Östersunds FK 2021 – Målet måste vara målet!

Nu har ÖFK avverkat sina tre veckor på Marbella och återvänder snart till Sverige. Under lägret har man spelat tre stycken träningsmatcher mot bra ryskt Premier League-motstånd.

Efter tre spelade matcher kan vi konstatera att ÖFK fortfarande har väldigt svårt att göra mål. Endast ett mål på dessa tre matcher är för dåligt även om motståndet har varit riktigt bra. Det har bland annat missats två straffar.

Östersunds FK har nu gjort 3 mål på sina 9 senaste matcher. Samtliga 9 matcher har varit förlust och det med en fruktansvärd målskillnad, 3 gjorda och 28 insläppta.

Tabellen nedan visar de senaste 9 matcherna (bortse från hemma/borta)

Lokomotiv MoskvaÖstersunds FK40
Lokomotiv MoskvaÖstersunds FK31
FC RostovÖstersunds FK10
Malmö FFÖstersunds FK40
IFK GöteborgÖstersunds FK40
Varberg BoISÖstersunds FK40
BK HäckenÖstersunds FK21
Mjällby AIFÖstersunds FK 30
Hammarby IFÖstersunds FK31

Detta är så klart långt från optimalt och kanske historiskt sett det sämsta ÖFK någonsin presterat sedan 1996 när klubben bildades.

Men varför har det då blivit så här?

Det handlar så klart om många olika variabler men jag är också rädd att den mentala biten är lika stor som de taktiska på planen.

Är det så att spelarna lärt sig att det är ok att förlora under Amir? Att det är ok att inte göra mål så länge man försöker och kommer till målchanser att det är ok att släppa in många mål så länge man spelar bra?

Att ÖFK är i en utvecklingsfas och att resultat och mål inte är så viktiga?

Men man får aldrig glömma vad som är essensen av fotboll och det är fortfarande att göra fler mål än motståndaren. Att göra mål är det som vinner matcher, vinner titlar, tar oss till nya äventyr och som ökar värdet på spelare, spelartruppen och klubben. Mål är det som lockar sponsorer och investerare. Mål är det som lockar publik till matcher. Målgörare är oftast de som säljer flest tröjor i shopen och målgörare och assistskapare är de som får rubriker i tidningar och media.

Om man inte lyckas göra mål så är allt slit i föreningen förgäves från korven med brödet som säljs till fakturorna som skickas på kansliet till de där extra kilometrarna som löps under försäsongen.

Om vi är nöjda med att spela bra men inte gör mål så sänker även vi fans nivån på klubben. Vi kan inte vara nöjda så länge vi inte gör mål och vinner matcher.

Om man ser historiskt så har målet alltid varit att vinna varje match. Det gör man genom att analysera motståndaren in i minsta detalj, finslipar alla detaljer och ser till att det material man har optimeras på det absolut bästa sätt möjligt. Att allt man gör veckan innan match ska resultera i att man efter +90 minuter har gjort fler mål än motståndaren.

Fokus måste ALLTID vara att göra mål och försvar mål. Att finslipa detaljer och nöta det tekniska måste alltid vara med tanke på att det ska resultera i fler mål gjorda för de offensiva spelarna samt färre mål insläppta för de defensiva.

Nu vet jag inte hur snacket går i ÖFK och hur Amir trycker på detta men jag har själv spelat fotboll under tränare som nästan aldrig nämnt ordet ”göra mål” utan det stora fokuset har istället legat på ”att finslipa detaljer” och ”förbättra spelet”.

Fotboll blir inte mer komplext än vad man gör det. Jag anser att våran tränarstab borde få ut betydligt mer och bättre resultat (läs: fler mål) från den trupp de har att jobba med än det vi sett i de 9 senaste matcherna. Det räcker inte med att bara spel bra i fotboll. Vi fans kan inte sitta och vara nöjda med förluster och bra spel fast vi förlorar.

Vi har en ung och otroligt spännande trupp och om de bara drar åt samma håll med ett ledarskap som verkligen förstår vikten av att sätta tydliga MÅL och även pratar om att målet måste vara målet så kommer vi få se ett ÖFK som blommar ut i år och överraskar. Om vi inte ändrar den mentala biten och fortsätter vara nöjda med att ”spela bra” eller ”ta steg framåt” så kommer detta bli en riktigt jobbig säsong.

Här har styrelsen, ordföranden och VD’n ett viktigt jobb att sätta klara och tydliga mål. Att vinna varenda match innebär att göra fler mål än motståndaren.

Bryt ner det ännu mer, sätt som mål att göra 3 mål första 45 minuterna. Addera bra bonusar till de spelare som ser till att målet nås.

”Vi ger oss aldrig!” betyder att man tar den där armbågen i ansiktet för att skapa målchansen. Det betyder att man som spelare inte är nöjd i ett 2-0 underläge fast man spelar bra fotboll. Det innebär att man hoppar upp och in i stolpen för att rädda den där frisparken i sista minuten.

Jobba på inkasten nu, varje offensivt inkast ska leda till målchans. Varje hörna ska resultera i mål, varje offensiv frispark ska resultera i mål, varje straff ska naturligtvis vara glasklart mål.

Jag ser att våra spelare har så mycket mer att ge men jag ser också att de saknar de där tydliga målen för att förstå hur viktigt ”Vi ger oss aldrig!” är.

Jag vill se lite mer jävlar anamma från hela klubben nu. Var tydliga med vad ni vill! Visa att ni är vinnarnas vinnare! Be furious!

Och förresten…

Den tionde matchen, den senaste matchen som vi vann besegrade vi Sirius med 3-2 borta på Studenternas IP. Kommer ni ihåg känslan? Kommer ni ihåg vilket storspel Andrew Mills gjorde mellan stolparna? Kommer ni ihåg Henrik Bellmans mål? Eller de två målen som Blair Turgott gjorde?

Jag kommer ihåg det som igår. Känslan då Bellman gör Allsvenskans vackraste mål 2020. Intervju efteråt med en otroligt glad och stolt Andrew Mills. Jag kommer ihåg frustrationen hos Sirius, hur de hängde med huvudet efter matchen var slut.

Det är där vi ska vara. Det är de matcherna vi ska göra. När vi lägger in den där extra växeln och då vi ALDRIG ger oss!