Slaget vid Listerlandet

På söndag tar Mjällby emot Östersunds FK i vad som är en direkt avgörande match vem som går vidare till Svenska Cupens slutspel från Grupp 5.

Förutsättningarna är enkla för Mjällby AIF räcker det med oavgjort samtidig som Östersunds FK är tvingade att vinna.

MATCHFAKTA

  • Svenska Cupen 20/21 – Gruppspelsomgång 3
  • Motståndare: Mjällby AIF
  • Arena: Strandvallen (konstgräs), Hällevik
  • Avspark: 15:00 – Söndag 7 mars 2021
  • Stream: Cmore
  • Domare: Kaspar Sjöberg (Simon Kristensson, Pär Leek, Rinon Hasani)

LISTERLANDET

Listerlandet är en halvö, tidigare ö, sydöst om Sölvesborg, som utgör Listers härad. Området avgränsas i söder och öster av Hanöbukten och i väster av Sölvesborgsviken. Tidigare utgjorde dess norra avskärmning av sundet, därefter sjön Vesan. Listerlandet har också haft en historisk gräns vid Mörrumsån i öst, en västlig vid Sissebäck och en nordlig någonstans i dagens Olofströms kommun. Under denna period var området ett eget län med gräns till Skåne och Blekinge. Denna uppdelning levde kvar in på 1300-talet.

Text från Wikipedia

Eller som jag skulle vilja kalla det, Sveriges egna Florida!

Listerlandet
Här kommer slaget utspelas klockan 15:00 på klassiska Strandvallen i Hällevik.

FÖRUTSÄTTNINGAR – Mjällby AIF

Mjällby har haft en vecka på sig att förbereda efter segern med 3-0 över Landskrona BoIS. Östersunds FK har en tuffare uppladdning som fick sin mach mot Akropolis framskjuten till onsdagkvällen samt har minst en dags resa ner till Sölvesborg. Men ÖFK brukar prestera bra under press och kanske håller detta pulsen uppe på spelarna.

Mjällby har ångat på bra på försäsongen och de har även gjort ett bra fönster där spelare både sålts och värvats. Utifrån sett ser det ut att vara en väldigt klok och välskött förening som både har en kortsiktig och långsiktig plan.

Mjällby slutade överraskande 5:a i Allsvenskan 2020 efter en stundtals lysande fotboll. Jag förväntar mig inget annat från matchen på söndag.

Man har från förra säsongen även bytt tränare, ut har Marcus Lantz gått och in har man valt Christian Järdler som huvudtränare. Järdler var assisterande i fjol och av spelet att döma på försäsongen så ser man inte några stora skillnader.

Finns en hel hög med spelare som ÖFK måste se upp med, svårt att pin-pointa någon då Mjällby har ett riktigt bra och komplett lagbygge. Ser inte många brister i truppen alls.

Jag hoppas Rafa hittar något i sina analyser som ÖFK kan använda. Även Mjällby spelar med 3-backslinje så att hitta ytor bakom wingbacks bör funka så länge vi har spelare som kan leverera på kanterna.

FÖRUTSÄTTNINGAR – Östersunds FK

Även om Östersunds FK matchat mot både FC Rostov och Lokomotiv Moskva i försäsongens träningsmatcher ser jag detta som den svåraste utmaningen hittills.

Nu måste ÖFK ha en matchplan för att vinna matchen. Det räcker inte att spela för att lära eller utvecklas, detta är ett 100% skarpt läge och det gäller att både spelare och ledare förstår allvaret.

Mot Akropolis i onsdags kändes det som man fortfarande letade och trevade efter olika lösningar i både spel och spelsystem. På söndag måste det sitta! Allt utom vinst är oacceptabelt. En förlust skulle innebära att ÖFK för tredje säsongen i rad missar slutspelet i Svenska Cupen och det är så klart en miss. ÖFK ska vara någonstans bland de 6 bästa lagen i Sverige och jag köper inga ursäkter!

På spelarfronten så förväntar jag mig inte att Amir gör allt för stora ändringar. Jag skulle bli förvånad om man inte kommer till spel med ungefär samma startelva som startade mot Akropolis.

Jag vet att många önskar att Jerell Sellars borde starta mot Mjällby efter målet i onsdags men osäker om Amir tänker så? Får vi se en ändring beror det mest troligt på att någon spelare är sliten/skadad eller kommer tillbaka från skada. Har dock svår att se att spelare som Kroon, Perry och Mukiibi tar en plats i startelvan direkt efter de kommer tillbaka från rehab.

Personligen hade jag gärna sett att man gått tillbaka och spelat 4-2-3-1 för att slippa ytorna som bjuds bakom våra wingbacks. Det känns på något sätt som ÖFK:s bästa utgångsuppställning sedan kan man så klart ändra under matchen.

Men Amir verkar tro väldigt mycket på sin trebackslinje. Det är en uppställning som fått en uppsving efter Antonio Contes framfart som tränare. En uppställning som han använt både i Chelsea och Inter med blandad framgång. (Se exempel här). Jag anser inte att vi har materialet på mittfältet att klara av att spela så. Speciellt inte med Mensiro som defensiv spelfördelare. Men förhoppningsvis kan Amir det där bättre än mig.

Med bristen av defensiva mittfältare så hade jag även sett att man framöver tillfälligt försöker skola om någon bolltrygg spelare på den positionen.
Jag skulle kunna se Kroon i den rollen faktiskt då vi redan har många bra offensiva spelare.


Fem saker som måste sitta för att ÖFK ska vinna:

✅ Målvaktsspelet måste vara på topp.
✅ Fasta situationer måste vara lugna, trygga och genomtänkta.
✅ Högt bolltempo och snabba förflyttningar.
✅ En matchplan med både en och två reservplaner.
✅ Spelarna måste förstå vikten av matchen och vilja vinna.

Fem saker som ÖFK måste se upp med:

🟡 Mjällbys kontringar.
🟡 Mjällbys ständiga försök att vinna andrabollar.
🟡 Extra skärpta på ytterkanterna där de ofta trycker upp med wingbacks.
🟡 Inte ta onödiga frisparkar/gula kort.
🟡 Fasta situationer som Mjällby är duktiga att förvalta.