Östersunds FK åker till Marbella – Mina tankar

I tisdags, 12 januari meddelade Östersunds FK att de kommer att åka på försäsongsläger i Marbella, Spanien trots avrådan från Föreningen Svensk Elitfotboll. Ett beslut som har väckt starka reaktioner i resten av fotbollssverige.

Jag har ställt mig positiv till att Östersunds FK reser iväg mitt under brinnande pandemi och jag tänker förklara här nedanför varför och hur jag motiverar mitt ställningstagande.

Varför har ÖFK tagit beslutet att åka? Vad har varit alternativen? Vilka variabler finns att ta i beräkning?

I Östersund finns väldigt dåliga träningsförhållanden så länge det ligger snö på Jämtkraft Arena och det är minusgrader ute. Alternativet är ÖP-Hallen. En inomhushall med spelytan 46×79 meter som går att jämföras med en fullstor plan på 68×105. ÖP-Hallen är en oisolerad hall vilket innebär att den vintertid blir som en frysbox och är därmed väldigt kall. Alla som vistats längre än en timme kan skriva under på det. Så en försäsong enbart i ÖP-Hallen går helt bort.

ÖP-Hallen (Foto: Wikipedia)

Alternativ två är Nordichallen i Sundsvall. Sundsvall ligger 18 mil österut enkel resa (ungefär två och en halv timme med buss) så att pendla emellan är också ett alternativ som inte är hållbart. Man hade kunnat lägga in sig på hotell i Sundsvall, förslagsvis Scandic Sundsvall Nord som ligger precis intill Nordichallens område. Där hade man kunnat lägga några dagar i veckan eller kanske 5 dagar i veckan i tre veckor. Eller möjligtvis 3 veckor i sträck. Men frågan är hur det hade gått att leva i en skyddad bubbla där under tre veckor jämfört med en träningsanläggning i Spanien?

File:Gärdehov Nordichallen Sundsvall 02.jpg - Wikimedia Commons
Nordichallen, Sundsvall (foto: Wikipedia)

Övriga alternativ till fullstora hallar hade varit dessa:

Ljusdal hade varit ett alternativ men tyvärr rasade den hallen 2019 och är ej återställd efter det. Och för er som inte är insatta i avstånd här uppe i Norrland så är det 57 mil enkel resa till Luleå. Samt 55 mil söderut till Stockholm för att jämföra.

Så några riktigt bra alternativ finns ej jämfört med Marbella. Speciellt inte om man vill ligga borta i 3 veckor och få ut maxresultat.

Jag vet att det finns planer och framförallt önskemål på att bygga en fullstor hall i Östersund för att man ska få bättre träningsförhållanden vintertid. Det gäller så klart inte bara för Östersunds FK utan samtliga lag i regionen som har precis samma problem och kanske också roten till varför akademiverksamheten inte är lika utvecklad som på orter där det finns fullstora inomhusplaner. Eller möjlighet till bra inomhusträning överhuvudtaget.

Så därmed undersökte ÖFK möjligheten att åka utomlands och valet föll på arrangören Marbella Football Center. Övriga lag som valt denna arrangören i januari är bland annat Estonias landslag (6-13 januari), FC Lokomotiv Moskva samt FC Rostov (14 januari och framåt) samt Ungerska Ferencvaros.

Marbella Football Center – Escape Travel
Marbella Football Center (Foto: www.escapetravel.se)

Östersunds FK landade 15 januari och kommer vara på anläggningen fram till 6:e februari. Anläggningen har ett eget Medical Center.

Styrelsen har varit i kontakt med smittskyddet i Region Jämtland/Härjedalen och efter att ha presenterat åtgärdsplan så har de gett grönt ljus till resan. Det är en av de starkaste variablerna för mig, man hade aldrig åkt om de avrått helt enkelt.

ÖFK´s Egna åtgärder/handlingsplan:

 • Coronaansvarig.
 • Hälsokoll varje morgon.
 • Kontaktkartläggning mellan deltagare.
 • Allmänna råd sedan tidigare följs.
 • Är man positiv isoleras man i s.k. Coronarum på hotellet tills individen bedöms som smittfri enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och i enlighet med Smittskyddslagens förhållningsregler 
 • Smittspårning påbörjas omgående i samråd med läkare på plats.

Åtgärder från arrangören (Marbella Football Center) sammanfattat:

 • Vi efterföljer i tillägg till de UEFA dokument som alla klubbar som deltager i Europa Cupspel måste förhålla sig till. 
 • Vårt dokument är framtaget tillsammans med Spanska FA och de Spanska hälsomyndigheterna.
 • Alla lag på plats lever åtskilt i en bubbla. Träningsplan och gym används av ett lag. Matsal och mötesrum för eget bruk.
 • 24 timmars service innebär att vi testar spelare och ledare som visar symptom. 
  Är man positiv isoleras man i särskilt Coronarum på hotellet tills testerna visar negativt svar. 
 • Behövs sjukhusvård finns det på plats.

Punkterna ovan är från Östersunds FKs hemsida och du kan läsa hela deras pressrelease här:
https://ostersundsfk.se/ostersunds-fk-aker-pa-forsasongslager-till-spanien/

Så varför får Östersunds FK så hård kritik?

Jag kan förstå en del i kritiken där SEF gått ut och avrått från resor och att det faktiskt är brinnande pandemi. Men om man ser krasst på det här och räknar in alla variabler så är ÖFK som lag mer skyddat under dessa tre veckor än man till exempel skulle vara hemma i Östersund där spelare går på affärer, träffar sina barn och lever helt öppet i samhället.

Men många anser att det är större än så, att det är oansvarigt och att man spottar övriga lag som valt att stanna hemma i ansiktet. Jag antar att fler lag suttit och räknat på variabler. Men inget lag i Allsvenskan har så dåliga förutsättningar till försäsongsträning som Östersund. Om man sedan räknar in de två fönstren med värvningsförbud dras snaran åt ännu hårdare. Alla förutsättningar måste vara 110% denna säsong.

Nu ger man sig själva chansen till en bra försäsongsträning och skulle det ändå inte gå vägen så slipper vi i alla fall skylda på det.

Så ja, jag förstår kritiken men jag hoppas också fler förstår varför man tagit beslutet att åka. Östersunds FK har alltid gått sin egen väg och många gånger fått ta kritik för det lik väl som beröm de gånger det varit bra. Det är något som jag hoppas aldrig förändras.

Så de variabler som gör att jag är för är följande:

 • Grönt ljus från Regionens smittskydd samt Spanska FA och Spanska smittskyddsmyndigheterna vilket gör resan sanktionerad. Detta är den starkaste variabeln till varför jag är positiv.
 • Obefintliga förhållanden för seriös försäsongsträning i och kring Östersund.
 • Alternativen ligger för långt bort och skulle ge för lite valuta för pengarna samtidigt som smittrisken skulle vara större.
 • Den spanska arrangören på plats tar hand om fler lag och har mycket bra och seriösa förhållningsregler.
 • Att man valt en total paketlösning och inte bara “lånat nyckeln till en hall”.
 • Man bryter inte mot några regler utan bara avrådan.
 • Östersunds FK är en seriös förening och jag litar på deras omdöme.

Negativa variabler som jag tagit in i beräkningen:

 • Extremt dumt att resa utomlands just nu – Men nödvändig anser jag.
 • Dålig publicitet eller rent av orättvis negativ publicitet – Jag är van
 • Risk för att spelare och ledare blir sjuka – Känner att det är större risk här hemma eller tillexempel Sundvall.
 • Grusar maskineriet för resten av fotbollssverige – Ja, om det inte sköts och man inte håller sig till sina egna förhållningsregler där nere. ÖFK har absolut inte råd med det. Skulle känna mig oerhört sviken om så blir fallet.

Så överlag väger de positiva över för mig men jag har förståelse för kritiken som sagt. Men om man bara är mer påläst och insatt så kanske de som är kritiska också kan hitta en förståelse varför ÖFK åkte? Man ger och man tar. Det viktigaste tycker jag är att man är påläst och insatt om man nu ska ha en åsikt annars väger den ganska tomt.

En sak är säker, Östersunds FK fortsätter att beröra.