag ser absolut inte en Göteborgsseger.

Resultat: 2-0
IFK Göteborg ska naturligtvis vara nöjd med 3 poäng i denna match men ingen av lagen övertygar och det var en grisig match på många sätt. Mycket gnäll, mycket skådespeleri och dåligt taktiskt spel från båda hållen. Om Blåvitt ska vara nöjd så måste AIK börja rannsaka sig själva. Deras anfallsspel är under all kritik, denna matchen använde de samtliga offensiva spelare och lyckades ändå inte komma till något riktigt farligt läge. 12 skott 2 på mål, 9 utanför, 1 blockerat. Bartosz klarar inte av den offensiva balansen samtidigt som han ska bibehålla det defensiva. Resultatet blir att varken det offensiva spelet eller det defensiva spelet blir särskilt bra. Man släpper in två ganska enkla mål och skapar egentligen inget farligt framåt. Anser fortfarande att AIK är en av Allsvenskans mest överskattade lag.