Allsvenska klubbars webshoppar betygsatta (Försäsongen 2021)

Inför säsongen 2019 skrev jag en artikel där jag bedömde samtliga Allsvenska lags webshoppar. En artikel som än idag är en av de mest lästa här på sidan. Har därmed också fått efterfrågan att följa upp denna artikel med en aktuell inför säsongen 2021.

Er önskan går därmed i uppfyllelse.

Innan vi börjar kan ni ta en titt på hur det såg ut inför säsongen 2019 här:
Allsvenska klubbars webshoppar betygsatta (Offseason utgåvan 2019)
Det blev delad vinst för fyra klubbar: AIK, Djurgården, Helsingborg och Malmö nådde samtliga 22 poäng. Skrämmande nog så var det faktiskt 3 klubbar som helst saknade webshop då. Det hoppas jag är bättre nu.

Poäng

Förra gången det begav sig delade jag ut poäng efter utseende, utbud betyg på kaffekopp, halsduk och hoodie. Allt rankat i en skala 0-5

Det kommer vara 5 punkter även denna gången men kommer ge mig själv friheten att istället för kaffekopp och hoddie istället välja valfri accessoar samt klädesplagg dock kommer halsduken bestå. Jag kommer så objektivt som möjligt välja det bästa jag hittar.


AIK

https://www.aikshop.se/
Egen domän till webshopen är alltid ett plus, även enkel att hitta från klubbens huvudsida. Startsidan är enkel, stilren och har fokusprodukter.
Menyn är enkel att navigera i och det finns ett stort utbud precis som man förväntar sig.
Utseende: ⭐⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐⭐⭐

Vindjacka svart/gul

Klädesplagg:⭐⭐⭐⭐⭐
Här valde jag en svart/gul vindjacka i klassisk AIK-stil. Jag tycker detta är ett klockrent val av merchandise som utstrålar attityd och historia.
Tror jag fick stryk av en snubbe i en liknande jacka i min ungdom! Bara det är ju värt 5 stjärnor.
Länk: Vindjacka Svart/Gul

Halsduk vit sköld

Halsduk: ⭐⭐⭐⭐
Jag valde den vita av de fyra som fanns att välja på. De tre svarta var mer klassiska AIK-halsdukar. För fem stjärnor hade jag gärna sett något nytt, annorlunda.
Länk: Halsduk vid sköld


Ring gnaget

Accessoar:⭐⭐⭐⭐
Hittade en otroligt AIK:ig ring med Gnaget-text. Ful-snygg och kan tänka mig att den säljer rätt bra i vissa kretsar. En produkt som man hatar eller älskar. Utbudet av accessoarer är enormt men väldigt lite som sticker ut.
Länk: Ring Gnaget


BK Häcken

http://shop.bkhacken.se/
Ganska fattig landningssida med endast tre fokusprodukter. Känns inte helt färdig vid första ögonkastet. Men navigeringen är enkel, utbudet är väl i underkant av vad jag hade förväntat mig av ett topplag i Allsvenskan.
Det är väl inte så att man saknar något men det finns heller inget utöver det vanliga.
Utseende: ⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐

Grå hoodie

Klädesplagg: ⭐⭐⭐
Hittade denna hoodie som var hyfsat stilren annars fanns det inte mycket att välja på. Tycker personligen Puma alltid har svåra kläder när det kommer till design.
Länk: Grå hoodie

Halsduk med broderad logga

Halsduk: ⭐⭐⭐⭐
Fem olika halsdukar att välja på. Tacksamma färger att jobba med men det där extra saknades. Gillar dock denna klassiska tidlösa randiga med ett något mindre emblem.
Länk: Halsduk med broderad logga

Tygpåse

Accessoar: ⭐⭐
Valde tillslut denna EKO-påse då det var den enda produkt som stack ut. Den känns också väldigt Häcken. Därav också två stjärnor istället för en.
Jättetråkigt standardutbud annars. Kan nästan höra hur snacket gått med reklamfirman som tagit fram produkterna… “Nja, asså vi tar det vanliga, ta lite blandade saker som vi brukar, och inte för dyrt!”.
Här får man tänka till lite. Sälja rätt merchandise är en investering som ska öka omsättning, bygga varumärket och vara något man kan stå bakom.
Länk: Tygpåse


Degerfors IF

https://www.degerforsif.se/butik/
Bra landningssida med många fokusprodukter, kanske lite för många. Men lättsamt att få överblick ändå. Lätt att navigera och överraskande bra.
Utseende: ⭐⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐⭐

Klädesplagg:⭐⭐⭐⭐
Jag såg denna hoodie i Joel Segerdahls dokumentär av Degerfors och fastnade direkt. Tycker den är väldigt stilren, klassisk och andas Degerfors.
Man har också rätt rödfärg vilket gör nästan allt.
Länk: DIF hoodie röd

Halsduk: ⭐⭐
Tyvärr hittar jag bara en halsduk och det med “Tro på det”.
Jag är lite skeptisk med halsdukar med budskap. Jag tycker en halsduk ska vara tidlös, klassisk och något men kan slita på år efter år.
Visst denna funkar men hade gärna valt mellan fler.
Länk: DIF Halsduk – Tro på det!

Accessoar: ⭐⭐⭐⭐
Här valde jag en cool mugg som man tryckt upp med Jeff Gal (deras amerikanske målvakt) i sann amerikansk presidentvalsanda. Väldigt annorlunda och sånt gillar jag.
Det behövs mer idérikedom i de Allsvenska klubbarna när det kommer till presentation och merchandise.
Länk: Mugg Jeff Gal 2020


Djurgårdens IF

https://difbutiken.se/
Första anblicken är att den känns otrolig professionell och glamorös men också kanske lite opersonlig? Startsidan är väl genomtänkt med bra fokusprodukter, menyerna är lätt att navigera i och utbudet är enormt.
Sidan var väldigt trögladdad när jag skrev artikeln men förhoppningsvis var det bara något tillfälligt.
Utseende: ⭐⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐⭐⭐

Klädesplagg: ⭐⭐⭐⭐
Utbudet är enormt och det finns så mycket att välja på men fastnade för denna T-Shirt med evigt trogen som slogan. Gillar hur man använder de nya blåa nyanserna mot guld. “Evigt trogen” borde Djurgården använda mer.
Länk: T-Shirt Evigt trogen

Halsduk: ⭐⭐⭐⭐⭐
Väldigt stilren och minimalistisk. Perfekt till casual-kläderna och skulle passa alldeles utmärkt till Burberry eller Stone island jackan utan att se för pyntat ut. Det finns massor av halsdukar att välja på annars men gillar minimalistiskt och sådant som sticker ut så valet var självklart här.
Länk: Tartan scarf

Accessoar: ⭐⭐⭐⭐
Finns så otroligt mycket att välja på men väldigt lite som sticker ut, det mesta är standard. Så valde denna bucket hat tillslut mest för att det känns som bland det mest Djurgårdiska man kan hitta på shopen. Ser också ut att hålla bra kvalité. Finns väl ingen ungblodad Djurgårdare som inte burit en sådan för att få både attityd och kaxighet att växa?
Länk: Bucket hat logo


Halmstads BK

https://hbkshop.se/
Vi är snart halvvägs in i februari och Halmstads BKs webshop är stängd för säsongen. Jag kan meddela Halmstad att en Allsvensk webshop ska vara öppen 24/7 365 dagar om året.
Nu ser det ut som man bygger om lite och Halmstads webshop ska denna säsong drivas av Sportringen.
Blir 0 i betyg rakt igenom här, vilken besvikelse.


Hammarby IF

https://www.intersport.se/supporterklubbar/hammarby-fotboll
När jag först går in på hammarbyfotboll.se så hittar jag inte direkt webshopen, tar en stund innan jag hittar.
Landar på en Intersporsida som känns väldigt tillfällig och opersonlig.
Flera gånger när jag ska gå tillbaka eller välja kategori så kommer jag in på InterSports egna sida och deras egna utbud. Säkert jag som gör fel men va fan liksom… Känns väldigt ovärdigt “Sveriges största”. Väldigt besviken faktiskt.
Utseende: ⭐⭐
Utbud: ⭐⭐

Hammarby Bajen Hoodie M BAJEN GREEN

Klädesplagg: ⭐⭐
Jag hittar inget faktiskt, inget alls. Men väljer tillslut denna ovan som även finns i grått och svart. Samarbetet med Craft behöver styras upp till 400%.
Supporterkläder och merch behöver inte HELA TIDEN vara träningskläder i träningsmaterial något som Craft verkar tro. Så långt från casual man kan komma. Sedan känns samarbetet med InterSport väldigt fyrkantigt.
Jag antar att den större delen av Hammarbymerchen säljs via supporterföreningarna och inte via klubben vilket egentligen är vansinne. De har ett av sportsveriges mest värdefulla varumärke men lyckas inte kapitalisera.
Länk: Bajen Hoodie M

Hammarby Hammarby Classic halsduk HIF GREEN/WHITE

Halsduk: ⭐⭐⭐
Fyra halsdukar finns det att välja på. Väljer denna stilrena, tidlösa och klassiska. Finns inte så mycket att säga.
Länk: Hammarby classic halsduk

Hammarby Nyckelring med kapsylöppnare Silver

Accessoar: ⭐⭐
Hittar inget snyggt förutom några barngrejer så väljer denna ölöppnare som i alla fall fyller en vettig funktion. Skulle lika gärna kunna stå Lanzarote 1992 på den och funktionen skulle vara den samma.
Känns som väldigt stor del av alla som går på Kelly’s har en sådan i fickan?!
Länk: Nyckelring med kapsylöppnare


IF Elfsborg

https://www.intersport.se/supporterklubbar/if-elfsborg
Alltså, även Elfsborgs har valt InterSport som lösning och jag tycker det fungerar lika dåligt här. Utbudet är sämre men man slipper i alla fall Crafts trikåmaterial.
Utseende: ⭐⭐
Utbud: ⭐⭐

IF ELFSBORG Elfsborg huvtröja BLACK

Klädesplagg: ⭐⭐⭐
Finns inte så mycket snyggt men denna hoodie funkar även om jag tycker loggan är för stor. Loggan i sig är riktigt klassisk och väcker nostalgi. Tycker man borde kunna göra betydligt mer av den än det som visas i webshopen.
Här borde man ta hjälp av en PR-byrå och bygga varumärket bättre för man utnyttjar det inte alls. Samma problem med matchtröjorna som de aldrig riktigt får till.
Länk: Elfsborg huvtröja

Halsduk:
De har alltså inte en enda halsduk att erbjuda i sin webshop, det är ju bara märkligt, nonchalant och bevis på dåligt affärssinne. Nu kan det ju vara för att vi är mellan två säsonger men som sagt. Merch i en Allsvensk klubb ska man kunna sälja/köpa årets alla dagar. Besviken.

IF ELFSBORG Bäddset 2.0 BLACK/YELLOW

Accessoar: ⭐⭐⭐
Många klubbar har bäddset i webshopen, jag är så klart superskeptisk till det. Inget jag skulle bädda med själv hemma men kanske funkar när man drar till Åre på skidresa eller i gästrummet när polaren som håller på fel lag kommer över en helg. Men ett bäddset från Elfsborg som är gamla tiders postorders huvudstad blir så klart något annat och det är ju så fulsnyggt att jag vet inte vad! Kan tänka mig att det finns en och annan dubbelsäng som är bäddad med detta på gräddhyllornas gräddhylla i Elfsborg. Fint skar’e va! Blir också nyfiken hur bäddset 1.0 såg ut.
Länk: Bäddset 2.0


IFK Göteborg

https://www.blavittshopen.se/
Härlig landningssida där man är aktuell och har erbjudande till Alla hjärtans dag. Det visar tecken på att man är engagerad och det känns personligt. Man har även en stor vinterrea med 75% rabatt vilket är hur fantastiskt som helst att se, det betyder att man vill rensa lager och få plats för nytt roligt. Uppfriskande efter två InterSport-derps!
Nu är IFK Göteborg också ett Craft-lag precis som Hammarby men till skillnad så har man mycket egna merch som man tagit fram.
Utseende: ⭐⭐⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐⭐⭐

T-Shirt Vintage Lejon

Klädesplagg: ⭐⭐⭐⭐⭐
Älskar denna vintage t-shirt med det klassiska lejonet. Lagom stor logga på rätt ställe i minimalistiska färger. Sticker inte ut men markerar och kommer se ännu bättre ut efter några tvättar och säsonger.
Perfekt under casual-jackan. Kampanjpris nu med så passa på.
Länk: T-shirt Vintage Lejon

Halsduk Smalrandig Grå

Halsduk: ⭐⭐⭐⭐
Riktigt snygg i den stil jag gillar. Inte för skrikig eller pyntad vilket jag tycker känns viktigt. Det ska markera men inte sticka ut. Funkar till alla kläder. Finns även en helgrå i shopen som man bör spana in.
Totalt åtta halsdukar att välja på vilket gör att alla som letar en hittar en, 100% sälj och det gillar man ju. Finns ännu fler under accessoarer med ser jag men ingen som slår den här ovan. Några av Crafts halsdukar ser ut att ha fel blå nyans eller än värre den blå nyansen skiljer mellan Crafts olika halsdukar (eller så är det bara redigeringen av fotona som gör att det ser ut så).
Länk: Halsduk smalrandig grå

Chokladask - Laget I Mitt Hjärta

Accessoar: ⭐⭐⭐⭐
Jag vet att fler lag har ett samarbete med Marabou, vad jag sett så kan man även köpa Bajenchoklad. Kanske är något gemensamt med Craft?
Men vad jag sett hittills är det bara på IFK Göteborgs webshop man har möjlighet att köpa utbudet online. Finns även Paradiskask samt den klassisk schweizernöten. De har även mycket andra fina accessoarer att välja på.
Länk: Chokladask – Laget i mitt hjärta


IFK Norrköping

ifkshop.se
Helt ok landningssida där man visar upp nyheter men utbudet känns väldigt krystat och man hittar nästan bara kläder från Nike.
Det borde finnas intresse att bygga sitt egna varumärke på ett bättre sätt.
Ta hjälp av någon PR-byrå som kan sånt här.
Utbud: ⭐⭐
Utseende: ⭐⭐

Klädesplagg: ⭐⭐
Det finns som sagt inte så mycket att välja på och nästan samtliga klädesplagg är lite halvt ogenomtänkta Nikeprodukter.
Varför jag valt den ovan var för att det var den som var lite annorlunda. Tycker den är ganska mycket Norrköping. Funkar ju bra om du är själv som supporter som köper den. Men tänk dig om 11 av 45 kliver ur bussen på väg till bortamatch Malmö i en sådan. Snacka om husvagnssemester.
Sedan det värsta av allt. Klubbmärket ska alltid sitta över hjärtat, allt annat borde vara straffbart. Fanns några piké-tröjor som bubblade men som gick bort pga det.
Länk: Vindjacka vit/blå Nike

Halsduk: ⭐⭐⭐
Det fanns två halsdukar att välja på. Båda hade helt olika blåa nyanser och jag förstår inte varför det ska vara så svårt att ha en fast färgkod låst till sitt brand. Det känns ju som väldigt viktigt om man nu ska bygga ett starkt varumärke.
Länk: Halsduk IFK Norrköping

Accessoar: ⭐
Finns inget att välja på direkt. Fick bli en sur gammal gympapåse tillslut.
Vi vet alla hur denna kommer lukta efter några månader.
Länk: Gymväska


IK Sirius

https://siriusshopen.se/
Helt ok landningssida med kategorival. Saknar fokusprodukter dock.
Något tamt utseende men utbudet är något bättre, de försöker i alla fall och jag gillar tanken med retro-prylarna.
Utseende: ⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐

T-shirt svart retro


Klädesplagg: ⭐⭐⭐
Gillar valet av gråsvart med retro-stjärnan. Det finns något där men behöver vidareutvecklas. Fanns inte så mycket att välja på dock
Länk: T-shirt Svart Retro

Halsduk Klassisk

Halsduk: ⭐⭐⭐⭐
Gillar blåsvart och här använder man det bra i en randig halsduk med mindre emblem (hade gärna fått vara något mindre för min smak).
Finns annars fyra halsdukar totalt att välja på.
Länk: Halsduk klassisk

Mössa stjärna

Accessoar: ⭐⭐
Fanns inte så mycket roligt att välja på. Klassiska “reklamfirman-skickar-standardutbud-accessoarer”. Men denna mössa funkar, kanske att Sirius som den stjärna de är borde jobba in detta koncept lite mer. Finns något där.
Länk: Mössa stjärna


Kalmar FF

https://shop.kalmarff.se/
Enkel landningssida med kategorier, saknar fokusprodukter.
Känns väldigt mycket som någon yngre i föreningen äntligen fått igenom att klubben ska ha en webshop men att styrelsen sedan inte gått in med båda fötterna i idén. Väldigt fattigt utbud och känns som något praktikanterna från högstadiet får sitta och jobba med för “de där är inte så viktigt de”. Nu är det ju lite roligt för Kalmar har ju haft det lite jobbigt ekonomiskt och så ser man nog webshopen som en kostnad istället för en investering som kan bygga varumärke och öka omsättning. Blir lite omvänd negativ ekonomisk spiral med det tänket.
Utseende: ⭐⭐
Utbud: ⭐

Klädesplagg: ⭐⭐⭐
Man har ändå lyckats plocka fram en helt ok piké. Kanske är det styrelsen som har önskat sig någon klubbrelaterat att ha på sig och att man därmed “ta15 extra till shopen på en gång” eftersom den är slut på lager.
Länk: 1910-Piké

Halsduk: ⭐⭐⭐⭐
Helt ok halsduk, dock bara ett alternativ att välja på. Men det var väl tur att de satsade på en klassisk minimalistisk stil då.
Länk: Halsduk

Accessoar: ⭐⭐⭐
Väldigt fattigt med bra saker men man har en klassisk kaffekopp och det kommer man långt med. Bra reklam i fikarummet på jobbet.
Länk: Mugg


Malmö FF

https://www.mffshopen.se/
Bra landningssida med både fokuskategori och fokusprodukter. Utbudet och utseendet är vad man förväntar sig av Sveriges bästa Allsvenska klubb genom tiderna.
Utseende: ⭐⭐⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐⭐⭐

Pike C&B ljusblå två stjärnor

Klädesplagg: ⭐⭐⭐⭐⭐
Det behöver inte vara svårare än så här. De är ensam om att stoltsera med två stjärnor och vad mer behövs. Den ljusblå färgen är väldigt tacksam att jobba med. En piké som fungerar lika bra på kontoret som utekrogen.
Länk: Piké C&B ljusblå två stjärnor

Halsduk randig brodyr

Halsduk: ⭐⭐⭐⭐⭐
Klassisk stilren och snygg. Klassisk Malmö FF. Det fanns en hel uppsjö att välja på och de har till och med halsdukar i cashmink, ett material som är 20% finare än kashmir. Otroligt vackra och sköna halsdukar men kanske inte så supporterkulturiga. Men bra att det finns alternativ för alla.
Länk: Halsduk randig brodyr

Safari graphic poster

Accessoar: ⭐⭐⭐⭐⭐
Finns så otroligt mycket att välja på men hittade denna på Behrang Safari som bör sitta i varje mancave i Malmö. Borde ju finnas en plats ledig där Zlatanpostern satt förut, strax bredvid Rosenberg.
Länk: Safari graphic poster


Mjällby AIF

https://maifshop.se
Helt ok landningssida med fokusprodukter. Gillar det jag ser, de överraskar inte bara på planen utan har en vid första ögonkastet en riktig trevlig webshop. Utbudet är väl något tunt men där finns det viktigaste.
Utseende: ⭐⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐

Klädesplagg: ⭐⭐⭐
Man är inte helt där med kläderna men fastnade för denna gula t-shirt. Den är ful-snygg på något sätt. Lite klassisk lortgul 80-talskänla där man lånat typsnitt från Police Academy filmerna. Den funkar, finns även i svart.
Länk: T-shirt Blekinges stolthet

Halsduk: ⭐⭐⭐
Det finns två alternativ att välja på och tycker denna klassiska var snyggast. Däremot tycker jag loggan är lite för stor och kanske borde varit broderad istället för vävd in i tyget. Men det beror väl på leverantör och inköpspris. Den duger.
Länk: Halsduk randig

Accessoar: ⭐⭐
För att välja något annorlunda av det annars trista och vanliga accessoarutbudet valde jag detta cardcase för 249 kr. Stilrent och praktiskt, borde säljas en hel del?
Länk: Cardcase


Vargerg BoIS

https://team.intersport.se/varbergs-bois
När jag först går in på Varbergs hemsida hittar jag ingen länk till någon webshop. Börjar ana oro, vet att jag sett Varbergsupportar med merch så jag googlar och hittar tillslut ytterligare en InterSport-sida. Det är ju inte riktigt så det ska vara tycker jag. Rätt förvirrande.
Utseende: ⭐⭐
Utbud: ⭐

Craft Community Hoodie TEAM GREEN

Klädesplagg: ⭐⭐
Enda intressanta var denna hoodie, inte så mycket att säga. Den funkar ju men hade gärna sett ett bredare utbud. På deras officiella sida ser man foton på människor som bär andra tröjor.
Länk: Community hoodie

Halsduk:
Halsduk saknas helt i sortimentet. Inte mycket mer att säga om det.

Craft Squad Practise Ryggsäck BLACK

Accessoar: ⭐
Finns inget vettigt att välja på, det var denna eller en skoväska i samma design. Gäsp! Hade lika gärna kunnat lämna denna tom men för att de ska få en extra stjärna så väljer jag iaf något.
Länk: Squad Practice Ryggsäck


Örebro SK

http://www.oskshop.se/
Landningssida med fokusprodukter och off-season sale! Så långt är det bra. Lite omodernt utseende, inte ofta man ser sidor som jobbar med HTML-frames längre.
Utseende: ⭐⭐
Utbud: ⭐⭐

Klädesplagg: ⭐⭐⭐⭐
Här hade jag faktiskt svårt att välja, finns några plagg som är helt ok men valde denna tillslut. Dämpad och diskret med ett litet emblem på rätt ställe. Inget ryggtryck som tur är, ryggtryck funkar sällan. Den ser också väldigt varm och bekväm ut vilket kan behövas stora delar av en Allsvensk säsong.
Länk: Hoodie Scuba

Halsduk: ⭐⭐⭐⭐
Som ni kanske förstått så gillar jag tidlösa, klassiska halsdukar över skrikiga halsdukar med budskap och tingel-tangel. Varje lag bör absolut ha något liknade i sin webshop, min gissning är att dessa halsdukar säljer 50% av halsduksutbudet.
Gillar man halsdukar med budskap så finn det ytterligare fem stycken att välja på.
Länk: Halsduk, randig

Accessoar: ⭐⭐⭐⭐⭐
Ett jubileumskit med mössa och halsduk för att fira 110 år tycker jag förtjänar fem stjärnor. Snygga produkter med tycker jag.
Kanske en design för ett tredje matchkit?
Länk: Kit ÖSK 100 år


Östersunds FK

https://ofkbutiken.se/
Ganska tråkig helsvart landningssida med ett enda budskap, köp medlemskap 2021. När man väl väljer en kategori ljusnar sidan och produkterna radas upp.
Utseende: ⭐⭐
Utbud: ⭐⭐

Klädesplagg: ⭐⭐⭐⭐
Samarbetet med SQRTN North ger fyra stjärnor även om det börja kännas lite trött och uttjatat med röd/svart-randigt. Vore det inte dags att försöka hitta på något nytt stilrent mer klassiskt? Valde denna hoodie tillslut för den känns Norrland. Den ser även varm och skön ut vilket behövs. Alltid skeptisk med centrerat klubbmärke men det får gå för den här gången.
Övriga kläder känns också fantasilösa och det vore nog dags att sätta sig ner och tänka ut hur nästa “lineup” av merchkläder ska se ut. Gäller både ÖFK och SQRTN (om sammarbetet fortfarande är aktivt)
Länk: Hood SQRTN Unisexmodell

Halsduk: ⭐⭐⭐
Om man nu ska ha ett budskap så ska det vara så stilrent och enkelt som möjligt. Tycker man lyckas här och Eljest är det enda ordet som kan få tre plus. Gillar också att den är mer charcoal-svart än svart. Det är en nyans som matchar gult och rött bra för det får färgerna att blöda mindre och poppa ut mer. Totalt finns det sex halsdukar att välja på.
Länk: Halsduk Eljest

Accessoar: ⭐⭐⭐
Tar emot en hel del att ha en sittdyna som bästa accessoar för sitta det gör man inte på fotboll. Men anledningen till varför jag väljer denna är att den är tillverkad i Östersund av företaget Woolpower. Jag gillar lokala samarbeten och det är något som fler Allsvenska klubbar borde bli bättre på när det kommer till merch, det gör produkterna mer personliga samt att det stärker lokalområdet på ett positivt sätt.
Länk: Sittdyna Woolpower/ÖFK


Betyg?

Ni får ta betygen med en nypa salt, det är ju mina personliga värderingar men jag tycker tabellen stämmer överens ganska bra med verkligheten.

Stort grattis till Malmö FF som tog hem segern med 25 av 25 möjliga poäng.

KlubbABCDETotalt
Malmö FF5555525
IFK Göteborg5554423
Djurgårdens IF4545422
AIK4554422
Degerfors IF4442418
Örebro SK2244517
Mjällby AIF4333215
BK Häcken3334215
Östersunds FK2243314
IK Sirius2334214
Kalmar FF2134313
Hammarby IF2223211
IFK Norrköping2223110
IF Elfsborg2230310
Varberg BoIS212016
Halmstads BK000000

A = Utseende
B = Utbud
C = Klädesplagg
D = Halsduk
E = Accessoar


Sammanfattning

Över lag har det blivit bättre kvalité över samtliga lag men det finns fortfarande mycket att jobba på. Jag tror fortfarande många klubbar ser merchandise som ett onödigt ont och något svårhanterbart vilket är synd.

Några råd som jag skulle vilja ge samtliga lags ansvariga efter att ha studerat detta fenomen i några dagar.

  • Nästan samtliga lag har en egen domän nu för sin webshop vilket jag tycker är väldigt bra men samtidigt får det inte bli en egen värld avskild från själva huvudsidan. Jag har gärna sett att man har 3-5 fokusprodukter på sin huvudsida som länkar till webshopen. Jag tror det skulle öka försäljningen en hel del då det lockar till fler spontanbesök och kanske även spontanköp i webshopen.
  • De klubbar som har sina shoppar hos InterSport och andra externa liknande lösningar, sluta med det. Det skapar en väldigt opersonlig känsla och det borde även vara svårt att få egen kontroll över vad som säljs och inte? Skulle vara intressant at jämföra lönsamhet och omsättning hos Bajen jämfört med till exempel IFK Göteborg.
  • Låt inte reklambyrå och merchandisesäljare bestämma vad ni ska sälja i shopen. Det finns en oerhörd uppsjö av tingel-tangel i nästan varje shop som jag tror är väldigt svårsålt. Det tar upp lagerkostnad, lagerplats, energi och gör inget gott mer än att skapar omsättning för återförsäljaren som tryckt upp prylarna. Se till att ha 100% koll på vad ni beställer och om det verkligen kommer sälja.
  • Beställ i mindre upplagor så inte kläder blir liggande säsong efter säsong. Merchandise är färskvaror. Supportrar suktar alltid efter nya produkter i shopen så se till att variera ofta och REA bort det som inte säljer. Skänk bort eller tävla ut det som blir kvar längre än två säsonger. Det kanske är en förlust i webshopens budget men det stärker varumärket så kompensera från marknadsföringsstödets kassakista. Lär er av dåliga inköp.
  • Gör limited edition upplagor med lagets stjärnor. Dra nytta av de största spelarna ni har i truppen. Ser allt för mycket hur dålig man är att utnyttja de resurser som man redan har.
  • Skapa lokala samarbeten och försök tänk i nya banor. Anpassa efter säsong. Det var väldigt få som hade gjort något extra till Alla Hjärtans Dag till exempel. Dra nytta av sådana händelser.
  • Samarbeta med era lokala supportrar och se vad de tycker och tänker. Det är era kunder och det är i första hand de ni säljer till. Vad vill de ha? Se till att ha produkter för både lång och kortsida.
  • Sist men inte minst, gå in med båda fötterna i merchandise! Det finns stora pengar att tjäna där för alla Allsvenska lag om man bara gör rätt. Kom ihåg att det i slutändan handlar om att bygga varumärke som i stort ökar värdet på hela föreningen och även indirekt i spelartrupp och individuella spelare.

Jag har inte tittat så mycket på vilka betallösningar och det tekniska som används bakom varje shop, det blir lite överkurs och mindre underhållande men ni som driver dessa, se till att hela tiden vara på tårna så ni har de nyaste och enklaste lösningarna. Även om det kostar lite extra så kommer det löna sig i längden.

Länkarna här ovan kan “gå sönder” med tiden så de kan jag inte ta ansvar för.

De foton jag använt har jag tagit rakt av från respektive klubbs webshop. Om dessa önskas plockas bort så skicka ett mail till mig så löser jag det.
Tanken med denna artikel är at den ska vara underhållande men också att den ska locka nya besökare till respektive shop.

Det kan också vara intressant för andra lags supportrar och se hur det ser ut på andra sidan häcken.

Sedan får vi hoppas att denna artikel även lockar fram extra försäljningar. Jag vet att den jag skrev 2019 uppskattades av några klubbar som gav mig positiv feedback. Tar gärna emot ris och ros (samt övriga affärsförslag) på:

olovstener@gmail.com