Förlust och tankar: Lokomotiv Moskva – Försäsongen 2021

Östersunds FK spelade idag mot ryska Premiere League åttorna Lokomotiv Moskva. Matchen slutade med inte allt för rättvis rysk seger med 3-1 efter en annars hyfsat bra och välspelad match från Östersunds sida.

Jag tänkte bara skriva några korta funderingar och tankar så här några timmar efter matchen.

För det första så blev jag glad att man toppat laget från start, att man verkligen väljer den starkaste 11:an vi har förs stunden. Det gjorde också att ÖFK styrde matchen från början och 1-0 målet kom redan efter 3-4 minuters spel.

Efter målet fortsatte ÖFK-pressen och man hade flera klara chanser där Malcolm Stolt och Ludvig Fritzson låg bakom mycket av det fina spelet. Man märker att Malle har oerhört fina offensiva egenskaper. Hårt jobb och fina löpningar gjorde att Moskvas backlinje inte riktigt visste hur man skulle göra. De hade nog sett Blair Turgott som det största hotet och la till en början inte så mycket kraft på Malcolm. Något som höll på att straffa dem rejält.

Tyvärr åker ÖFK på ett snöpligt självmål där Noah Sonko Sundbergs häl styr upp en boll i bröstet på Eirik Haugan som oturligt nog studsar i mål. Typiskt sånt självmål där man inte kan klandra någon, men hellre nu än i en tävlingsmatch.

Revanschen skulle komma i sista minutens spel av första halvlek då Malcolm Stolt nickar in 2-1. Men av någon anledning blir målet bortdömt. Det är inte offside och inte heller någon frispark. Jag förstår fortfarande inte varför man dömer bort målet. Helt felaktigt dömt av domaren.

Istället går man till halvtidsvila med 1-1.

När andra halvlek börjar har man bytt ut bland annat Malcolm Stolt och man tappar pressen framåt som var nyckeln till chanserna i första halvlek. Det gjorde att ÖFK sjönk något i positionerna och fick därmed jobba hårdare för att skapa chanser.

I 57 minuten fick ÖFK straff men Turgott lyckas inte riktigt placera bollen nere vid vänster stolpe utan Moskvas målvakt kan enkelt rädda. Riktigt tråkigt att man inte lyckas bättre på dessa fasta situationer som man skapar genom matchen.

Efter det dör matchen något och runt 70 minuten gör ÖFK sina sista byten och tappar i kvalité. Kanske inte helt på grund av att mindre rutinerade spelare utan mer på grund av att de spelar på ovana positioner. Också därför tror jag som Moskva enkelt kunde göra både 2-1 och 3-1 på hörnor där ÖFK inte alls hade bra positionsspel.

Analys

Första halvlek var bland det bättre jag sett av ÖFK sedan Amir tog över. Det beror nog mycket på att vi hade spelare på rätt positioner och spelare som sedan tidigare är vana att spela tillsammans. När man sedan efter halvtid började ändra om i laget så tappade man det momentet.

Jag kan tycka att man borde tagit chansen att spela ihop laget nu när man mötte så pass bra motstånd. Att simulera en tävlingsmatch kan aldrig skada. Hade vi fortsatt som vi gjorde i andra och sedan gjort max 3-4 byten i andra så tror jag vi hade fått ut mer av denna träningsmatch.

Visst är det bra att låta alla spela men när det blir som de sista 20 minuterna får man ändå ingen kvalité i det man gör. Osäker på om spelarna lär sig något av att spela på ovana positioner i 20 minuter mot ryskt Premier League-motstånd faktiskt.

Slutsats

Tycker Malcolm Stolt och Blair Turgott ser väldigt farliga ut tillsammans, kommer ställa till massor med huvudbry förmotståndarna denna säsong.

Vår trebackslinje (eller vad det nu var) såg stabil ut. Än så länge saknas inte Thomas Isherwood vad jag kan se men vi har heller inte sats på allt för hårda prov.

Peter Amoran fick göra ytterligare ett inhopp och vad pigg och fantasirik han är i sitt spel. Det är oerhört synd att vi inte har möjlighet att använda honom denna säsong, hade verkligen förgyllt Allsvenskan.

Ludvig Fritzson spelade riktigt bra på vänsterkanten idag tillsammans med Kalpi Ouattara. Verkar som Ludde har tagit ytterligare kliv till denna säsongen. Måste vara 3-4 kilo muskler till på den kroppen? Känns fortfarande underskattat i sitt sätt att spela.

Frank Arhin är en spelare som jag skulle vilja se mer av, han var pigg mot Rostov och även bra idag den korta stund han spelade. Kan bli en riktig joker denna säsong.

Tycker fortfarande Felix Hörberg får för stora ytor att täcka vilket gör att han blir lite trubbig när det väl ska läggas ett inlägg eller göras något med större prestation. Ser ut som han spelar efter HELA högerkanten HELA tiden. Vet inte hur många kilometer han springer varje match men måste vara en av de som täcker flest kilometer i ÖFK/match? Här får Amir tänka till lite, ska Felix verkligen gå så högt och lågt som han gör hela tiden så får man inte ut max av honom, risken för skador är också stor när det hela tiden blir maxlöpningar fram och tillbaka. Vi vill att Felix ska hålla hela säsongen.

Aly Keita spelade bra idag precis så som vi är vana att se, inte så mycket att göra vid målen. Hoppas ändå att Sixten Molin kan ge hård konkurrens då vi behöver två riktigt bra målvakter över hela säsongen. Båda gör sina respektive matcher bra.

Kalpi Ouattara har mycket fotboll i sig, han spelade bra på vänsterkanten och gick i alla fall idag på bra tajmade offensiva räder. Viktig spelare med hårt arbete första 45 minuterna.

Ronald Mukiibi, Eirik Haugan och Noah Sonko Sundberg ser ut att vara vårt mittlås för säsongen. Nu får vi hoppas att de håller sig skadefria. Vill man spela som idag finns det inte så mycket kvar på bänken som kan täcka upp vid skada. Jag skrev tidigare att man inte saknar Thomas Isherwood men det är klart man gör det, speciellt över en hel säsong. En skada på Haugan eller Sonko kommer kännas otroligt hårt bakåt. Här hade en Amoran absolut kunnat vara med att konkurrera om en plats så det är synd att vi ska dras med detta förbaskade transferförbud.

Dosis & Karlsson Grach ser också intressant ut. Dosis fick vi ju se en del förra hösten och han känns hyfsat stabil. Karlsson Grach är helt respektlös och det gillar jag. Han tar för sig, dribblar och försöker göra det där lilla extra. Jag förstår vad Amir ser i de båda, det är framförallt attityden och viljan. Blir intressanta spelare att följa genom säsongen.

Jerell Sellars och Henrik Bellman kom inte fullt ut till sin rätt idag. De kan mer och det kommer de visa när tävlingsmatcherna sätter igång. Båda kommer vara viktiga spelare genom säsongen. Båda kommer visa att de tagit ytterligare kliv i utvecklingen.

Sam Mensiro är alltid hårt arbetande, gör mycket i det tysta och får kanske inte alltid det beröm han förtjänar. Kommer kanske bli en viktig spelare då han är flexibel och klarar av att spela på många positioner. Han är ÖFKs egna James Milner. Stora lungor, oerhört loja och underskattad.

Övriga spelare som inte nämns gjorde också sitt bästa. Lite surt bara att vi inte kan vara bättre på fasta situationer. Behövs förbättras både offensivt och defensivt. ÖFK borde vunnit dagens match, man borde avgjort redan i första halvlek. Med lite medvind och coachning för vinst hade ÖFK tagit hem denna match med minst 3-1.