Kvartsfinal mot Sveriges just nu bästa lag!

Gruppspelet av Svenska Cupen är avklarat. Östersunds FK står kvar som ett av åtta lag som ska göra upp i slutspelet. På söndag spelas kvartsfinalen mot Sveriges just nu bästa lag, Djurgårdens IF.

Förutsättningarna är enkla för Östersund, vinn matchen och gå vidare till semifinal eller packa ihop Svenska Cupen och fokusera på träningsmatchen mot GIF Sundsvall 27 mars.

MATCHFAKTA

 • Svenska Cupen 20/21 – Kvartsfinalmatch 3
 • Motståndare: Djurgårens IF
 • Arena: Tele2 Arena (konstgräs), Stockholm
 • Avspark: 13:00 – Söndag 14 mars 2021
 • Stream: Cmore
 • Domare: Glenn Nyberg(Mahbod Beigi, Andreas Söderkvist, Victor Wolf)

DJURGÅRDENS IF, SVERIGES JUST NU BÄSTA?

Djurgårdens IF som precis firade 130 år som förening (Grattis!) har gjort en lysande försäsong, de har gjort ett mycket stabilt transferfönster och presterat otroligt bra i Svenska Cupens gruppspel med hela 12-1 i målskillnad (bäst av samtliga lag). Rent statistiskt är de därför Sveriges bäst presterande fotbollsklubb just nu. Ingen kan säga något om det.

FÖRUTSÄTTNINGAR – Djurgårdens IF

Som många andra föreningar i Stockholm har även Djurgården drabbats av Covid-19 senaste veckorna men av rapporter att döma är laget på väg åt rätt håll, ingen ny smittspridning under veckan som varit vad jag förstått.
Djurgården ville också få matchen flyttad en drag (till måndag) något som avslogs av tävlingskommittén.

Enligt Djurgårdens naprapat Kalle Barrling så är fortfarande några spelare utanför truppen på grund av c19, vilka det rör sig om vill man gå ut med lite senare. Vi får hoppas att det går åt rätt håll samt att ingen är allvarligt sjuk.
Förutom det är bland annat Jesper Nyholm och Haris Radetinac borta pga. av skador. Erik Berg är också helt uträknad ur Djurgårdens trupp nu som det ser ut.

Det är helt klart så att Djurgårdens IF är något berörda av skador och sjukdom men de har en bred och stark trupp. Nu får vi väl se vilka spelare som är borta men de har bra alternativ både offensivt och defensivt att välja bland. Och att ge någon hungrig yngre spelare är inte alltid negativt heller. Östersund får verkligen se upp så man inte psykiskt tror denna match blir enklare bara för att Djurgården har några spelare borta.

FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Rapporter säger att ÖFK haft riktigt bra träningar under veckan som gått, det är bra stämning i laget och man tar steg framåt. Som det sett ut i cupen så har man gått tillbaka till det mer sittande spelet man hade tidigare på hösten förra säsongen som gav riktigt bra utdelning i poäng. Det är en mer defensiv fotboll med ett rakare kontrings- och anfallsspel. Något som jag tycker passar spelarmaterialet perfekt och något att bygga på framåt.

Skador är fortfarande Simon Kroon och Rewan Amin som båda är på väg tillbaka men troligtvis är utanför truppen. Jag hoppas båda är tillbaka till den Allsvenska premiären. Läget på Nebiyou Perry är i dagsläget okänt men rapporter kommer säkert under matchdagen. Min gissning är att matchtruppen ser ut lika som mot Mjällby förra helgen.

TIDIGARE MÖTEN

Vinst Djurgårdens IFOavgjortVinst Östersunds FK
623
 • Östersund och Djurgården spelade två oavgjorda matcher under förra årets Allsvenska säsong.
  1-1 hemma på Jämtkraft Arena samt 0-0 borta på Tele2 Arena.
 • Djurgården har 5 raka matcher utan förlust, Östersund har 4 matcher utan förlust.
 • Djurgårdens senaste förlust kom lite överraskande mot Brommapojkarna (3-1 träningsmatch) 6 februari i år, men det var tidigt på säsongen så det lägger vi ingen vikt på.
 • Östersunds senaste förlust kom mot Lokomotiv Moskva 5 februari (4-0) på försäsongslägret i Marbella.

MATCHEN?

Detta är två bra defensiva lag, och de två senaste matcherna var verkligen som att se på schack där lagen hela tiden tog ut varandra taktiskt. Det var ofta Djurgården som förde matchen men fick väldigt lite utdelning samtidigt som Östersund hade svårt att komma fram på kontringar och skapa klara chanser.

Förväntar mig att matchbilden i morgon kommer se ungefär lika ut, jag tror Östersund kommer jobba mycket med att försvara sig och vara tålmodiga samt anfalla när lägen finns.

Plockar ut den sekvens som jag är mest orolig för mot Djurgården här nedanför.

Djurgården kommer försöka bygga sina anfall från kanterna för att sedan slå längre djupa bollar endera efter kanterna, in i mitten eller krossbollar över till nästa sida. Ett sätt att spela sig förbi ÖFK:s press och in bakom deras 3-5-2 (eller 3-1-4-2 som kanske är mer korrekt) som jag tror de respekterar. Då vi spelar med wingbacks kan detta skapa rätt stor oreda så det gäller att INTE ge spelaren ute på kanten tid att slå passen. ÖFK får lösa det här. Bilden nedanför är mest för att vara övertydlig med hur jag menar. Har sett det några gånger i år och det är alltid farligt. Bygger på Djurgårdens 4-2-3-1.

Jag tippade matchen i går i en artikel som alla bör läsa:
Tippar Svenska Cupen 2021: Kvartsfinaler
Jag gav där segern till Östersunds FK med 1-2. Lite övermod men samtidigt tror jag chansen finns att Östersund kan slå Djurgården även om matchen går till förlängning eller straffar. Men det krävs att allt stämmer för ÖFK. Hoppas samtidigt att Djurgården kan ställa så bra lag på planen som möjligt.

Med det tipset tror jag det blir en hård och tight match precis som en kvartsfinal ska vara, jag tror matchen kommer återspegla de två matcherna som spelades i Allsvenskan i fjol. Med skillnaden att Östersund lyckas få in ett mål i slutminuterna.

Fem saker som måste sitta för att ÖFK ska vinna:

✅ Otroligt tålamod så man inte går bort sig tidigt i matchen.
✅ Djurgården är snabba och rörliga så den klassiska titta inte bara på bollen.
✅ Kliniska avslut då man troligtvis inte kommer till lika många lägen som i gruppspelet så måste de chanser man får förvaltas kliniskt.
✅ Spring några extra kilometer, om vi blir ännu rörligare än vad vi var i gruppspelet kommer tempo i passningarna också att öka. Djurgården har mött lag med ganska lågt tempo i gruppspelet så det kan överraska.
✅ Var inte nöjda med ett måls ledning, det är svårare att försvara 1-0 än att göra 2-0, ge inte motståndarna en chans till återhämtning och återfå momentum om vi gör första målet.

Fem saker som ÖFK måste se upp med:

🔵 Djurgården har många individuellt skickliga offensiva spelare så deras anfallsspel kommer att variera. Se upp med ALLT som de försöker med framåt.
🔵 Se upp med gula/röda kort, håll huvudet kallt vad som än händer, fokus på semifinalen!
🔵 Tänk på att matchen kan gå till övertid så var extra försiktig med byten.
🔵 Ge inte Djurgården enkla frisparkar eller hörnor. Var försiktig i försvarsspelet i och runt straffområdet.
🔵 Chansa inte vid bakåtspel till Keita, Djurgården har ett par riktigt snabba spelare i bland annat Edward Chilufya som kan göra livet tråkigt för oss.