Onödigt dålig prestation mot Akropolis IF

Igår spelades dem framskjutna matchen i den andra omgången av gruppsplet i Svenska Cupen 20/21. Östersunds FK tog emot Superettan-femman Akropolis IF. Efter 94 minuters huvudvärk stod det klart att matchen slutade 1-1.

Nu har jag haft en natt och några timmar på mig att samla tankarna efter 1-1 matchen igår mot Akropolis IF. Säsongens hittills viktigaste match som man helst behövde vinna med ett par mål för att skapa sig ett bra läge inför den svåra bortamatchen mot Mjällby på söndag.

Laget tillsammans med tränarstaben hade fått några extra dagar på sig att förbereda denna match då Akropolis hade bekräftad Covid-19 smitta i laget och matchen fick skjutas fram.

Efter 10 minuters spel såg man direkt att det var klass-skillnad, att ÖFK borde kunna städa av det här motståndet ganska enkelt men man lyckas inte ta kommandot i matchen.

Efter 25 minuters spel så förstod man att den matchplanen som ÖFK satt upp inte kommer att fungera. Men man fortsatte envist med att försöka ha Mensiro som någon slags spelfördelande defensiv mittfältare, man borde redan där och då gått in från bänken och försökt ändrat i spelet vilket tyvärr inte gjordes.

ÖFK:s trupp 2021 är som ett timglas, hyfsad defensiv och offensiv men väldigt tunt och fattigt på mittfältet. Nu saknas så klart Rewan Amin oerhört mycket och vi får hoppas att han snart är tillbaka. Men det finns för få alternativ att förfoga över för att det ska bli riktigt bra.

Personligen saknade jag också Nikolaos Dosis som jag tror hade gjort ett bättre jobb där bak igår än Mensiro. Man borde absolut haft honom på bänken som ett alternativ.

Kan också tycka att det är synd att ÖFK inte förlängde ytterligare en säsong med Alex Purver som jag inte riktigt tycker fick en ärlig chans. Nu vet jag att många tycker att han inte höll riktigt på denna nivå. Men med transferförbudet hade det ändå varit en bra rotationsspelare att haft till förfogande. Men det var kanske en kostnadsfråga mer än prestationsfråga?

Sett över hela matchen känner jag stor oro eftersom jag tycker samtliga spelare än en gång underpresterar. Det känns som de aldrig riktigt får släppa loss, de känns ängsliga, stressade och smått förvirrade.

Sedan var vi tillbaka med riktigt dåliga fasta situationer igen med. Korta hörnor, stressade frisparkar, ogenomtänkta offensiva inkast, för långa hörnor.

Finns inga riktiga spelarprestationer att lyfta fram mer än Jerell Sellars som går in och tar för sig. Det är ungefär som han suttit på bänken och insett att om vi ska göra mål i denna match måste det komma från en individuell insats inte via lagspelet (som helt tydligen inte alls fungerade igår).

Ska Turgott och Stolt spela tillsammans måste de båda spela på topp, ungefär som i ett gammalt klassiskt 4-4-2 så de båda blir hotande vapen och förvirrar motståndarens backlinje. Igår tycker jag Stolt gick ner för djupt för att hämta bollar vilket kanske inte är så konstigt när mittfältsspelet nästan är obefintligt. Men det skapar också ett ganska lättläst anfall.

Amir har otroligt mycket att jobba med. Att man inte nått längre än 1-1 på det sättet man spelade mot Akropolis igår efter bland annat 3 veckor på Marbella gör mig otroligt orolig. Det måste finnas något generalfel i den taktiska biten. Att Amir vill spela på ett sätt men inte får ut det i tydlighet till spelarna som ska utföra det rent praktiskt.

Frågan är ju vad vi gör nu? Kommer det någonsin att bli bättre med Amir? Förlust mot Mjällby innebär att vi för tredje säsongen i rad inte tar oss till slutspel i Svenska Cupen.

Kommer vi vara förberedda för Allsvenskan? Är Amir rätt person att leda laget? Hur tänker styrelsen för det bör ju finnas en sportslig oro även där? Har Amir styrelsens förtroende även vid förlust mot Mjällby?

Jag vill ju att Amir ska lyckas, han verkar vara en otroligt sympatisk och duktig ledare men samtidigt verkar han inte få ut det i praktiken på planen.

Är Amir en vinnare? Många av de här frågorna lär vi få svar på nästa söndag. Jag är en vinnare och jag sitter på väldigt höga krav på hur Östersunds FK ska spela och prestera. Förhoppningsvis har styrelse och spelare samma höga krav.

Jag kan tyvärr inte hitta mycket positivt att skriva om denna match mer än att det var tur att vi kom undan med oavgjort efter hur matchen utvecklades. Eller jo, det positiva var ÖFK-supportrarnas rök och fyrverkeri strax innan matchen, lite otur på tajmingen så det inte visades i TV tyvärr men det var nog ändå kvällens höjdpunkt trots Sellars mål.