Seger i gruppspelspremiären

Östersunds FK slog idag Superettan-nykomlingarna Landskrona BoIS på bortaplan i Svenska Cupen 20/21 första gruppmatch.
En viktig seger som ger ÖFK en tillfällig ledning i gruppen.

Med en 3-0 seger i ryggsäcken efter årets första tävlingsmatch så infinner sig ändå en något besviken känsla trots stor seger. Känslan kommer ifrån att den utlovade spelidén inte var så tydlig som jag hade hoppats på.

Men det kan också bero på yttre faktorer som att spelplanen kändes väldigt smal och liten. Vet inte exakta måttet på planen som matchen spelades på men den måste ha varit så liten som en plan får vara.

Den krympta planen gav också väldigt lite utrymme för taktiskt spel. Båda lagen kämpade med att försöka få någon kontroll på matchen och det blev mest ett krig fram och tillbaka. Det gjorde också att spelidén i sig fick stå tillbaka idag.

I halvtid så hade jag hoppats att Amir och tränargänget hade ändrat efter de förutsättningar som finns. Att gå ut och kriga ännu mer, pressa, vinna andrabollar och försöka om möjligt vara ännu mer rörlig. Fler krossbollar hade också varit önskvärt.

Men om vi ser till det positiva i matchen så tycker jag att vi tagit steg framåt på de fasta situationerna. Nu gör vi mål på hörna och straff och man ser direkt hur viktigt det är att förvalta de chanserna bättre än vi gjort tidigare.

Att vi helt plötsligt är bättre på fasta situationer samtidigt som David Preece lämnat laget under mystiska omständigheter och åkt hem till England låter jag än så länge vara osagt. David har ju sedan en lång tid tillbaka varit den som dirigerat de fasta situationerna vad jag förstått.

Nu tog man mer tid på sig vid hörnor och frisparkar, vi slapp de korta varianterna och Isak Ssewankambo var hörnläggare med bra precision. Något han bör få fortsätta med.

Samarbetet med Blair Turgott och Malcolm Stolt fungerar sådär, eller inte så jättebra skulle jag säga. Blair är ofta för självisk och det fick vi åter igen bevis på idag då han valde att skjuta istället för att passa en Stolt med betydligt bättre läge.

Det är viktigt att Amir brandtalar över vikten att samarbeta som lag för att nå framgång. Att spelarna hjälper varandra osjälviskt till gemensam framgång. Att jobba tillsammans som lag. Att en assist är minst lika viktig som ett mål.

Alla spelare i ÖFK har säkert som mål att prestera bra i några säsonger för att sedan ta nästa steg till utländska klubbar. Det är inget vi ska hymla med tycker jag men för att nå dit MÅSTE spelarna jobba för varandra. De kommer endast att nå dit om laget i sig blir framgångsrikt. När laget börjar prestera, vinner matcher och titlar så kommer det där att sköta sig själv.

Det där säger sig själv egentligen men det är ändå viktigt att poängtera och påminna spelarna om det då och då. Blair Turgott skulle få fler ögon på sig om han gör både mål och assist.

Som ni kanske ser så går jag inte in i detalj på spelet idag utan gör en mer övergripande artikel. Dels för att jag inte tycker planen och omgivningen gav rätta förutsättningar för att spela ett ”Allsvenskt-spel” så som många vissa påpekar saknades idag.

Men ska jag nämna några individuella insatser tycker Malcolm Stolt gör en bra debut och är inblandad i båda de två första målen. Förstår dock inte att man byter ut honom när det fungerade bra som det gjorde?

En annan detalj som jag är lite tveksam till är de sena byten som Amir gjorde runt 88 minuten. Risken är att det blir förvirrat när man plockar ut försvarsspelare och nya kommer in, svårt att hitta sina platser på så kort tid.

Jag förstår att han vill lufta spelare men samtidigt får man inte riskera mål bakåt i slutminuterna när målskillnad är en sådan viktig variabel. Så gärna inga onödiga byten för att vara snäll eller lufta spelare efter 80 minuten i fortsättningen.

Sedan för att säga något om de rasistiska rop som Isak Ssewankambo fick motta. Det är ALDRIG accepterat och det där måste utredas, det stod poliser/ordningsvakter precis bakom dessa Landskronasupporters men de ingrep inte alls. Det är för svagt, så otroligt besviken. Tack också till Landskronas spelare som stöttade Isak.

Nu laddar vi om för att möta Akropolis IF hemma på Jämtkraft Arena nästa helg. Förhoppningsvis kan vi spela mer vårat egna spel där.

Konstig känsla att inte vara helt nöjd efter en 3-0 seger som sagt men kanske också ett bra tecken att man som supporter inte accepterar annat än perfektion. Jag ser en stor potential i vår trupp och jag vill att den ska släppas fram. Det känns fortfarande som man underpresterar.