Inför: IFK Göteborg hemma, Allsvenskan 2020

Idag spelas den näst sista omgången av Allsvenskan 2020 där Östersunds FK tar emot IFK Göteborg hemma på Jämtkraft Arena. En mycket viktig match för gästerna som kan innebära att de i praktiken säkrar ett Allsvenskt kontrakt inför nästa säsong.

Allsvenskan 2020 – Omgång 29

Avspark: 14:30
Var: Jämtkraft Arena
Domare: Victor Wolf
Väder: -4 grader och övervägande soligt, 90% luftfuktighet, 10% nederbörd

Förutsättningar Östersunds FK

ÖFKs förutsättningar är i alla fall på papperet goda. Samtliga i truppen är skadefri förutom långtidsskadade Rewan Amin och kroniskt skadade Simon Kroon. Förutom få skador har man hemmaplan och redan säkrat Allsvenskt kontrakt. Det som talar emot ÖFK är väl de fyra senaste matcherna som samtliga resulterat i förlust. Tre av dessa var riktigt pinsamma underprestationer, matchen mot BK Häcken tycker jag ändå att man gjorde en hyfsad match trots förlust.

Inbördes möten mellan lagen kan inte bli jämnare, av nio spelade matcher har ÖFK vunnit 3, 3 har slutat oavgjord och 3 segrar har IFK fått med sig.
Senast lagen möttes var i Allsvenskan 6 augusti 2020 på Gamla Ullevi, då slutade matchen oavgjort 2-2.

Förutsättningar IFK Göteborg

Göteborgarna kommer till Östersund utan bland annat Pontus Wernbloom (avstängd) samt Hosam Aiesh som testats positiv för Covid-19. Det verkar även somn Giorgi Kharaishvili, Robin Söder och André Calisir kommer stå över matchen på grund av skadekänningar. IFK Göteborg har meddelat att man kommer offentliggöra matchtruppen under söndagen. Dessa fem spelare försvagar naturligtvis truppen men man har ändå kvalité för att ta tre poäng. Formen är också något bättre än ÖFKs med en vinst (1-0 Helsingborgs IF)och en oavgjord (BK Häcken 1-1) de senaste två omgångarna. IFK Göteborgs största svaghet genom säsongen har precis som Östersunds varit målskyttet. IFK Göteborg har endast gjort 29 mål på 28 matcher men det är ändå två mer än Östersund som endast gjort 27 mål. Riktigt svagt av båda lagen.
Håll koll på IFK Göteborgs hemsida under söndagen för gästernas matchtrupp.

Hur ska Östersund lyckas besegra IFK Göteborg?

Mot Varberg efterlyste jag mer attityd, hårdare spel och att man bör sluta se mesiga ut på hemmaplan. Det var tydligt att INGEN i truppen eller ledarstaben läser det jag skriver här (en skandal i sig) för ett mesigare ÖFK än det vi såg mot Varberg har jag inte sett på länge (sedan Dalkurd borta 2018?).

File:Jamtkraftarena-1.jpg - Wikimedia Commons
Allsvenskan 2020 – Omgång 29
Jämtkraft Arena

7 punkter som ÖFK måste låsa

  • Mer attityd än tidigare hemmamatcher i år.
  • Hårdare och tuffare spel, visa vilka som bestämmer på JKA.
  • Mycket bättre defensiv än det vi sett i de senaste matcherna, hitta tillbaka till hur man spelade tidigare i höst.
  • Aly Keita (för nog startar man med honom i mål?) behöver extra fokus under första halvlek så det inte släpps in några billiga mål i början av matchen.
  • Amir och Pero måste vara på tårna, våga justera och ändra tidigt i matchen och göra tidiga byten om det behövs.
  • Sista tredjedelen. Jag vill se ett mirakel där vi för första gången på länge spelar farlig anfallsfotboll. Jag vill se avslut, skott, dribblingar och konststycken som skapar mål och målchanser.
  • Sist men inte minst! FASTA SITUATIONER. ÖFK har inte gjort ett enda frisparksmål under Allsvenskan 2020. Sluta krångla till det och gör mål bara, det är det enda som räknas. MÅL! Det verkar vara jättesvårt att slå bra hörnor och effektiva frisparkar i mitt favoritlag. Jag vill inte sitta och gråta igen när vi slår den 12e hörnan i rad till inkast för motståndarna. Skärpning!

Så hur går det?

Jag har tippat förlust för ÖFK med 1-2 (Läs mer här) och det är inte ofta jag gör det. En av anledningarna är så klart att varken truppen eller tränarstaben läser det jag skriver, då är det självklart att det går åt skogen. En annan orsak (betydligt större orsak) är för det första att man inte har något att spela för utan kanske redan nu börjar testa och bygga inför 2021, för det andra så har formen varit horribel. Därför tror jag det blir femte raka förlusten mot IFK Göteborg. Förhoppningsvis har jag fel, jag har fel så ofta att detta egentligen borde innebära ÖFK-seger.

Snälla låt mig ha fel, det vore underbart att få ge revansch från förra årets avslutningsmatch i Allsvenskan där IFK Göteborg vann med hela 7-1. Demoner!