Tippar Allsvenskan 2021

Alla tippar Allsvenskan och så även jag. Här kommer min slutgiltiga tabell för Allsvenskan 2021.

Självklart är det svårt att tippa med alla dolda variabler som skador, sommarfönster och höstform men det är också en stor del till varför så många älskar fotboll. Det är oberäkneligt och nästan vad som helst kan hända, det blir alltid överraskningar och besvikelser.

Här är min tabell och motivering till varje placering. Det finns några skrällar, bland annat tippar jag att Malmö FF:s storhetstid är över (för denna gång). Möjligt också att min tippade vinnare är en skräll för många.

Trevlig läsning!


16. Kalmar FF

På sista plats har jag valt att lägga Henrik Rydströms Kalmar FF. Varför de är sist beror på ett glapp mellan höga ambitioner och realitet.

Förra året hade Henrik möjlighet att böja sig ner och dra upp Sirius trupp, han fick både spelare och lag att överprestera.
Henrik försöker göra samma sak med Kalmar i år men glappet från Henrik ner till truppen är för stort vilket gör att projektet misslyckas.

Det kommer resultera i en växande frustration från både Henrik och spelartruppen. 

Laget kommer få det väldigt tufft och jag tror också Henrik Rydström kommer vara den första tränaren som får sparken 2021. Tyvärr så skulle inte ens Pep Guardiola klara att rädda laget kvar i Allsvenskan. 


15. Halmstads BK

På 15 plats hittar vi Halmstads BK som imponerade stort i Superettan under förra säsongen men som tyvärr inte håller hela vägen under 2021. Man har en handfull spetsspelare men det räcker inte över hela säsongen. Kommer ta några poäng hemma men får det tufft i samtliga bortamatcher. 


14. Mjällby AIF

på kvalplats hamnar Mjällby AIF som inte alls når upp till förra säsongens femteplats. Mest beror det på att man tappat Marcus Lants och fått fortsätta med assisterande Christian Järdler. Truppen är helt ok men laget kommer underprestera och man kommer ha svårt att hitta sitt sätt att spela.


13. IK Sirius

På en 13 plats hittar vi Uppsalas stjärnor, IK Sirius som också berörs av att ha tappat Henrik Rydström. Truppen som har några riktigt bra spelare kommer inte lyfta på samma sätt i år som under förra säsongen. Ola Andersson kommer dock se till att laget slipper kvala och 2022 kommer de prestera bättre igen. Ett klassiskt mellanår för Sirius. 


12. Varbergs BoIS

Här hittar vi Varberg som haft en stor omsättning spelare under försäsongen. Klubben jobbar bra och rätt men omsättningen spelare gör det svårt för Joakim Persson att få ihop alla bitar i tid. Varberg gör en bättre höst än vår. Tycker Joakim Persson är en av Allsvenskans bästa och smartaste tränare, skulle inte bli förvånad om han lyfts in i någon större klubb efter säsongen. Skulle vara intressant att se vad han skulle kunna göra i IFK Göteborg till exempel.


11. Örebro SK

Axel Kjälls Örebro landar på en 11 plats i år. Man kommer inte få truppen att lyfta. Tappet av Oscar Jansson och Nahir Besara blir tufft. Om man får Nordin Gerzic, Kevin Walker och Deniz Hummet att överprestera så kan man möjligtvis ta någon position till.


10. Östersunds FK

Östersunds FK klarar sig under både nedflyttning och kvalplats trots transferförbud. Man bara tappat två spelare från förra säsongen (Thomas Isherwood, Charlie Colkett) samtidigt som många unga spelare tagit ytterligare kliv framåt i utvecklingen. Man har en ganska bred trupp där samtliga spelare fått speltid under försäsongen. 


9. IFK Göteborg

Att värva spelare med stora välkända namn är en sak, att få dem att spela ihop är en annan. Det är en process som tar tid och jag tror inte man får ihop det så bra som supportrarna tror och hoppas. Möjligtvis att man gör en stark avslutning i höst. Tror det blir en stökig säsong i Blåvitt även i år. Ser redan framför mig hur “grus i maskineriet” blir årets slogan. 


8. Degerfors IF

Degerfors blir årets överraskning och gör det Mjällby gjorde förra säsongen. Man jobbar helt rätt med laget och har en av Allsvenskans intressantaste anfallsvapen i Sargon Abraham, Victor Edvardsen och Johan Bertilsson. Jag hoppas verkligen att Degerfors vågar satsa på ett 4-3-3. Jag ser väldigt mycket fram emot att se Degerfors i år. Tycker man har en underskattad trupp där man gjort väldigt bra transfers.  


7. AIK

AIK har en av de mest överskattade och överhypade trupperna i Allsvenskan. Kanske blir det lätt så när man är ett av tre Stockholmslag och får mycket uppmärksamhet i media. Detta kommer skapa en frustration hos både fans och media eftersom man tror laget är bättre än vad det egentligen är. AIK med Bartosz är ett mittenlag i Allsvenskan. 


6. IF Elfsborg

Elfsborg har en ung och intressant trupp, något svagare än förra säsongen så därför har jag flyttat ner laget till en sjätteplats. Elfsborg brukar alltid ha någon spelare som blommar ut i början av säsongen, skulle sätta mina pengar på Ahmed Qasem i år som är en mycket intressant talang.


5. Malmö FF

Kanske en av säsongens skrällar är att jag placerar Malmö FF femma. Jag ser slutet på Malmö FF:s storhetstid denna gång. Jon Dahl Tomasson rankar jag som en av Allsvenskans svagare tränare och jag tycker inte heller man gjort en försäsong eller ett transferfönster som är värdigt det Malmö vi har vant oss vid de senaste 10 åren. Från att ha haft Åge Hareide och värvat de bästa spelarna i Allsvenskan har man nu en tränare med enbart meriter som assisterande samtidigt som man också missar att värva spelare som Astrit Selmani och Oscar Jansson. De kommer även få jätteproblem på målvaktssidan.

Det är som att Daniel Andersson tröttnat på sitt jobb. Hur som helst, en bra och bred trupp räcker absolut inte hela vägen denna säsong. Om Daniel vaknar och gör stora ändringar i sommarfönstret så kan man möjligtvis klättra några placeringar. Men det blir inget guld!


4. Hammarby IF

Jag skulle gärna vilja placera Hammarby någon placering högre men ser att man inte har balansen i truppen för topp 3. Även om man offensivt har några av Allsvenskans bästa spelare så räcker det inte när det defensiva inte är bättre än mitten, det i kombination med att Billborn verkar anse att anfall är bästa försvar gör att man även denna säsong kommer släppa in för många bollar för att vara med i den absoluta toppen.


3. BK Häcken

Laget som alltid nästan är bäst. Andreas Alm oförmåga att våga släppa på för fullt gör att man inte heller tar sig hela vägen i år. Dock är en tredjeplats en bra placering i Allsvenskan 2021. Tror man kommer vara bättre i vår än man är i höst. Kan säkert vara ännu högre placerad innan sommaruppehållet. Bra balans i truppen men kommer göra för få mål totalt för att ta SM-guld.


2. Djurgårdens IF

Bäst på försäsongen, bland Allsvenskans bästa och bredaste trupper samt ett bra tränarpar i Kim och Tolle. Men det kommer finnas matcher där de väljer att spela för defensivt även i år. Vi såg det i Svenska cupen mot Hammarby att man håller igen för mycket mot ett lag som man vet kommer satsa allt framåt. Om man vågar ställa upp och lira mer offensivt så har man absolut chans på guldet. Guld i år och Djurgården går upp som en stor kandidat att ta över rollen som Sveriges nästa storklubb efter ett Malmö FF i dekadens. 


1. IFK Norrköping

Guldet tar IFK Norrköping. De har gått under radarn på försäsongen och har haft det lite stökigt i ledningen men det är inget som spelartruppen har berörts av. Den största orsaken till guldet är Rickard Norling som är en av Allsvenskans absolut bästa tabellpoängstränare. Ett geni som kommer få ut mer av spelare som Haksabanovic, Castegren, Agardius, Levi och Abdulrazak än vad Jens Gustafsson gjorde.

Rickard Norling är kanske inte den tränaren som spelar den roligaste fotbollen men han vet exakt vad som krävs för att ta poäng i samtliga matcher. Absolut inte en cup-coach men när det kommer till seriespel är han bäst i Sverige.

Att han misslyckades i AIK beror nog till stor del på att han (nog) fick krav på sig att ta fram ett spel som även håller internationellt och då blev det för stort steg och för lite tålamod.

En anna stor nyckel till guldet är så klart värvningen av Oscar Jansson. 

IFK Norrköping har även kapital för att göra ett riktigt bra sommarfönster, säljer man Haksabanovic så behöver man vara väldigt smart i hur man ersätter honom.

Grattis IFK Norrköping! 
Tippar jag rätt så förväntar jag mig en inbjudan till guldfesten.


Så den slutgiltiga tabellen ser alltså ut som följande:

 1. IFK Norrköping
 2. Djurgårdens IF
 3. BK Häcken
 4. Hammarby IF
 5. Malmö FF
 6. IF Elfsborg
 7. AIK
 8. Degerfors IF
 9. IFK Göteborg
 10. Östersunds FK
 11. Örebro SK
 12. Varbergs BoIS
 13. IK Sirius
 14. Mjällby AIF
 15. Halmstads BK
 16. Kalmar FF

Övriga utmärkelser

(räknad på att ingen av dessa säljs i sommarfönstret)

Skytteligan:

 1. Jonathan Levi, IFK Norrköping
 2. Astrit Selmani, Hammarby IF
 3. Alexander Jeremeieff, BK Häcken

Assistligan:

 1. Gustav Ludwigsson, Hammarby
 2. Johan Bertilsson, Degerfors IF
 3. Ola Toivonen, Malmö FF

Årets tränare:
Rickard Norling, IFK Norrköping 

Årets målvakt:
Oscar Jansson, IFK Norrköping

Årets försvarare:
Christoffer Wiktorsson, Degerfors IF

Årets mittfältare:
Alexander Fransson, IFK Norrköping

Årets anfallare:
Jonathan Levi, IFK Norrköping

Tränare som får sparken/byts ut under säsongen i nämnd ordning:

 1. Henrik Rydström
 2. Jon Dahl Tomasson
 3. Roland Nilsson