Charlie Colkett – Säljs till sommaren?

Idag har Östersunds FK gått ut med nyheten att Charlie Colkett kommer stanna kvar i England och träna på egen hand fram till sommaren.

-Det finns saker som har större betydelse än fotbollen ibland, och vi har sett att detta är den bästa lösningen för både oss och Charlie. Han mår bra och är i sin bästa form, och vi ser att han kommer tillbaka till fotbollen när tiden är rätt, säger Michael Schahine. Charlie Colkett kommer fortsätta sin träning via andra klubbar i England fram tills sommaren 2021.

Skriver Östersunds FK på sin hemsida idag

Charlie Colkett har ett kontrakt med Östersunds FK fram till 30 juni 2022.

ANALYS

Det är otroligt snällt av Östersunds FK att låta en bra, dyr och kontrakterad spelare stanna kvar i England trots skrivet kontrakt. Speciellt då mittfältet är den lagdel som brustit mest under försäsongen. Samt att man har värvningsförbud.

Min gissning är att detta ses som någon form av tjänstledighet och att man under tiden inte betalar ut någon lön. Hur som helst så verkar man nått någon form av gemensam lösning.

Jag har utan att veta bakgrunden svår att inte se det som kontraktsbrott.

Vad som gjort att Charlie Colkett valt att stanna i England är inte helt klart. Vad jag hört är att han ville säljas under vinterfönstret men att det inte gick att lösa i tid innan fönstret stängdes.

Jag tror också att han kommer säljas under sommarfönstret och därmed inte kommer tillbaka till Östersunds FK.

Utan att helt veta orsaken till varför Charlie valt att stanna i England så måste jag ändå ifrågasätta valet.

Jag skrev en artikel innan Charlie värvades om varför han just skulle välja Östersund. Det handlade mycket om att han redan är en otroligt bra fotbollsspelare men att han behöver utvecklas som människa.

Jag baserade den på hur man tidigare i ÖFK tagit människor med haltande karriärer och utvecklat människan bakom fotbollsspelaren för att få fart på fotbollskarriären.

Jag tror att mycket av det tänket försvann med de som lämnade klubben 2018. Jag tror man sedan dess försökt skapa bra fotbollsspelare av redan bra fotbollsspelare och glömt bort att utveckla personligheten.

Att man av ekonomiska skäl avlutade bland annat kultursatsningar samt den gemensamma lagfrukosten på morgonen har gjort att man blivit ett lag i mängden. Det går inte längre att komma till ÖFK som bra fotbollsspelare med brokig personlighet för att utvecklas som människa.

Jag tror Charlie Colkett hade mått bra av just den biten. Han känns fortfarande valpig och att man inte fullföljer ett kontrakt är också ett tecken på omogenhet. Oftast växer man som människa om man biter ihop och rider ut stormen.

Men nu är båda parter överens om detta, båda är nöjda men Charlie kommer inte bli en bättre fotbollsspelare av att vika ner sig när det blåser. Jag tror inte karriären kommer ta fart av detta.

Däremot önskar jag honom all lycka i framtiden. ÖFK har misslyckats att utveckla människan Charlie Colkett och jag känner en viss besvikelse över att det jag skrev och lovade i min tidigare artikeln inte lyckades genomföras.

Det ligger i Östersunds FK:s DNA att utveckla våra spelare lika mycket utanför planen som på planen. Det känns inte som den balansen är lika bra nu som för några år sedan. Det kan också vara ett svar på varför så många av våra spelare underpresterat under försäsongen.

Hoppas på bättring under 2021.

Förutom Charlie Colkett har även David Preece och Pero Kapcevic tidigare avslutat sina avtal i förtid senaste året samt att Martin Johansson sagt upp sin tjänst på kansliet.

Läs den äldre artikeln (som jag refererar till ovanför) här:

Why Chelsea’s Charlie Colkett should choose Ostersunds over Aston Villa

Läs Östersunds FK:s officiella utlåtande här:

Charlie Colkett fortsätter sin träning i England