Inför FC Rostov – Försäsongen 2021

Östersunds FK har nu varit nere i Marbella i över en vecka och haft riktigt bra förhållanden för hög kvalitetsträning men hur är egentligen statusen på truppen? Vilken nivå befinner sig ÖFK på just nu?

Om jag ska vara ärlig så har det sett lite lojt och andefattigt på de korta filmer som lagts ut från ÖFK. Spelare som inte gör övningarna fullt ut och inte heller allt för många leenden så det gör mig lite orolig. Men materialet från Marbella är för lite för att analyseras så min förhoppning är ändå att man får ut max av de tre veckor man är där nere.

Vilken nivå befinner sig ÖFK på just nu?

Jättesvårt att säga, jag kan faktiskt inte ens gissa hur det kommer att gå i matchen idag. Däremot kommer denna match vara en viktig värdemätare för att se hur långt vi nått, vad som behöver förbättras och var vi står. Trots att det är träningsmatch tror jag man kommer få ett ganska bra hum. Jag vill framförallt se lite mer jäklar anamma och mer kämpaglöd än det vi såg i slutet av säsongen 2020.

Jag ser gärna att spelare visat att de vill ha en plats i startelvan. Att de krigar inte bara om att vinna matchen utan också att de krigar och visar att de verkligen vill det här. ”Vi ger oss aldrig” är något som inte bara får bli tomma ord.

Hur formaterar Amir och Jussi laget?

Jättesvårt att svara på, det här är den första riktiga träningsmatch vi spelar under Amir och jag vet inte än om han vill toppa och spela de bästa spelarna eller om han vill rotera i truppen från start?

Hur formaterar vi laget? På en tavla som FC Rostov hade på sin Instagram-story så ser det ut som ÖFK ska ställa upp 4-4-2. Nuförtiden är ju formationerna lite flytande och man har kanske lite olika beroende på fas i matchen och om man anfaller eller försvarar. Men det bör så klart alltid finnas en grundtanke, en grundposition.

Vi testade lite lika under förra säsongen och svårt att säga vad som passar vår trupp bäst. Jag gillar ju 4-3-3 men då gäller det att man har spelskickliga, bolltrygga mittfältare och det är väl kanske inte helt säkert att vi har det? Kanske 4-2-3-1 med två defensiva mittfältare skulle passa bättre där ytterbackarna kan gå högre när tillfället ges. Det blir mest bara gissningar innan vi sett dagens match.

FC Rostov?

Jag har i ärlighetens namn inte så jättebra koll på årets FC Rostov. Jag vet att de ligger 5:a i Ryska Premiere League. De värvade Armin Gigovic (Helsingborgs IF) samt Pontus Almqvist (IFK Norrköping) i höstas. Även Dennis Hadžikadunić, tidigare Malmö FF spelar där. Under 2020 sålde man sex ordinarie startaspelare (för 240M kronor) vilket öppnade möjligheten att värva bland annat Armin och Pontus. Med det får man väl säga att Rostov är inne i en generationsväxling (25,7 års medelålder i truppen). Hur det kommer återspegla matchen är väl ovisst men kanske befinner sig även de i en position där de inte riktigt vet sin egna status just nu.

Det är vinteruppehåll i den ryska ligan och enda matchen som spelats sedan 17 december är en träningmatch mot Segunda Division B laget Algeciras (Serieledare) där de vann med klara 5-1. Av det kan man väl i alla fall uttyda att de har ett väl fungerande anfallsspel även om motståndet kanske inte var det bästa. Våran målvakt och baklinje måste verkligen vara på tårna idag.

Hur startar Östersunds FK?

Omöjligt att svara på, vi vet som sagt inte hur Amir och Jussi vill lägga upp matchen, om man vill rotera från början och lufta hela truppen eller om man ser detta som en tävlingsmatch och matchar det bästa man har från start för att sedan succesivt byta in nya fräscha spelare.

Men min gissning är att man startar med Keita i mål, Mukiibi, Sonko, Haugan, Ouattara i backlinjen. Mittfältet känns svår men hade gärna sett Hörberg, Ssewankambo, Kroon och framåt Stolt, Fritzson, Perry i något slags 4-3-3 där Fritzon spelar lite mer offensivt mittfält i en Curtis Edwardsroll. Jag antar att Turgott börjar på bänken då han nyss anlänt till lägret (vad jag förstått).

Vet ej status på Kroon men är han frisk är han given att spela. Ser honom gärna på mittfältet då han är boll- och passningssäker. Kan inte Kroon spela så ser jag gärna Dosis på mittfältet från start. Det han visade upp förra säsongen gav mersmak.

Men bara grova spekulationer från min sida. Det kan nog se ut precis hur som helst. Möjligt att man redan postat startelvan när du läser det här!