Östersunds FK – Slutspurten 2020 | 3 raka förluster

Facit i de tre senaste Allsvenska matcherna 2020 är sorgligt nog lika många förluster. Jag tänkte gå igenom och analysera orsaken till varför samt vilka åtgärder som kunde ha gjorts för att förbättra resultatet.

OMGÅNG 25 – 25 oktober

Östersunds FK – Hammarby IF 1-3

ANALYS:
Matchen spelades hemma på Jämtkraft Arena och började inte alls bra med en skada på Thomas Isherwood. Det gjorde att ÖFKs vänsterkant havererade totalt med Ouattara som stod för några individuella misstag. Eller egentligen såg man redan innan att det var på denna kanten Hammarby hade bestämt sig för att anfalla.

I denna match såg man otroligt tydligt hur bra Isherwood är att styra Ouattara i det defensiva spelet och kanske i viss mån täcka upp ytor som blir då Ouattara går offensivt. Detta är troligtvis inget som Amir och Pero jobbat på utan något som väst fram naturligt hos de båda under de matcher de spelat tillsammans. Därför blev det svårt för den mittback som gick in att täcka upp och styra det där extra på vänsterkanten.

Att Sonko-Sundberg också gick ut i halvtid gjorde inte saken bättre då försvarsspelet blev ännu mer osäkert. Man såg också hur det offensiva spelet blev lidande speciellt då Charlie Colkett blev osäker i sitt positionsspel.

ÅRTGÄRD:
Fanns det något man från tränarstaben kunnat gjort annorlunda?
För det första, något som jag påpekat förut så bör någon med analytisk kunskap sitta högt uppe på läktaren för att få en klarare överblick över spelet. Då hade man sett redan efter några minuters spel att Hammarby primärt försökte jobba in ÖFKs-vänsterkant. Hade man justerat redan då kanske vi hade sluppit skadan på Thomas Isherwood till och med. Man hade behövt flytta ut Ludvig Fritzson och även be Nebiyou Perry att ta mer defensivt jobb efter den kanten.

När ett lag överbelastar en kant så tydligt som Hammarby gjorde mot ÖFK är det viktigt att man flyttar efter tidigt och visar att man inte ger dem chansen.

OMGÅNG 26 – 1 November

Mjällby AIF – Östersunds FK 3-0

ANALYS:
Till denna match var det några intressanta nyckelvariabler som vi först ska prata om.

  1. Den långa resan ner dagen innan match. ÖFK åker buss från Östersund till Arlanda där man flyger ner till Malmö för vidare färd med buss till Hällevik för att sedan ha ett lättare träningspass på Strandvallen innan sängen.
  2. Skador på Thomas Isherwood och Noah Sonko-Sundberg

Båda dessa ska så klart påverka Östersund negativt men de bör inte vara en ensam orsak till den stora förlusten (störst i Allsvenskan denna säsong).

Matchen började väldigt likt där Hammarbymatchen tog slut. Det vill säga Mjällby överbelastade och anföll på Östersunds vänsterkant där Ouattara fick fortsatt förtroende. Det resulterade i att Mjällby utan några större problem hade gjort 3-0 efter redan 26 minuter spelade.
Östersunds FK fortsätter alltså att släppa till på vänsterkanten vilket visar att man inte lärt sig något av Hammarbymatchen. Väldigt oroväckande att man inte har den analysen klar för sig. Man stod handfallna vid bänken och gjorde i princip inga åtgärder i spelet förens i den 40 minuten då man byter ut Kalpi Ouattara mot Marco Weymans. Fram till det hade det även varit bud på både 4-0 och 5-0.

ÅTGÄRD:
Jag har jättesvårt att förstå att man inte har analyserat matchen från Hammarby tydligare inför matchen mot Mjällby. Det är under all kritik och det ansvaret får väl läggas på analysansvarige Rafael Roldan Bermudez? Eller så har han presenterat sin analys vilket Amir och Pero bortsett från? Hur det har fungerat internt har jag ingen aning om men det har helt klart brustit någonstans.

En tydlig åtgärd om jag hade fått bestämma vore att starta med Marco Weymans mot Mjällby och även spela Sam Mensiro som defensiv mittfältare till att börja med för att verkligen säkerställa att backlinjen som sakande två ordinarie spelare skulle få känna trygghet innan man började med ett mer vågat offensivt spel. Det som skapade poäng i höst var ett tydligt och stabilt försvarsspel. Det var som bortblåst mot Mjällby och det har väldigt lite med att ÖFK saknade Sonko-Sundberg och Iserwood vill jag påstå. Så man borde säkrat defensiven i början av matchen genom att i princip parkera bussen och trötta ut Mjällbys offensiv med försök till defensivt bollinnehav, krossbollar samt väl tajmade kontringar. Gärna flyttat över bollen till ÖFKs högerkant så mycket som möjligt för att förstöra Mjällbys matchplan med att anfalla på vänsterkanten.

Jag anser att ÖFK spelade sin sämsta och mest naiva match för säsongen här mot Mjällby. En match som vi borde plockat poäng i om vi bara varit bättre förberedda.

OMGÅNG 27 – 7 November

BK Häcken – Östersunds FK 2-1

ANALYS:
Med Noah Sonko-Sundberg tillbaka i försvaret kändes det lite bättre defensivt till en början men då vi saknade Isak Ssweankabo så blev det istället lite obalans på mittfältet trots att Nikolaos Dosis gör en väl godkänd insats i sin Allsvenska debut. Vet inte hur höga förväntningar man kan ha på en 19 åring som kommer från division 4 (FC Djursholm). Personligen ser jag kvalitéer där som är riktigt bra, bland annat tryggheten i positionsspelet, bra på fasta situationer samt hårt arbetande över en större yta. Jag är inte förvånad om han tar en ordinarie plats på mittfältet i de tre matcher som är kvar att spela.

Nog om det, min matchanalys här skiljer sig lite från de två övriga matcherna. Till skillnad från Hammarby och Mjällby där jag tycker att vi borde fått med oss poäng så anser jag att Häcken är ett svårare lag att möta då de spelar riktigt fin fotboll. Men matchen blev jämnare än jag räknat med, ÖFK står upp bra och ger Häcken en bra match. Häcken är nog inte speciellt nöjd med andra halvlek.

Det står 1-1 ändå fram till den 83 minuten då Häcken lyckas få mål på en hörna.

ÅTGÄRD:
Det här var som sagt mer en ärlig förlust än de två övriga. Men visst finns det saker att jobba på. Speciellt fasta situationer, både offensivt och defensivt. ÖFK har fortfarande inte gjort mål på frispark denna säsong. Vi kastar bort våra offensiva hörnor alldeles för ofta.
Sedan är det den där variabeln som man inte kan göra så mycket åt som kallas “tur”. Mot Häcken blev vi blåsta på en solklar straff där Häckens målvakt Pontus Dahlberg tacklar ner Malcolm Stolt. Med lite tur hade vi haft ett poäng med oss där (om vi hade “tur” och bollen gått i mål vid slagen straff) . Men det finns ingen riktig åtgärd mot att påverka “tur” och det händer alla lag (men lite oftare oss som det känns).
Jag hade inte gjort så mycket annorlunda i denna match. Kalpi Ouattara fick fortsatt förtroende och gjorde faktiskt en bra match tycker jag, förhoppningsvis har man lärt sig från Hammarby och Mjällby och justerat därefter.

SLUTORD

Jag vill inte på något sätt tro att jag är bättre än Amir och Pero som tränare med det ovan. Vill bara påpeka min syn och om de läser det här har de säkert en trevlig stund och kan säkert motivera en del av det som kanske kan ses som kritik. Vad vore fotboll utan spekulationer och soffkritiker?
Fotboll berör! Om ni orkat läsa ändå hit har ni säkert er egen uppfattning om dessa tre matcher. Men detta är min.

LÄNKAR

SofaScore – Allsvenskan