Mållöst i Kalmar

Så var då premiären av Allsvenskan 2021 äntligen avklarad. Östersunds FK åker hem från Kalmar med 1 poäng och de flesta verkar vara ganska nöjda med det? Fick vi de svar jag efterfrågade i inför-artikeln? Ja, kanske några.

FÖRSTA HALVLEK

Östersund ställde upp med en väldigt tydlig 5-backslinje och en 5-3-2 uppställning mot Kalmar FF:s 3-4-3

Redan efter några minuters spel såg man att Östersunds uppställning och taktik var helt felbalanserad för att få till något som helst spel, framförallt de offensiva bitarna var icke-existerande.

För mig såg det ut som Amir bestämt sig att spela ungefär så som Halmstad spelade mot Häcken, ultradefensivt för att försöka komma igenom med långa skärande bollar från defensiven upp till Turgott eller Baptiste som var helt ensam. Det misslyckades gång på gång.

Efter 15 minuter råkar Sam Mensiro ut för en fotskada och man byter in Frank Arhin, här hade jag hoppats att Amir hade gjort någon form av taktisk förändring för att skapa bättre balans, vilket han inte gör. Man märker heller inte någon skillnad på matchbilden med Arhins inhopp.

Det jag sett av försäsongen är att Kalmar tappar oerhört mycket boll och slår väldigt många felpass på grund av den process de går igenom med nytt spelsystem. Jag såg inget i första halvlek som tydde på att Östersund analyserat det rätt, vi vann väldigt få andrabollar och vi spelade helt fel för att utnyttja deras svagheter. Vi hade behövt spelat mindre brett och med en högre press för att stressa deras uppspel. Det får mig att ifrågasätta både hur man scoutat och analyserat Kalmar.

Nu ska vi vara väldigt glada att Kalmar inte alls lyckades förvalta sitt spelövertag och bollinnehav, även om de dominerade samtliga 45 minuter.

Första halvlek skulle jag vilja stoppa i det nu mer så beryktade Karlstadsarkivet. Arkivet där man stoppar matcher som aldrig existerat.

ANDRA HALVLEK

I andra halvlek kommer Östersund ut som ett nytt lag. Den taktiska förändring som jag hade velat haft efter 15 minuter kommer först i minut 45. Man väljer att pressa högre och framförallt väljer man nu att gå upp med ytterligare en spelare och det ser bitvis ut som man spelar 5-2-3 med wingbacks som också vågar sig upp högre än i första halvlek.

Patrick Kpozo gör ett fantastiskt jobb på sin kant tillsammans med Eirik Haugan och Ludvig Fritszon. Det är nästan som ett nytt lag som kommer ut på planen. Speciellt i mitten av andra halvlek spelar vi bitvis fantastiskt bra men liksom Kalmar är vi dåliga att förvalta de chanser och de övertag vi får.

Amir gör två byten under andra halvlek.
63′ Nebiyou Perry in – Francis Jno-Baptiste ut
73′ Simon Kroon in – Isak Ssewankambo ut

Första bytet tycker jag är helt korrekt, Jno-Baptiste kom inte alls in i matchen och såg inte heller glad ut på planen. Med Perry blev vi lite mer flexibel och starkare på mittfältet då han jobbade lite hårdare neråt i planen.

Andra bytet har jag svårare att förstå, Ssewankambo är en trygghet på mittfältet och när han gick av planen tappade vi det momentum vi hade byggt upp i andra halvlek. Kroon kom aldrig in i matchen och vi tappade en hel del på mittfältet. Kalmar tog tillbaka övertaget i slutet av matchen och man blev orolig igen.

Man har även sett under försäsongen att de byten som Amir gjort ofta resulterat till en försämring och inte en förbättring så det är något som Östersund måste jobba med och analysera. Vi blir alltid sårbar i slutet av matchen och det känns inte alls bra om Amir nu spelar tight och defensivt. Risken är väldigt stor att vi blir straffade med ett mål i baken istället.

Nyckeln till den perioden i andra halvlek är vad jag kan se dels att vi pressar med 3 spelare längst fram precis så som vi gjorde i andra halvlek mot Sundsvall där vi också fick till bra perioder när vi lyfte laget.

Det får mig att undra hur det skulle se ut om vi hade spelat 4-3-3 istället, eller i alla fall 4-2-3-1. Jag tror att om vi förvaltat Kalmars svagheter på ett modigare sätt så hade vi fått ut ett betydligt bättre resultat av denna match.

Men nu har vi i alla fall fått ett svar på vilken väg Amir väljer denna säsong, han kommer spela för oavgjort men kommer även försiktigt försöka gå för 1-målsvinst när chansen finns. Tålamod över mod.

Jag tycker det är fel väg att gå, vi har en av Allsvenskans bästa målvakter och väldigt, väldigt bra försvarsspelare så jag skulle vilja se en större tro på att vi löser försvarsspelet med en spelare mindre och att vi går framåt med en spelare mer. Speciellt i matcher som igår och mot motstånd som Kalmar som får stora problem att spela under stress.

Andra svar vi fått av denna match är:

  • Kalmar FF är lika dåliga som jag förutspått, Henrik Rydström såg bitvis frustrerad ut.
  • Östersunds försvarsspel håller hög Allsvensk klass.
  • Östersund har fortsatt jättesvårt att göra mål och komma till kvalificerade avslut.
  • Östersund har förbättrat delar i sina fasta situationer, både offensivt och defensivt.
  • Amir fortsätter att välja tålamod över förändring när spelet inte helt stämmer.

ANALYS

De första 45 minuterna av denna match är helt och hållet på Amirs axlar, jag tycker inte vi spelar taktiskt rätt efter det motstånd vi möter. Vi har för stor respekt för en av Allsvenskans sämre lag och vi har för dålig tro på våra egna defensiva spelare.

Matchen räddas av en 15-20 minuter lång period i andra halvlek där vi faktiskt presterar riktigt bra, då kom vi nästan upp till normal standard, övriga tiden av matchen är det taktiska missar som får spelarna att underprestera.

Statistiskt så behöver Amir jobba på passningsspelet. Vi har endast 350 passningar mot Kalmars 684 och vår passningsprocent är så låg som 74%. Det innebär att mycket av det bollinnehav som Kalmar hade kommer ifrån misslyckade passningar från vår sida. Statistiken på långbollar är också bland det lägst jag sett, vi lyckas endast med 20 av 58 vilket ger oss en procent på 34% (mot Kalmars 64%). 2 av 9 krossbollar (22%) är också för svagt.

Den defensiva statistiken är något bättre, framförallt brytningar där vi har 16 lyckade mot Kalmars 4.
Men vi rensar totalt 27 bollar, en rensning går ofta till hörna eller inkast till motståndaren så även här ger vi bort mycket boll och bollövertag. Kalmar rensar 8 bollar.

Kalmars målvakt Lukas Hägg Johansson registreras inte för en enda målvaktsräddning (Keita har 3).
Vi har totalt 4 skott, 3 utanför och 1 som blockeras av utespelare. Det är också för dåligt mot ett lag som Kalmar.

För den som vill läsa mer och fullständig statistik så finns det i SofaScores matchrapport.

Jag är personligen inte nöjd med 1 poäng i denna match eftersom jag tycker Kalmar är ett otroligt slarvigt och bolltappande lag just nu, det borde vi utnyttjat mycket bättre. Kalmar är ett av de lag som vi absolut borde ta 6 poäng emot under serien.

Nu ladda vi om mot Örebro hemma på söndag!