Julkalender 2020 – Lucka 19 – Raised in Ljusdal

Dino Islamovic

Dino Islamovic föddes 17 januari 1994 på Hudiksvalls BB. Han växte upp i Ljusdal, Hälsingland och testade inte helt oväntat på bandy innan han fastnade för fotbollen.

Dino flyttade efter några år med sina föräldrar från Ljusdal till Malmö. Där blev det spel som bäst i MFF:s u19 lag innan resan fortsatte till Engelska Fulham där det blev 2 mål på 20 matcher.

https://www.instagram.com/p/BqAjDRTHQOF/?utm_source=ig_web_copy_link

2014 värvades han till Nederländska FC Groningen där han stannade till 2016. Ett halvår senare skrev han 2017 på för Trelleborg i Superettan där det blev 33 matcher, 10 mål och lika många assists.

Efter en stark säsong i Superettan var han en stor bidragande orsak till att Trelleborg gick upp i Allsvenskan efter kvalseger mot Jsödra.
Lite förvånande valde han dock att inte förlänga sitt kontrakt med Trelleborg utan skrev istället på för Östersunds FK den 1 januari 2018.

I Östersund FK gick det riktigt bra och han sågs som en given startspelare under hösten 2018 och blev något av en ofrivillig ersättare till Saman Ghoddos som såldes till Amiens. Ian Burchnall hade stort förtroende för Dino och totalt blev det 57 matcher i ÖFK-tröjan. 18 mål och 4 assists.

Dino Islamovic med hattrick och läckert mål mot Brommapojkarna

Jag kan ändå personligen tycka att han inte riktigt passade in i Ians sätt att spela. I Trelleborg säsongen innan kom de flesta mål från honom på kontring eller fasta situationer. I Östersund under Ian blev han mer en targetspelare i boxen. Däremot hade det varit väldigt intressant att se honom spela under Amirs ledning i Östersund där spelet är rakare med tydligare kontringar och löpningar.

Hur som helst så var det ändå en bra värvning av Östersund att få en sådan rutinerad spelare på free transfer. Om man ser meriter så är det exakt så som man värvade spelare under 2018-2019 där spelaren har ett förflutet i bra akademier samt även landskamper i u-landslag.

9 Januari 2020 såldes han till Norska storklubben Rosenborg där han gjort riktigt bra ifrån sig. 12 mål på 26 matcher i Elitserien samt 2 mål på 4 matcher i lagets Europa League äventyr. Jag får dock erkänna att jag inte sett någon match med Dino i Rosenborg ännu. Men han har gjort så bra ifrån sig att andra Europeiska klubbar troligtvis börjar visa intresse.

Det hade varit intressant att se honom i till exempel Fulam igen.