Förlust mot GIF Sundsvall

Idag spelade Östersunds FK träningsmatch mot GIF Sundsvall på Jämtkraft Arena. Sundsvall vinner ganska tryggt med 2-1 och här kommer mina tankar och analyser.

Förutsättningarna var något luriga för Östersunds FK som hade 11 spelare utanför matchtruppen på grund av skador, sjukdom, landslagsuppdrag och mindre kända anledningar:

Aly Keita
Ronald Mukiibi
Eirik Haugan
Noah Sonko-Sundberg
Kalpi Ouattara
Marco Weymans
Rewan Amin
Charlie Colkett
Isak Ssewankambo
Blair Turgott
Malcolm Stolt

Det är i princip en hel startelva som ÖFK fick klara sig utan idag.
Man kom till spel med en 3-5-2 uppställning till att börja med.

Mohlin
Dosis, Mensiro, Kpozo
Hörberg, Awad, Arhin, Fritzson, Bellman
Karlsson Grach, Sellars
Startelvan, 3-5-2

GIF Sundsvall kom till spel med vad jag kunde se ett hyfsat ordinarie lag och man märkte också ganska direkt att det var ett övertag för Sundsvall som verkligen pressade bra vilket resulterade till några farliga chanser och några hörnor.

Matchen

I den elfte minuten fick Sundsvall en hörna och hela laget kliver upp för högt vilket gör att Jerell Sellars enkelt och snabbt kan kontra in 1-0 till Östersund. Riktigt konstigt försvarsspel på den hörnan från Sundsvall.

I den 24 minuten får Sundsvall ytterligare en hörna, denna gång lyckas de enkelt nicka in 1-1 i ett näst intill öppet ÖFK-mål. Östersunds tur att få ordentligt med kritik för sitt spel i de defensiva fasta hörnorna. Sundsvall var nära några gånger till med ungefär samma variant där Östersund hade svårt att markera den bortre stolpen.

Efter 35′ spelade minuter så hade Sundvall total kontroll på matchen och då händer något som jag måste se som en av de mer positiva taktiska justeringarna under försäsongen 2021. Amir ändrar formation till 4-3-3 och Östersund börjar pressa Sundvalls 3-backslinje med tre forwards något som gav resultat direkt. Sunsvall fick svårare att kontrollera bollen och uppspelen blev inte lika enkla och kliniska, Östersund kom in i matchen igen.

Mohlin
Hörberg, Dosis, Mensiro, Kpozo
Arhin, Fritszon, Bellman
Karlsson Grach, Sellars, Awad
Efter ca 35′ spel ändrar ÖFK till 4-3-3

Under andra halvlek så fortsatte Östersund att spela bättre jämfört med de första 35 minuterna. Jag tror också Sundsvall backade hem för att möjligtvis träna försvarsspel i andra halvleken, något som de gjorde riktigt bra.

Även om Östersund spelade bättre så lutade matchen något åt Sundsvalls håll och i den 54 minuten gör de 2-1 efter skott utanför straffområdet som oturligt styrs på en ÖFK-försvarare. Väldigt svårt för Sixten Mohlin att göra något åt den.

Efter målet gör båda lagen några byten och Östersund var aldrig riktigt nära att reducera. Sundsvall försökte spela på ledningen och försvarade sig riktigt bra.

MATCHANALYS

Eftersom man såg ganska tidigt, redan de första 10 minuterna att ÖFK:s spel inte riktigt fungerade mot ett hårt och högt pressande Sundsvall så hade jag gärna sett att våran bänk gjort en taktisk förändring tidigare i matchen, nu kom den efter ca 35-38 minuter. Men ändå bra att man gör ändringen innan halvtidsvilan, att förändra speluppställningar och matchtaktik under spelets gång hör till ÖFK:s DNA och något vi borde bli bättre på under Amir. Det är ett enkelt och billigt sätt att förändra matchbilden speciellt när våra byten inte historiskt gett någon större injektion i spelbilden.

ANALYS – GIF Sundsvall

Om det var ett hyfsat ordinarie GIF Sundsvall vi såg idag så gör vi en riktigt bra match med tanke på manskapet vi stället på planen. Jag förstår om Sundsvall är glad och nöjd med resultatet men samtidigt bör de vara lite oroliga att de inte fick in fler mål med det övertag de hade i första halvlek. De bör också fundera lite på hur enkelt Jerell Sellars kunde kontra in 1-0 målet. Superettan är riktigt svår och det gäller att prestera bättre än idag för att ta topp 2 där till hösten, det är jag helt säker på. Men de har säkert koll på sina brister och de fick säkert ut en hel del viktigt från dagens match. Blir intressant att följa Sundsvall genom säsongen.

Analys – Östersunds FK

Är emot att prata B-lag och reservspelare men vi hade ett väldigt ungt lag på planen idag, att de kan gå in och bara få en uddamålsförlust mot GIF Sundvall får man ändå se som riktigt, riktigt bra.
Speciellt hur det såg ut innan Amir ändrade spelet till 4-3-3. Skönt att ha Fritzson, Mensiro, Bellman, Hörberg, Mohlin och Awad på planen som ändå bildade någon slags ryggrad. De övriga spelarna vet att det kommer matcher under säsongen då de med stor sannolikhet kommer att få spela 90 minuter och då är dessa matcher guld värda.

Kanske borde jag också nämna Arhin bland de spelarna ovan, tycker han åter igen gör en bra match. Grach, Dosis, Kpozo och Sellars gör vad som förväntas. Ingen presterar dåligt idag även om vi förlorar. Det handlar mer om hur samspelt man är som lag.

Det finns dock lite som oroar, bland annat så har vi bara gjort 3 mål på de 6 träningsmatcher vi gjort under 2021. Det känns också som vi behöver några matcher till för att verkligen få spela ihop en startelva. Kanske att det gå att klämma in en match till under påskhelgen för det? Gärna mot ett inte allt för svårt Superettanmostånd.

En annan sak som oroar mig är de fasta situationerna, något som jag tjatat om sedan något år tillbaka.
Med all analys som finns till hans borde de själva se att de behöver göra en förändring. Men idag såg man inga tendenser varken på offensiva eller defensiva fasta situationer att man gjort framsteg. Snarare tvärt om, blev ju riktigt pinsamt bitvis på de defensiva hörnorna. Lägg in extra tid för fasta situationer i kalendern är mitt tips! Ta extern hjälp om så behövs. Se till att detta blir en styrka och inte en svaghet.

ANALYS – Byten

Vad jag kan komma ihåg så har väldigt få byten i Östersund resulterat i att laget presterat bättre. Kanske snarare att spelet har blivit sämre efter de byten som gjorts. De positiva detaljer som byten givit är väl på individnivå där jag bland annat tänker på Jerell Sellars mål mot Akropolis i Svenska Cupen. I övrigt har byten inte gett någon förbättring alls.
Det känns oroväckande. Men många byten har så klart varit med tanke på att lufta spelare som inte fått så mycket speltid samtidigt som man vill säkra och inte belasta spelare för hårt med tanke på skador.


Se höjdpunkter hos Discovery+ här:
https://www.discoveryplus.se/program/hojdpunkter-forsasong-2021