Djurgården åter igen för starka

Idag spelade Östersunds FK sin andra träningsmatch på Svensk mark 2021.
Precis som förra helgen vinner Djurgården med 3-0.

Match mot Hudiskvalls FF avbokad?

Enligt rykten hade ÖFK preliminärbokat in en träningsmatch mot Hudiksvalls FF nu i helgen. Men när Djurgården ringde i början av veckan valde man den istället. Ganska förståeligt då man vill möta så bra motstånd som möjligt.

Östersund valde att lufta truppen rejält i denna match, dels för att man nog vill ge dem speltid men också på grund av skador och landslagsuppdrag.

Första 45′

Efter 45′ hade Östersund faktiskt fortfarande 0-0 på Djurgården men mot slutet orkade man inte hålla emot. Djurgården har en bredare och starkare trupp helt klart och precis som jag skrev förra helgen så är de Sveriges bäst presterande fotbollslag just nu.

Sista 45′

Sista halvlek rullade bollen in tre gånger för Djurgården och man såg att deras otroliga bredd spelar skillnad. Djurgården känns också lite bättre tränad än Östersund rent konditionsmässigt för man märkte att huvudet inte alls hängde med sista 30 minuterna. Östersund började göra misstag, tappa positioner och även smågnälla på varandra.

Totalt sett?

Jag tycker dagens match var mer välspelad än förra veckans cupmatch. Beror väl mycket på att Djurgården inte hade samma spets idag och framförallt inte samma energi. Mycket på grund av träningsmatch så klart men man kanske också har passat på att träna lite hårdare under veckan då man visste att cupsemifinalen blev flyttad.

Trots förlust känner jag mig positiv, när jag såg laguppställningen idag var jag rädd att det skulle bli riktigt jobbigt.
Nikolaos Dosis som en av tre mittbackar? Har bara sett honom spela mittfältare i Östersund tidigare.
Sixten Molin i mål som såg lite skakig ut nere i Marbella.
Patrick Kpozo som inte spelat en minut med Östersund denna säsong.
Ahmed Awad på mittfältet.
Frank Arhin som gjort det bra i de inhopp han fått under säsongen skulle spela på Mensiros position.
Det var väldigt mycket förändring och på papperet borde det varit större siffror i slutet av matchen.

MEN!

Östersunds FK spelar förvånansvärt bra idag, man rullar bollen bra och försöker bygga mer tydligt bakifrån än tidigare.
Man slarvar inte lika mycket som i matchen förra helgen, speciellt inte i första halvlek då jag tycker man står upp bra.
Däremot blir laget för lågt och det blir för tunt på mittfältet. När Hörberg, Bellman och Arhin backar tillbaka samtidigt får vi nästan en 6-backslinje och vinner vi bollen tar det för lång tid att ställa om. Vet inte hur många gånger Turgott och Stolt blev för ensam längst upp.

Jag tycker vi har förbättrat försvarsspelet men det finns fortfarande mycket att jobba på framåt. Jag hoppas att vi kan få in någon mer träningsmatch efter nästa helg. Spela mot Hudiksvalls FF kanske inte vore så dumt som generalrep. till exempel. För vi är inte riktigt i hamn med vårat spel än och det behöver vi vara när vi ska möta Kalmar FF i premiären som ligger några veckor bort nu bara.

Vi ska absolut ge ut extra beröm idag.

Framförallt ska hela laget ha en eloge som kämpade riktigt bra defensivt även om man inte orkade hela 90-minuter.

Patrick Kpozo såg lite rostig ut men blixtrade även till bitvis och hade några riktigt bra aktioner både offensivt och defensivt. Han behöver helt klart mer speltid för att bli jämnare.

Jag tycker Nikolaos Dosis imponerade förra året, att komma in från Djursholm i division 4 och sedan spela i Allsvenskan med Östersunds FK måste vara en väldigt stor skillnad men tycker att han klarat av det bra. Idag fick han spela i trebackslinjen. Riktigt bra på fötterna och positionsspelet men lite svagare på huvudet så det måste tränas.

Jag tycker Ahmed Awad gör sin bästa match i ÖFK-tröjan sedan han värvades i fjol. Han såg lugnare och tryggare ut idag än vad jag sett tidigare. Kanske att man skulle skola om honom till mittfältare ändå?

Frank Arhin gör det bra i sin roll. Kanske lite snabbare än Mensiro i den rollen och jag tror motståndarna upplevde honom som väldigt jobbig. Men det blir för defensivt, han behöver våga gå lite högre och hjälpa till framåt mer.
Nu vet jag inte hur Amir vill styra den där positionen men jag tycker i alla fall att den blir för låg i för långa stunder. Speciellt i slutet av matchen.

Sixten Molin gör en kanonmatch, förutom straffräddningen så agerade han lugnt och tryggt. Styrde backarna bra och gjorde inget förivrat.

Felix Hörberg gjorde nog också en av sina bästa matcher för säsongen. Han såg ut att må bra på planen idag. Hade några riktigt fina offensiva framryckningar och även några inlägg som var bättre idag än tidigare i säsongen.

Ludvig Fritzson jobbar väldigt hårt i det tysta, försökte ha koll på honom i första halvleken och han är nog också en sådan som är väldigt jobbig att spela mot. Defensivt mycket bra jobbat idag, framåt lite svagare.

Eirik Huagan fick dra ett stort och tungt lass centralt i backlinjen för att styra Dosis och Kpozo. Tycker att han gör det riktigt bra och även denna match var han nära att göra mål igen. Det får gärna komma på nick efter hörna mot Kalmar!
Kanske lite långsamt i vissa uppspelsfaser men samtidigt tror jag han ville ta det säkra före det osäkra.

Henrik Bellman var verkligen överallt på vänsterkanten i första halvlek, vet inte hur många maxruscher han gjorde upp och ner men många var det. Märktes att han blev tröttare mot slutet innan han byttes ut.
Med lite tur hade han fått ut mer av sitt offensiva spel. Kommer växa ännu mer under säsongen, verkar vara otroligt professionell i sitt sätt att tänka karriär.

Blair Turgott och Malcolm Stolt kom aldrig till rätta på topp idag, de klickar inte riktigt. De är verkligen inget anfallspar som spelar för varandra och individuellt är de för svaga för att skapa något på egen hand, i alla fall mot ett lag som Djurgården. Här tror jag Amir måste hitta en ny lösning, att spela med två toppforwards och samtidigt bara ha 2 riktiga mittfältare bakom blir för tunt. Bollen biter sig inte riktigt fast speciellt centralt i planen. Det är inte för sent att ändra än!

De som hoppade in försökte också att bidra. Är lika imponerad av Sebastian Karlsson Grach som av Nikolaos Dosis. Båda som sagt från Djursholm i division 4 och kliver in och spelar stor fotboll mot en av årets guldkandidater, Djurgårdens IF. Båda fyller 20 år i år och har en ljus framtid framför sig.

Francis Baptiste bytte av Malcolm Stolt på topp och jag såg ingen förbättring direkt. Kanske hade det varit smartare att byta Blair Turgott istället som fick ett gult kort i samband med skadan på Tommi Vaiho. Sedan behöver Malcolm Stolt mer speltid än Blair. Men nu valde Amir annorlunda.

Man blev också glad av att se Simon Kroon komma in på planen igen. Jag tycker han tog det lugnt och försiktigt vilket var klokt, det finns mycket mer att ge där. Om han håller så är han absolut en nyckelspelare i denna trupp.
Så nu måste han bara hålla!

Också spännande med Peter Amoran på bänken, firar med tårta och ballonger den dagen han kan spela tävlingsmatcher för ÖFK.

Djurgården?

Ska man skriva något om Djurgården så är det ju imponerande bredd de har i laget. De spelar några procent offensivare i år och det räcker för att få de där lite tydligare målchanserna som de kanske saknade förra säsongen.
Det gör de utan att tumma på försvarsspelet så all heder till Kim & Tolle som nu verkligen bara behöver finjustera. De känns i princip klara för att dra igång säsongen och förhoppningsvis för deras del så kan de bibehålla denna fina form de har nu över hela våren. Absolut en av guldkandidaterna till både Svenska Cupen och Allsvenskan i år.

Hoppas också att Tommi Vaiho snart är tillbaka, olyckligt med skadan.
Tack för en givande träningsmatch Djurgårdens IF och lycka till resten av säsongen!

För Östersunds FK väntar nu säsongens viktigaste match hemma mot GIF Sundsvall nästa helg.