Östersunds FK slarvar bort kvartsfinalen i Stockholm

Kvartsfinalmatchen i Svenska Cupen 20/21 är precis färdigspelad och Djurgården vinner matchen enkelt med 3-0 och är vidare till semifinal. För Östersunds del är det bara att packa ihop cupen och fokusera på Allsvenskan.

Det var en skrämmande dålig prestation från Östersunds sida idag. Man börjar oroligt och det tog inte lång stund innan Sonko-Sundberg och Haugan springer ihop i straffområdet och skapar en gratis halvchans för Djurgården och på den vägen fortsatte sedan matchen.

POSITIVT

Om vi börjar med det som såg bra ut så tycker jag ändå att Kalpi Ouattara och Henrik Bellman var de som presterade bäst av ÖFK-spelarna. Aly Keita är alltid stabil och det var inte så mycket att göra på de tre målen som släpptes in. Vissa fasta offensiva situationer såg också bra ut samtidig som det blandades med riktiga bottennapp.

Jerell Sellars försökte och han var väl en av få ljusglimtar under sista halvleken. Jag börjar fundera hur bra han skulle vara i en annan miljö och det är ju oroväckande.

Önskar av hela min själ att jag hade mer att skriva här men hur mycket jag än letar hittar jag inget.

NEGATIVT

Det mer negativa var väl den kollektiva kollaps som vi fick se på Tele2 Arena. Varför våra spelare underpresterar, slarvar och inte riktigt vet vad man ska göra när man får bollen måste vara en ledarfråga. De första 45 minuterna tror jag det beror mycket på att vi spelade med wingbacks som var väldigt osäker i sitt spel, om de skulle anfalla eller backa bak. Det tror jag skapade en oro i resten av laget och man tappade helt synk i om man skulle ligga i press eller ta defensiva positioner.

I andra halvlek såg det mer ut som man försökte spela en stabilare 4-backslinje för att våga pressa mer framåt utan att tappa ytor bakåt. Något som inte gav något resultat alls. Slarv och planlöst spel fortsatte matchen ut och även om Amir försökte förändra matchbilden med några byten så såg man väldigt liten skillnad i spelet och matchbilden.

Min personliga uppfattning är att man slarvar bort denna kvartsfinal genom att inte vara helt förberedda, jag tycker man saknar en tydlig matchplan. Även om Rewan Amin, Isak Ssewankambo, Simon Kroon, Nebyou Perry och Patrick Kpozo saknade i matchtruppen på grund av skador så tycker jag ändå man kan ställa krav på de som verkligen spelar.

KRAV & FÖRVÄNTAN

Det är skillnad på krav och förväntat. De krav jag har är att samtliga spelare ska prestera på normalnivå, helst något över i en sådan viktig match som idag. Kravet är också att vi har ledare och tränare som klarar av att skapa dessa förutsättningarna för våra spelare, där tycker jag det brister idag. Våra spelare gavs aldrig en ärlig chans eftersom de kollektivt saknade verktyg, då brister det även på individuellt plan.

Den förväntan jag hade var att vi skulle möta Sveriges just nu bästa fotbollslag, visst hade jag en liten förhoppning om att vi skulle kunna rubba dem speciellt då de saknade en handfull mittbackar. Min förväntat var att vi skulle göra allt vi kunde för att bjuda upp till motstånd, den förväntan sprack ganska snabb. Östersunds FK missar min kravbild och min förväntan totalt idag och det gör mig upprörd.

Jag önskar att jag vore en person som bara kunde säga ”Men Djurgården är ju så mycket bättre så det här var väntat”. Ja visst var det väntat och visst är Djurgården ett bättre lag, visst är det bra att vara realist men jag kan aldrig acceptera att vi slarvar bort en viktig match och då hamnar fokuset på det. Vi bjuder ju inte ens upp till dans idag och det är riktigt pinsamt att se.

Vi behöver en sportchef ganska snabbt nu som kan kalla in ledarstaben till kontoret efter en sådan här match och kräva svar. Det är ganska tydligt att våran ledarstab har problem med matcher när vi möter motstånd på den här nivån.

Nu hoppas jag man verkligen tränar ner sig till den Allsvenska premiären, jag vill inte se fler matchen som slarvas bort i år.

GRATTIS DJURGÅRDEN

Sedan vill jag säga stort grattis till Djurgårdens IF som utan problem tog sig an Östersunds FK på ett väldigt bekvämt sätt trots skador och smitta. Magnus Eriksson, Curtis Edwards, Aslak Witry och Hampus Finndell ägde matchen idag och gjorde det väldigt enkelt för spelarna framåt. Blir väldigt förvånad om Edward Chilufya fortfarande spelar i Djurgården efter sommarfönstret. Otroligt taktiskt disciplinerat spel idag!