Har Östersunds FK satsat pengar i OneCoin?

Idag har Östersundsposten släppt en artikel där de skriver att Östersunds FK satsat pengar i cryptobedrägerihärvan OneCoin. Många verkar inte förstå vad som hänt så här kommer min analys.

Det första vi ska ta i beaktning är att investeringen i OneCoin kan räknas som vilken investering som helst, det skulle även kunna vara aktier eller fastigheter.

En investering innebär alltid en risk, en fastighet som idag är värd 3 miljoner kan i morgon vara värd 4.8 miljoner eller så kommer en fastighetsbubbla och sänker värdet till 1.2 miljoner. Samma är det med aktier och fonder. Ingen sitter med möjligheten att spå in i framtiden.

Det andra är att när dessa pengar investerades (slutet av augusti 2016) visste man inte om att detta var ett bedrägeri. Det uppdagades senare och Tyskland var första land ut och frysa OneCoins (OneLifes) tillgångar (februari 2017) och sedan 12 juli 2017, nästan ett år senare står företaget på Finansinspektionens varningslista här i Sverige.

I detta fall var det Daniel Kindbergs företag (NOCKT AB) som sponsrade och ingick ett investeringsavtal med Östersunds FK (655.000 SEK) samt ”Mannen som initierade investeringen i OneCoin” även gick in med 600.000 SEK, en summa över 1M i sponsorinvesteringar. Kontot hos OneCoin öppnades sedan i ÖFK:s namn.

Så det var inga befintliga pengar från ÖFK:s egna kassa som satsades i denna investering som många verkar tro. Däremot togs så klart dessa pengar upp som en tillgång vilket är helt korrekt. Man visste ju inte där och då att pengarna var bedragna.

Förutom att det är ovanligt korkat att investera stora pengar i företag och projekt man inte är insatta i så är detta inget häpnadsväckande över egentligen. Hade pengarna investerats i BitCoins eller Tesla-aktier hade man istället gjort en enorm vinst men ingen kan som sagt se in i någon spåkula.

Här är två personer som trott på en investering, satsat pengar i tron om att de skulle gjort något bra för Östersunds FK. Nu gick inte investeringen hem just denna gång. Inget konstigt med det. Folk med mycket pengar är villiga att ta risker för att tjäna ännu mer pengar, det är inget nytt med det.

Jag är helt säkert på att det kommer dyka upp mer rubriker av de 7000 sidor förundersökningsprotokoll från mutåtalet mot Daniel Kindberg. Det kan nog vara så att Östersundsposten redan har godbitar redo för en jämn flod av nyheter framöver.


Läs mer om OneCoin på Wikipedia här:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Onecoin

Originalartikel hos Östersundsposten hittar ni här:
https://www.op.se/logga-in/avslojar-miljoninvesteringen-som-forsvann-i-ett-svart-hal-ofk-har-pengar-lasta-i-skandalomsusad-kryptovaluta

Något omskriven men hyfsat nära originalet hittar ni hos Fotbollskanalen här:
https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/ofk-miljoninvesterade-i-kryptovaluta-expert-bluff-och-bag/


Disclaimer: Nej jag är inte ”Mannen som initierade investeringen i OneCoin”.